Πέμπτη
16
Ιανουάριος
TOP

Το αισιόδοξο, το μετριοπαθές και το εφιαλτικό σενάριο της πανδημίας – Πώς θα εξελιχθεί το δεύτερο κύμα

Ο ρυθμός νέων μολύνσεων, καθώς και θανάτων από το νέο κορωνοϊό δείχνει να υποχωρεί ανά τον κόσμο όσο περνούν οι μέρες και δίνει ελπίδα στους πολίτες πως τα χειρότερα είναι πίσω μας.

Ωστόσο, οι ειδικο προειδοποιούν πως όσο δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία ή και εμβόλιο ενάντια στον κορωνοϊό, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε διαφορετικά. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως ακόμη και όταν θα υπάρχει πλέον εμβόλιο για τον κορωνοϊό, αυτό δεν θα σημαίνει πως εκείνος θα εκλείψει τελείως.

Παρόμοιες επισημάνσεις έκανε και ο δρ. Άντονι Φάουτσι, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών στις ΗΠΑ, ο οποίος εκτίμησε πως ένα δεύτερο κύμα του κορωνοϊού είναι «αναπόφευκτο». Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο Φάουτσι σημείωσε πως ο κορωνοϊός είναι «τόσο μεταδοτικός και έχει μεταδοθεί σε τέτοια έκταση ανά τον κόσμο, που ακόμη και αν οι μολύνσεις ελεγχθούν και μειωθούν δραματικά το καλοκαίρι, δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα αυτός να εξαφανιστεί».
Το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού

Ερευνητές από όλο τον κόσμο σημειώνουν πως η πανδημία του κορωνοϊού δεν θα λάβει τέλος πριν η πλειοψηφία του ανθρώπινου πληθυσμού αποκτήσει αντισώματα. Σε αυτή τη διαπίστωση θα πρέπει κανείς να προσθέσει και τις παρατηρήσεις ερευνητών για την αποτελεσματικότητα της ανοσίας που αναπτύσσουν άνθρωποι που εκτέθηκαν στον κορωνοϊό και σε τι βαθμό αυτή θα διαρκεί, ώστε να παρέχει προστασία έναντι της ασθένειας.

Σύμφωνα με αναφορά Αμερικανών ερευνητών στις 30 Απριλίου, τα σενάρια για την επόμενη ημέρα της πανδημίας του κορωνοϊού είναι τρία. Ένα αισιόδοξο, ένα διαχειρίσιμο και ένα που ακούγεται αρκετά απειλητικό, καθώς προβλέπει έξαρση μεγαλύτερη από αυτή που ήδη βιώσαμε τον Απρίλη. Το Κέντρο Έρευνας και Διαχείρισης Μολυσματικών Νοσημάτων δημοσίευσε έτσι τρία σενάρια για την εξέλιξη του κορωνοϊού στο βόρειο ημισφαίριο από σήμερα και για διάστημα 18 ως 24 μηνών.

Το πρώτο σενάριο της πανδημίας του κορωνοϊού
Στο πρώτο σενάριο, αυτό το πρώτο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού θα συνοδευτεί από μια σειρά άλλων, μικρότερων κυμάτων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και αργότερα. Αυτό σημαίνει πως θα καταγράφουμε λιγότερα κρούσματα του νέου κορωνοϊού, με την επιδημία ωστόσο να μοιάζει ανθεκτική για τουλάχιστον 2 χρόνια ακόμη, πριν η επιρροή της στη δημόσια υγεία καταστεί αμελητέα.

Ο τρόπος που θα εξελιχθούν τα επόμενα κύματα μετάδοσης του κορωνοϊού εξαρτάται από τα μέτρα προφύλαξης που έχει λάβει κάθε κράτος ή περιοχή και αυτά δεν είναι άλλα από την τήρηση αποστάσεων, με ενδεχόμενο ακόμη και την εκ νέου επιβολή περιορισμών όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Το δεύτερο σενάριο για ένα νέο, μεγαλύτερο κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού
Στη δεύτερη εκδοχή των Αμερικανών ερευνητών, η οποία σύμφωνα με αυτούς είναι και η πιο πιθανή, το πρώτο κύμα δεν είναι το πιο ισχυρό της πανδημίας και θα ακολουθήσει ένα ακόμη πιο έντονο το φθινόπωρο και στις αρχές του χειμώνα. Μετά από αυτό, θα καταγραφούν ένα ή και περισσότερα μικρότερα κύματα μετάδοσης του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια του 2021.

Αυτό το σενάριο είναι που έθεσε προ των αντιπροσώπων του Κογκρέσου την Τρίτη, ο Φάουτσι, τονίζοντας πως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μιας καταστροφικής επανόδου του κορωνοϊού, στην περίπτωση που οι Πολιτείες χαλαρώσουν τα μέτρα τήρησης αποστάσεων. Το σενάριο αυτό παρακολούθησε η ανθρωπότητα να εξελίσσεται τόσο κατά την κρίση της ισπανικής γρίπης το 1918, όσο όμως και με τον Η1 Ν1 το 2009.

Αν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί, είναι πολύ πιθανό τα κράτη του βορείου ημισφαιρίου να αναγκαστούν να επαναφέρουν μέτρα όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας, προκειμένου να ελεγχθεί ο ρυθμός μετάδοσης του κορωνοϊού.

Το τρίτο και πιο αισιόδοξο σενάριο για τον κορωνοϊό
Στο τρίτο σενάριο, οι ερευνητές αναφέρουν πως αυτό το κύμα μολύνσεων κορωνοϊού που παρατηρήσαμε παγκοσμίως θα είναι και το μεγαλύτερο. Έτσι, στους μήνες που θα ακολουθήσουν, η πανδημία θα σε βραδύκαυστη μετάδοση του ιού με παρόμοια εμφάνιση νέων κρουσμάτων, ώσπου να μην αποτελεί πια απειλή.

«Παρότι αυτό το σενάριο δεν έχει παρατηρηθεί σε παρελθούσες πανδημίες, παραμένει μια πιθανότητα για τον κορωνοϊό» σημειώνεται στην έρευνα. Σε αυτή την εκδοχή, φαίνεται πως τα κράτη θα αφήσουν μια για πάντα πίσω τους την καραντίνα και τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που βίωσαν εκατομμύρια πολίτες αυτή την άνοιξη.

Ο παράγοντας «εμβόλιο» στην εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού
Φυσικά, οι επιστήμονες που συνέταξαν τα τρία αυτά σενάρια, τονίζουν πως δεν υπάρχει κάποιο μαγικό κόλπο, ώστε να προβλέψουν με απόλυτη ακρίβεια την πορεία της πανδημίας. Εκείνο που τονίζουν είναι πως ο νέος κορωνοϊός παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την ισπανική γρίπη, αλλά και ότι ο ιός αυτός είναι πολύ πιο μεταδοτικός από τη γνωστή, τη λεγόμενη κοινή γρίπη.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη ενός εμβολίου θα μπορούσε να μεταβάλει τις προβολές αυτής της έρευνας για το άμεσο μέλλον. Οι Αμερικανοί ωστόσο, συνέταξαν τα τρία σενάρια αυτά με δεδομένο, όπως λένε, πως το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού δεν θα είναι διαθέσιμο πριν το 2021.
Πηγή: iefimerida.gr