Παρασκευή
22
Νοέμβριος
TOP

“Το οχυρό” της παλαιάς Καρδαμύλης!

Σε μια τυπική οχυρωμένη κατοικία καπετάνιου της Έξω Μάνης -της εποχής της Τουρκοκρατίας στην παλαιά Καρδαμύλη- στο συγκρότημα των Τρουπάκηδων – Μούρτζινων, παρουσιάζεται μια ιδιαίτερη έκθεση βασισμένη στην διευρυμένη αποκωδικοποίηση των εννοιών που περικλείει ο όρος “Οχυρό” και στη διερεύνηση των επιμέρους δομών που σχετίζονται με την ιστορική γενεαλογία του οικισμού

«Σύμφωνα με το ιδιότυπο διοικητικό σύστημα της βορειοδυτικής (Έξω) Μάνης μέχρι και την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους, ο «καπετάνιος» ήταν ο τοπικός άρχοντας μιας ορισμένης περιοχής, την οποία ήλεγχε από το «φρούριό» του. Το συγκρότημα του γένους των Τρουπάκηδων- Μούρτζινων βρίσκεται στην Πάνω Καρδαμύλη, σε φυσικά οχυρό ύψωμα στη νότια όχθη του χείμαρρου Βηρού..» διαβάζουμε στον ιστότοπο odysseus.culture.gr του Υπουργείου Πολιτισμού σχετικά με το “Οχυρό” της παλαιάς Καρδαμύλης.

Ο εικαστικός καλλιτέχνης Θεόδωρος Ζαφειρόπουλος, επίκουρος καθηγητή ΕΜΠ, τέθηκε στην πρώτη γραμμή της ίδρυσης της πλατφόρμας “Kardamili Project”, η οποία τελεί υπό την αιγίδα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Δήμου Δυτικής Μάνης και υποστηρίζεται από φορείς, ιδιώτες και κατοίκους της περιοχής.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα είναι ένα πειραματικό πολιτιστικό εγχείρημα που με εκθεσιακές δραστηριότητες και προγράμματα φιλοξενίας (residency) επιχειρεί -συνεργαζόμενο με καλλιτέχνες, επιμελητές, αρχιτέκτονες, θεωρητικούς και πολιτικούς επιστήμονες- να συστήσει και να δημιουργήσει υπέρ-τοπικούς επικοινωνιακούς διαύλους με την σύγχρονη καλλιτεχνική πρακτική.

«Με ερευνητικό πεδίο το συγκεκριμένο χωριό της Μάνης κάθε διοργάνωση επικεντρώνεται σε θεματικές που προσφέρουν αλληλεπιδράσεις με την ιδιαιτερότητα του τοπίου, το οικιστικό συμβάν, την κοινωνική συνοχή, την τοπική ανθρωπογεωγραφία» σημειώνεται.

Με διάρκεια έως τα τέλη του Οκτώβρη, θα πραγματοποιηθεί η έκθεση με τίτλο “Το οχυρό”, στο οχυρό συγκρότημα των Τρουπάκηδων – Μούρτζινων στην Παλαιά Καρδαμύλη.

Με την συμμετοχή 16 καλλιτεχνών και αρχιτεκτόνων, υπό την επιμέλεια του Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου, στόχος του εγχειρήματος όπως διαβάζουμε στο σχετικό δελτίο τύπου: «είναι η διερεύνηση των επιμέρους δομών (αρχιτεκτονικών, κοινωνιολογικών και ανθρωπολογικών) που σχετίζονται με την ιστορική γενεαλογία του οικισμού και η μεταφορά τους σε σύγχρονες εικαστικές προτάσεις (ζωγραφική, γλυπτική, εγκαταστάσεις, video, φωτογραφία, επιτελέσεις, αρχειακές παραθέσεις). Η οχύρωση, απαραίτητη αμυντική μέθοδος έναντι του επαπειλούμενου κινδύνου, συνυφασμένη με την γεωπολιτική και γεωλογική ιδιαιτερότητα της τοποθεσίας, συγκροτεί ένα ενιαίο σύνολο από υπέργεια και υπόγεια έργα που συνδέονται μεταξύ τους με πλέγματα πολιτισμικών αλληλεπιδράσεων».

protothema.gr