Τετάρτη
8
Ιανουάριος
TOP

Το τέλος του ξέφρενου πάρτι της Ίμπιζα μετά από 40 χρόνια

Εκατοντάδες ιδρωμένοι κλάμπερς ξεφαντώνουν χορεύοντας μέχρι τελικής πτώσεως στην πίστα, σε ένα από τα αμέτρητα πάρτι της Ιμπιζα.

Φώτα, λέιζερ, ηλεκτρονική μουσική και ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα συνθέτουν το σκηνικό στα νυκτερινά μαγαζιά του νησιού, που έγινε διάσημο ανά τον πλανήτη για την ατελείωτη και ενίοτε χωρίς όριο διασκέδαση.

VIEWAPART VIA GETTY IMAGES

Αυτή ήταν η εικόνα το 2019. Φέτος, υπήρξε η απόλυτη σιγή.

Στις Βαλεαρίδες Νήσους της Ισπανίας η καλοκαιρινή σεζόν, επί της ουσίας, δεν έχει τελειώσει και, αν δεν ήταν ο κορονοϊός, το ξέφρενο πάρτι θα ήταν κανονικά σε πλήρη εξέλιξη, με νέους Ευρωπαίους (και όχι μόνο) να συνωστίζονται στις αμμώδεις παραλίες, τα μπαρ και τα σούπερ κλαμπ της Ιμπιζα.

JAIME REINA VIA GETTY IMAGES

«Δεν υπάρχει καθόλου τουρισμός, τώρα, στο νησί μας», λέει ο Χουαν Μιγκέλ Κόστα, διευθυντής τουρισμού της Ιμπιζα. «Λίγοι άνθρωποι έρχονται μόνο για λίγες μέρες. Είχαμε ένα πολύ κακό καλοκαίρι. Και το θέμα είναι ότι θα έχουμε έναν πολύ, πολύ κακό χειμώνα», συμπληρώνει.

Η Ιμπιζα είναι ίσως το πιο γνωστό νησί των Βαλεαρίδων, προσελκύοντας όλα τα είδη ανθρώπων, από διασημότητες που φτάνουν εκεί με υπερπολυτελή σκάφη  έως νεαρούς τουρίστες που νοικιάζουν καταλύματα μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και θέλουν απλώς να περάσουν καλά.

CARLOS ALVAREZ VIA GETTY IMAGES

Αυτό που ξεκίνησε ως μια underground κατάσταση με πάρτι και χορό στη δεκαετία του 1980 ωρίμασε δεκαετίες αργότερα σε μια διεθνώς φημισμένη τουριστική βιομηχανία.

Αλλά χάρη σε ένα καλοκαίρι που χαρακτηρίζεται από καραντίνες σε όλο τον κόσμο, κλειστά νυχτερινά κέντρα και ακυρώσεις πτήσεων, οι Βαλεαρίδες Νήσοι μαζί με άλλα μέρη που φημίζονται για τα πάρτι τους στη Μεσόγειο (όπως η Μύκονος) πάσχουν από ένα απερίγραπτο hangover χωρίς καν να έχουν απολαύσει το προηγούμενο βράδυ.

Και με την προοπτική της διασκέδασης να μην επιστρέφει σύντομα, η κατάσταση αναγκάζει αναπόφευκτα τους ντόπιους, που βασίζονται στο εισόδημα που δημιουργείται από τη νυχτερινή ζωή των νησιών, να επανεξετάσουν ένα μέλλον χωρίς αυτό.

ANDRES IGLESIAS VIA GETTY IMAGES

Σε κάποιο βαθμό, ήταν ήδη στα χαρτιά με σχέδια να προσπαθήσει να απομακρυνθεί από τη φήμη για το υπερβολικό αλκοόλ και τον ηδονισμό. Τον Ιανουάριο του 2020, οι Βαλεαρίδες υποσχέθηκαν να ομαδοποιήσουν νέους κανονισμούς με μια συνειδητή στροφή προς τον «βιώσιμο και σεβαστό τουρισμό», με στόχο την επιβολή «πραγματικής αλλαγής στο τουριστικό μοντέλο αυτών των προορισμών».

Μέχρι ενός σημείου, υπήρχε ούτως ή άλλως η σκέψη να αποσυνδεθεί κάπως το όνομα των νησιών από το υπερβολικό αλκοόλ και την ατελείωτη ηδονή. Ηδη, τον Ιανουάριο του 2020 οι τοπικές αρχές εξέταζαν σειρά μέτρων προς μια κατεύθυνση για «πιο βιώσιμο και σεβαστικό τουρισμό».

Μια σειρά νόμων που έχουν σχεδιαστεί για να περιορίσουν την περίσσεια οινοπνεύματος στους τουριστικούς κόμβους του Σαν Αντόνιο, της Ιμπιζα, του Μαγκαλούφ και της Πλάγια ντε Πάλμα στο νησί της Μαγιόρκα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των λεγόμενων «happy hours», των πάρτι σε σκάφη που προωθούν κρουαζιέρες με άφθονο αλκοόλ και του pub crawl (σ.σ. το να γυρνάς από μπαρ σε μπαρ όλο το βράδυ).

STEPHANE CARDINALE – CORBIS VIA GETTY IMAGES

Η Ροζάνα Μορίγιο, γενική διευθύντρια τουρισμού για τις Βαλεαρίδες Νήσους, λέει στο CNN Travel ότι η τρέχουσα κατάσταση χρησιμοποιείται ως ευκαιρία να εξεταστούν περαιτέρω οι τρόποι αλλαγής της φήμης του προορισμού, ενώ ορισμένοι, όπως ο Χουαν Μιγκέλ Κόστα ελπίζουν ότι το κλάμπινγκ θα επιστρέψει, αλλά ισορροπημένο με άλλα αξιοθέατα όπως η κληρονομιά, ο πολιτισμό, οι παραλίες και τα σπορ.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, στην εποχή του κορανοϊού, το μέλλον του προορισμού για διακοπές με πάρτι βρίσκεται στο μεταίχμιο.

Η σύντομη σεζόν

Το καλοκαίρι του 2020 δεν υπήρξε ολοκληρωτικά καταστροφικό για τα ισπανικά νησιά, παρόλο που τα lockdown στη Βόρεια Ευρώπη και οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, ιδίως στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, κράτησαν τους περισσότερους επισκέπτες τους μακριά.

Τον Ιούνιο, το νησί της Μαγιόρκα πραγματοποίησε επιτυχώς ένα πιλοτικό σχέδιο για τους Γερμανούς επισκέπτες, που επέτρεψε την διαφήμισή του ως ασφαλούς προορισμού.

PICTURE ALLIANCE VIA GETTY IMAGES

Μέχρι τον Ιούλιο, η καθιέρωση ταξιδιωτικών διαδρόμων έδωσε σε Βρετανούς και άλλους ταξιδιώτες τη δυνατότητα απόδρασης μερικών εβδομάδων στην Ισπανία, την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και οι Βαλεαρίδες κατάφεραν να προσελκύσουν 1 εκατομμύριο επισκέπτες τον Ιούλιο.

Ομως μέχρι τα τέλη Ιουλίου, εξαιτίας των αυξανόμενων κρουσμάτων σε ορισμένες ισπανικές περιοχές, η βρετανική κυβέρνηση επέβαλε καραντίνα 14 ημερών σε όλους τους ταξιδιώτες που επέστρεφαν από τη μεσογειακή χώρα. Οι παραθεριστές προσπάθησαν να επιστρέψουν πρόωρα στο σπίτι τους και τα μελλοντικά ταξίδια ακυρώθηκαν. Οι επισκέπτες από αλλού στέρεψαν επίσης, με το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών να συμβουλεύει τους πολίτες να μην ταξιδέψουν στην Ισπανία.

SOPA IMAGES VIA GETTY IMAGES

«Αφού χάσαμε τις δύο κύριες αγορές μας, η ροή των επισκεπτών ήταν σχεδόν μηδενική», σύμφωνα με την Μορίγιο.

Ως αποτέλεσμα, τα νησιά αυτά πιθανότατα θα χάσουν περίπου το 30% του ετήσιου εισοδήματός τους.

Διαφορετικός «αέρας»

Οσοι κατάφεραν τελικά να επισκεφτούν αυτά τα μέρη, συνάντησαν ένα πολύ διαφορετικό είδος διακοπών.

Η πολυσύχναστη λωρίδα της Μαγιόρκα ήταν «γυμνή». Τα σούπερ κλαμπ της Ιμπιζα άδεια ή κλειστά.

STEPHANE CARDINALE – CORBIS VIA GETTY IMAGES

Ενώ τα μπαρ μπορούσαν να είναι ανοιχτά στην Ισπανία, αρκεί να διατηρούσαν τις κοινωνικές αποστάσεις και να μην επιτρέπουν το χορό, πολλές επιχειρήσεις αποφάσισαν ότι δεν ήταν οικονομικά βιώσιμη μια τέτοια λύση.

«Οι περισσότεροι από αυτούς  αποφάσισαν να μην ανοίξουν, αυτός ήταν ο πρώτος αντίκτυπος» λέει ο Κόστα, προσθέτοντας ότι εκείνοι που το τόλμησαν είχαν μόνο περίπου το 45 έως 50% των επισκεπτών σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Παρά τη μειωμένη προσέλευση και τα αυστηρά μέτρα, υπήρχαν ακόμη περιστατικά μεθυσμένων τουριστών που αρνούνταν να φορέσουν μάσκες και να κρατήσουν αποστάσεις, ενεργώντας απερίσκεπτα.

ATLANTIDE PHOTOTRAVEL VIA GETTY IMAGES

Στη Μαγιόρκα, όλα τα μπαρ στην διάσημη οδό Punta Ballena έκλεισαν στα μέσα Ιουλίου μετά από αναφορές ότι «οι Βρετανοί κυρίως τουρίστες εκεί και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των μπαρ» δεν συμμορφώνονταν με τους κανόνες.

Ωστόσο, η πλειονότητα των επισκεπτών των Βαλεαρίδων ήταν συμμορφωμένη με τους κανόνες και επαινούσε τα τοπικά ξενοδοχεία για τα «υψηλά στάνταρ» τους.

Για τους τουρίστες που συνήθως έκαναν πάρτι στις Βαλεαρίδες, το γεγονός ότι δεν ήταν σε θέση να το κάνουν φέτος το καλοκαίρι ήταν μια απογοήτευση.

JAIME REINA VIA GETTY IMAGES

Αναθεωρημένος τουρισμός

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, η κρίση του κορονοϊού υπήρξε μια ευκαιρία να συνεχιστούν οι συνομιλίες με εκείνους στον τουριστικό τομέα για το μέλλον των νησιών.

Ακόμη και αν τα κρούσματα μειώνονται και πάλι, και οι χώρες αίρουν τις καραντίνες τους, οι διακοπές με ξέφρενο κλάμπινγκ παραμένουν απαγορευτικές σε μεγάλο βαθμό εν μέσω πανδημίας.

Οι ζωντανές εκδηλώσεις και συναυλίες είναι εκτός συζήτησης. Τα κλαμπ παραμένουν κλειστά. Η συγκέντρωση εκατοντάδων ή χιλιάδων ανθρώπων στον ίδιο χώρο φαίνεται αδιανόητη.

STEPHANE CARDINALE – CORBIS VIA GETTY IMAGES

Οι ιθύνοντες επιθυμούν να υπογραμμίσουν την καταλληλότητα της Ιμπιζα ως προορισμό οικογενειακών διακοπών με όμορφη φύση και πολιτιστική κληρονομιά.

Αλλά, παράλληλα, δεν θέλουν να μειώσουν τη σημασία της ακμάζουσας, παγκοσμίως διάσημης νυχτερινής ζωής.

CARLOS ALVAREZ VIA GETTY IMAGES

«Αυτό που έχουμε στο μυαλό μας είναι να μπορούμε να ενημερώνουμε τους ανθρώπους ότι στην Ιμπιζα έχουμε νυχτερινή ζωή, φυσικά, έχουμε και πάρτι, αλλά επίσης έχουμε και άλλα πράγματα που είναι πραγματικά ενδιαφέροντα.
Εάν είστε οικογένεια με δύο παιδιά, μπορείτε να έρθετε στην Ιμπιζα χωρίς κανένα πρόβλημα […] Δεν είναι νησί μόνο για πάρτι. Αυτό προσπαθούμε να πούμε στους ανθρώπους, αυτό είναι σημαντικό για εμάς» εξηγεί ο Κόστα.

Πηγή: CNN