Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Τα δυο ψηφιακά όπλα για την καταπολέμηση τη φοροδιαφυγής

Νέες ταμειακές μηχανές και ηλεκτρονικά βιβλία στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, ενώ προωθείται η διασύνδεση POS με την ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων

Νέα ψηφιακά εργαλεία αναμένονται να μπουν το επόμενο διάστημα το επόμενο διάστημα στη μάχη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. ‘Έτσι στο «οπλοστάσιο» της φορολογικής διοίκησης μπαίνουν αφενός οι νέες ταμειακές μηχανές και τα ηλεκτρονικά βιβλία κι αφετέρου η προώθηση της διασύνδεσης POS και των νέων αυτών ταμειακών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Αναλυτικά την 31η  Μαρτίου 2021 θα πρέπει, μετά την παράταση που δόθηκε λόγω πανδημίας, να προχωρήσει η αντικατάσταση των παλαιού τύπου ταμειακών αλλά και να αρχίσει από την 1η Απριλίου 2021 να τρέχει και η υποχρεωτική συμπλήρωση των ηλεκτρονικών βιβλίων στην πλατφόρμα  myDATA για όλες τις επιχειρήσεις για παραστατικά που εκδίδουν. Βέβαια το παρατεταμένο lockdown δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε νέες παρατάσεις καθώς οι νέες αυτές υποχρεώσεις προσθέτουν επιπλέον κόστος, έστω και εφάπαξ, για τις επιχειρήσεις. Ωστόσο μέχρι τώρα οι ημερομηνίες δεν έχουν αλλάξει.

Την ίδια ώρα ένα από τα πρώτα ψηφιακά έργα που θα τρέξουν από τα Ταμείο Ανάκαμψης αφορά τη διασύνδεση 600.000 ταμειακών μηχανών και POS με την εφορία. Έτσι σε πραγματικό χρόνο η φορολογική διοίκηση θα έχει εικόνα για την αξία της κάθε συναλλαγής, αλλά και το αν έγινε με μετρητά ή κάρτα. Παράλληλα θα καταγράφεται στον κρατικό κουμπαρά το ποσό του ΦΠΑ από κάθε συναλλαγή, κάτι που θα διευκολύνει την αντιμετώπιση της φοροκλοπής σε συνδυασμό βέβαια με τα ηλεκτρονικά τιμολόγια όπου θα φαίνεται και ό όγκος των εξόδων και άρα του  ΦΠΑ που έχει καταβάλλει η κάθε επιχείρηση ως έξοδο.

Υπενθυμίζεται ότι διασύνδεση περίπου 600.000 ταμειακών μηχανών και τερματικών POS με τις φορολογικές και ελεγκτικές αρχές είχε παρουσιάσει από το βήμα του τελευταίου συνεδρίου του Economist το Δεκέμβριο ως κεντρικό κυβερνητικό στόχο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. Μάλιστα το είχε εντάξει στη λίστα με τις κορυφαίες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Βέβαια τέτοιες ανακοινώσεις έχουν γίνει πολλές φορές στο παρελθόν.

Ήδη ο  διαγωνισμός για τη δημιουργία των λογισμικών αναμένεται να τρέξει το 2021. Βέβαια θα πρέπει παράλληλα για να γίνει αποτελεσματικό το μέτρο, αφενός να γίνει υποχρεωτική η διασύνδεση για όλες τις επιχειρήσεις, να αξιοποιούνται τα διαθέσιμα στοιχεία για ελέγχους.  αλλά και να διασφαλιστεί η αντιμετώπιση της αποτροπής κυβερνοεγκλήματος με τα λεγόμενα «πειραγμένα» λογισμικά και άλλα τρικ.

Άλλωστε υπάρχουν παραδείγματα π.χ. από ένα άλλο πληροφοριακό σύστημα της φορολογικής διοίκησης, το σύστημα εισροών εκροών στην αγορά καυσίμων, που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί πλήρως καθώς αφενός δε  γίνεται αξιοποίηση των δεδομένων, αλλά και ήδη λόγω έλλειψης μητρώου πιστοποιημένων παραγωγών λογισμικού καταγράφονται πολλά φαινόμενα πειραγμένου λογισμικού που κάνουν by pass στο σύστημα καταγραφών.

ΠΗΓΗ