Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

Τα σενάρια για το άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων

Προβληματισμός για την επαναλειτουργία των σχολείων, επικρατεί στην Ευρώπη, με τους επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ειδικών Λοιμώξεων (ECDC) να εκτιμούν πως δεν αυξάνεται ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού. Το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το υπουργείο Παιδείας εξετάζει το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας τους στις 7 Σεπτεμβρίου.

Από την πλευρά τους, οι επιδημιολόγοι είναι σύμφωνοι με το ενδεχόμενο αυτό, αλλά εισηγούνται υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους και σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Προτείνουν, δε, τεστ για κορωνοϊό σε όσους φοιτητές παρακολουθούν τα μαθήματα διά ζώσης. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στο τέλος Αυγούστου, όταν και θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τη διασπορά του ιού. Στα σενάρια είναι και αυτό της καθυστέρησης του ανοίγματος έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σε πρόσφατη ανάλυσή τους, οι ειδικοί του ECDC σημειώνουν πως ένα μικρό ποσοστό (κάτω από 5%) των συνολικών περιπτώσεων COVID-19 που αναφέρθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφορά παιδιά και νέους ηλικίας κάτω των 18 ετών. Όταν διαγιγνώσκονται με COVID-19, τα παιδιά είναι πολύ λιγότερο πιθανό να νοσηλευτούν ή να έχουν θανατηφόρα έκβαση, σε σχέση με τους ενήλικες. Είναι πιο πιθανό να έχουν ήπια ή ασυμπτωματική λοίμωξη.  Παραμένει, όμως, άγνωστο το πόσο μολυσματικά είναι όταν δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Όταν εμφανίζουν συμπτώματα, μπορούν να μολύνουν τους άλλους, με παρόμοιο τρόπο με εκείνον που μολύνουν οι ενήλικοι.  Έχουν επιβεβαιωθεί πολύ λίγες περιπτώσεις διασποράς του ιού σε σχολεία. Είναι, ωστόσο, πολύ πιθανό συμβαίνουν “αθόρυβα”, λόγω της έλλειψης συμπτωμάτων στα παιδιά.

Σε γενικές γραμμές, η πλειονότητα των χωρών αναφέρουν ελαφρώς χαμηλότερο εντοπισμό αντισωμάτων στα παιδιά από ό,τι στους ενηλίκους, με τις διαφορές να είναι μικρές και αβέβαιες. Έρευνες που έχουν διενεργηθεί σε διασπορά του ιού στο σχολικό περιβάλλον, έχουν δείξει πως η μετάδοση από παιδί σε παιδί είναι σπάνια και δεν αποτελεί την κύρια οδό μετάδοσης κατά τη φοίτησή τους σε δημοτικά σχολεία.

Μετάδοση

Η εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων φυσικής απόστασης και υγιεινής στα σχολεία, οδηγεί σε μείωση κινδύνου μετάδοσης, όπως και σε οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον. Υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία σχετικά με τον αντίκτυπο του κλεισίματος ή ανοίγματος των σχολείων στα επίπεδα μετάδοσης του ιού στην κοινότητα. Σειρά μελετών δείχνουν πως η επαναλειτουργία τους δεν οδήγησε σε αύξηση κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα. Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει πως το κλείσιμο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι απίθανο να αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέτρο ελέγχου της μετάδοσης του ιού στην κοινότητα.

Οι ειδικοί του ECDC καταλήγουν πως οι αποφάσεις σχετικά με τα μέτρα ελέγχου στα σχολεία και το κλείσιμο ή το άνοιγμά τους, πρέπει να συνδυάζονται με άλλες μέτρα φυσικής απόστασης.και τήρησης των οδηγιών για τη Δημόσια Υγεία.

ΠΗΓΗ: www.iatronet.gr