Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Τι πρέπει να κάνετε για να πάρετε το ποσό της προκαταβολής σύνταξης

Σήμερα, 10 Μαρτίου, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ μέσω της οποίας οι εν αναμονή συνταξιούχοι που δεν λαμβάνουν ούτε προσωρινή σύνταξη θα μπορούν να κάνουν την αίτηση τους, για να πάρουν το πόσο της προκαταβολής σύνταξης. Το πόσο ορίζεται από 360 έως 384 ευρώ το μήνα. Οι πρώτες καταβολές θα αρχίσουν λίγο πριν το Πάσχα ενώ οι συνταξιούχοι θα πάρουν και αναδρομικά από το τότε που εκκρεμεί η σύνταξη τους. Για παράδειγμα εάν ο συνταξιούχος έχει καταθέσει πριν από 10 μήνες την αίτηση συνταξιοδότησης και δικαιούται να πάρει 384 ευρώ ως προκαταβολή σύνταξης τότε θα λάβει και αναδρομικά 3.840 ευρώ.

Πως γίνεται η αίτηση

Αρχικά να σημειωθεί πως στην αίτηση που θα υποβάλλει ο συνταξιούχος δεν γίνεται καμία διασταύρωση με το φάκελο του ασφαλισμένου προκειμένου η διαδικασία να είναι ευέλικτη.

Ο συνταξιούχος, θα μπορεί να υποβάλει αίτηση μέσω του ιστότοπου www.efka.gov.gr και να επιλέξει ηλεκτρονική αίτηση προκαταβολής σύνταξης. Ο αιτών για την είσοδό του χρειάζεται του κωδικούς του taxisnet αλλά και το ΑΜΚΑ του. Κατά την πρώτη είσοδο στην εφαρμογή εμφανίζεται η οθόνη που περιλαμβάνει:

  • Στοιχεία Aιτούντος
  • Στοιχεία Διεύθυνσης
  • Στοιχεία Επικοινωνίας
  • Στοιχεία Τραπεζικού Λογαριασμού όπως φαίνεται και στην οθόνη που ακολουθεί.

vima-vima-i-diadikasia-gia-tin-prokatavoli-syntaxis0

Ο αιτών θα πρέπει να συμπληρώσει τα στοιχεία επικοινωνίας του όπως το κινητό τηλέφωνο και το email, αλλά και τον τραπεζικό αριθμό IBAN

Στη συνέχεια εφόσον υπάρχει εκκρεμής αίτηση συνταξιοδότησης το σύστημα θα αντλεί αυτόματα τα στοιχεία όπως είναι ο αριθμός πρωτοκόλλου και τα στοιχεία θα είναι προσυμπληρωμένα.

vima-vima-i-diadikasia-gia-tin-prokatavoli-syntaxis1

Στην περίπτωση που δεν γίνει ηλεκτρονική ταυτοποίηση τότε ο συνταξιούχος καλείται να συμπληρώσει:

  • Αριθμός Πρωτοκόλλου Κατατεθείσας Αίτησης Συνταξιοδότησης, όπου καταχωρεί τον αριθμό Πρωτοκόλλου που είχε λάβει η αίτηση για συνταξιοδότηση.
  • Ημερομηνία Υποβολής/Κατάθεσης Αίτησης Συνταξιοδότησης, όπου καταχωρεί την ημερομηνία που είχε υποβάλει αίτηση για συνταξιοδότηση.
  • Τελευταίος Φορέας Ασφάλισης, όπου επιλέγει από διαθέσιμη λίστα τον τελευταίο τέως φορέα ασφάλισης του.

Στην επόμενη ενότητα της αίτησης  εάν τα έτη σε σχέση με την ηλικία του αιτούντος επαρκούν για την λήψη προκαταβολής σύνταξης, τότε η ενότητα ιστορικό Ασφάλισης για κάθε φορέα ασφάλισης δεν εμφανίζεται στον χρήστη προς καταχώρηση. Εάν τα έτη σε σχέση με την ηλικία του αιτούντος δεν επαρκούν για την λήψη προκαταβολή σύνταξης, τότε ο χρήστης θα πρέπει να συμπληρώσει το σύνολο του ασφαλιστικού του ιστορικού.

Στην πρώτη περίπτωση που δεν χρειάζεται η καταχώρηση του ασφαλιστικού ιστορικού, ο αιτών μπορεί να ολοκληρώσει την αίτηση εφόσον αποδεχτεί και τους όρους της αίτησης.

vima-vima-i-diadikasia-gia-tin-prokatavoli-syntaxis2

Για τις συντάξεις αναπηρίας αλλά και για την μεταβίβαση χηρείας η διαδικασία είναι σχεδόν ίδια Στις μεταβιβάσεις συντάξεων χηρείας θα πρέπει να καταχωρηθούν το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ του θανούντα.

Τι ποσά δικαιούνται οι συνταξιούχοι 

1) 384 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες εργασίας) και ηλικία 67 ετών και άνω

2) 384 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 20 έτη ασφάλισης (ή 6.000 ημέρες εργασίας) και ηλικία 62 έως 67 ετών

3) 360 ευρώ για κατ’ ελάχιστον 15 έτη ασφάλισης (ή 4.500 ημέρες εργασίας) και ηλικία 62 έως 67 ετών

4) 360 ευρώ αν ο αιτών έχει δικαίωμα συνταξιοδότησης και είναι κάτω των 62 ετών

5) Στους αιτούντες συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας θα χορηγείται ως προκαταβολή σύνταξης το ποσό των 384 ευρώ

6) Χορήγηση προκαταβολής 384 ευρώ προβλέπεται και για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου του ασφαλισμένου.

ΠΗΓΗ