Δευτέρα
18
Νοέμβριος
TOP

Το «Κυκλικό Μονοπάτι της Αλαγονίας» εγκαινίασαν τα Παιδικά Χωριά SOS στον Εκπαιδευτικό Δρυμό Ταϋγέτου

Πρωτομηνιά του Νοεμβρίου, ημέρα Κυριακή, ομάδα παιδιών, των οποίων οι οικογένειές τους υποστηρίζονται από τα προγράμματα των Παιδικών Χωριών SOS στην Καλαμάτα μαζί με τις παιδαγωγούς τους εγκαινίασαν το πρόγραμμα του Εκπαιδευτικού Δρυμού Ταϋγέτου «Το κυκλικό μονοπάτι της Αλαγονίας», σε μια επιτυχημένη όσο και ασφαλή εξόρμηση, στο όριο, μάλιστα, της έναρξης των αυστηρών μέτρων για την πανδημία. Φεύγοντας οι «μικροί φίλοι του Ταϋγέτου», εύχονταν να ήταν η ζωή τους στον Ταΰγετο, αποζητούσαν να ξαναβρεθούν σύντομα. Ο ενθουσιασμό τους έκανε έκδηλη την αναγκαιότητα της σύνδεσης των παιδιών μας με το βουνό, αλλά πρωτίστως συγκίνησε όλους τους παρευρισκόμενους σε αυτή την αυθεντική περιβαλλοντική εμπειρία. 

Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του καινοτόμου αυτού εκπαιδευτικού προγράμματος συνέβαλαν η θέρμη των κατοίκων της Αλαγονίας, η στήριξη των δημιουργικών εθελοντών, η ευγενική, διακριτική προσφορά των τοπικών καταστημάτων και παραγωγών, ο δυναμισμός και ο ενθουσιασμός του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλαγονίας, η πρωτοβουλία και άρτια οργάνωση της Κοινότητας Αλαγονίας, η θεσμική αρωγή των Φορέων που συμμετέχουν ή έχουν υπό την αιγίδα τους τον Εκπαιδευτικό Δρυμό Ταϋγέτου. Φυσικά η συνεργασία ήταν υποδειγματική και με τα  Παιδικά Χωριά SOS, που από την πλευρά τους υποστηρίζονται κι αυτά από φορείς, όπως, στο ζήτημα της μεταφοράς τους στον Ταΰγετο, που ήταν αποτέλεσμα ευγενικής χορηγίας.

Η Ομάδα των Παιδικών Χωριών SOS κατέφθασε το πρωί από την Καλαμάτα στην Πλατεία της Αλαγονίας, όπου έγινε η υποδοχή και τα παιχνίδια γνωριμίας. Η παιδαγωγική Ομάδα των επισκεπτών και η Παιδαγωγική Ομάδα του Προγράμματος σε ένα ενιαίο εκπαιδευτικό σχέδιο πραγματοποίησαν το πέρασμα στο κυκλικό μονοπάτι της Αλαγονίας. Στο μονοπάτι μπορεί κανείς να επιλέξει μια διαδρομή διάρκειας, από δεκαπέντε λεπτά έως και πάνω από ώρα, ανάλογα τις ανάγκες και τις δυνατότητες της ομάδας. Οι μικροί καλεσμένοι επισκέφτηκαν τη φυσική λίμνη «Κόλυμπα» και ακολουθώντας την κοίτη των νερών και τα χειροποίητα από τους κατοίκους γεφύρια πέρασαν φυσικές νεροτριβές, καταρράκτες και λίθακες σε μια σπάνια εποχική χλωρίδα, για να φτάσουν στην «υπαίθρια παιδική χαρά», τον καταρράκτη της «Βρύσης Νίκα» και το μονοπάτι  επιστροφής στην Κεντρική Πλατεία.

Καθώς το «κυκλικό μονοπάτι» ανάλογα την εποχή χαρίζει κι άλλες εμπειρίες, αυτή τη φορά οι μικροί φίλοι του Ταϋγέτου απόλαυσαν τα εποχικά δώρα του Ταϋγέτου, καρπούς όπως μήλα, φιρίκια, καρύδια και κάστανα, τα οποία είδαν πως μαζεύονται, άνθη όπως κυκλάμινα και ορτανσίες και τα πανέμορφα «χαλιά» από τα φθινοπωρινά πλατανόφυλλα. Αξίζει να σημειωθεί πως τα παιδιά, όντας οι πρώτοι που βίωσαν το πρόγραμμα στα φετινά διαμορφωμένα μονοπάτια, συμμετείχαν συμβολικά αλλά και παιδαγωγικά στην σήμανση του μονοπατιού με επιγραφές και βέλη-οδηγούς για τον περιπατητή.

Στην κεντρική πλατεία τους περίμεναν ένα παραδοσιακό, μεσογειακό γεύμα, τοπικά κεράσματα και αγροτικά προϊόντα για να γευματίσουν και να ξεκουραστούν. Ξεναγήθηκαν στις καινούργιες, ειδικά διαμορφωμένες δομές της Κοινότητας Αλαγονίας, το «Κατάστημα Ανταλλαγής-swapshop», την Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Αγροτικής Διοίκησης και πριν δύσει ο ήλιος αναχώρησαν με ιδιαίτερη συγκίνηση και δυνατές μνήμες από το βουνό και το χωριό για την Καλαμάτα. Ακολούθησαν έτσι, την βασική δομή του προγράμματος «το Κυκλικό Μονοπάτι της Αλαγονίας», που περιλαμβάνει όλα αυτά τα στοιχεία, προσαρμοσμένα στην κάθε εποχή.

Το πρόγραμμα, για το οποίο μπορεί κανείς να ενημερωθεί αναλυτικά στην επίσημη ιστοσελίδα της Κοινότητας Αλαγονίας www.alagonia.gr, δημιουργήθηκε για να φιλοξενούνται, όταν αυτό θα είναι εφικτό, μαθητικές και παιδικές ομάδες, μικτές ομάδες παιδιών και συνοδών, αλλά και οικογενειών. Όλοι ευχόμαστε σύντομα ο Ταΰγετος να ξαναζωντανέψει όπως αυτή την πρωτομηνιά, όπου – αξίζει να προσθέσουμε – πως σε κάθε χωριό υπήρχαν άνθρωποι που εξορμούσαν στον Ταΰγετο.

Ο Εκπαιδευτικός Δρυμός Ταϋγέτου, οι διοργανωτές φορείς  – Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δ.Δ.Ε. Μεσσηνίας, Δ.Π.Ε. Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης) και Κ.Π.Ε. Καλαμάτας – οι φορείς που παρέχουν της αιγίδας τους – Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και Δήμος Καλαμάτας – καθώς και όλοι οι θεσμοί και οι φορείς που τον πραγματώνουν εύχονται στα Παιδικά Χωριά SOS δύναμη και επιτυχία στο έργο τους με την έμπνευση και την εκπαιδευτική αύρα του Δρυμού του Ταϋγέτου.