Σάββατο
11
Ιανουάριος
TOP

«Τράτο» στο νέο πτωχευτικό κώδικα ζητούν οι τράπεζες

Τράτο στην προβλεπόμενη έναρξη ισχύος του νέου πτωχευτικού πλαισίου ζητούν, εμμέσως πλην σαφώς, οι τράπεζες, μερικές ημέρες πριν την κατάθεση στη Βουλή του σχετικού σχεδίου νόμου και την έναρξη της κοινοβουλευτικής συζήτησης.

Κατά τη διάρκεια χθεσινής εκδήλωσης, οι διευθύνοντες σύμβουλοι (CEOs) των Πειραιώς, Εθνικής, Alpha και Eurobank, αφού χαρακτήρισαν βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση το σχέδιο νόμου, έθεσαν θέμα υλοποίησης, ζητώντας να προβλεφθεί ότι οι διατάξεις του νόμου θα τεθούν σε ισχύ, αφού ολοκληρωθεί η απαραίτητη τεχνική προεργασία.

«Να μη ρισκάρουμε ένα μη λειτουργικό πλαίσιο» επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha BankΒασίλης Ψάλτης, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό «να κάνουμε την προεργασία, που χρειάζεται», πριν την έναρξη ισχύος, ιδιαίτερα από την στιγμή που το νέο πτωχευτικό πλαίσιο περιλαμβάνει σειρά νεωτερισμών και φιλόδοξων διαδικασιών, σε ένα περιβάλλον μη καλόπιστης αντιμετώπισης από μερίδα δανειοληπτών (στρατηγικοί κακοπληρωτές).

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Παύλος Μυλωνάς, προσδιόρισε ως απαιτητικό το διάστημα των 90 ημερών, που απομένουν, ως την προβλεπόμενη έναρξη εφαρμογής του πτωχευτικού, θέτοντας, με τη σειρά, του θέμα υλοποίησης.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μυλωνάς είχε και στο πρόσφατο παρελθόν διατυπώσει την ανησυχία του για το θέμα, σημειώνοντας τότε ότι ένας περίπλοκος νόμος, που απαιτεί χρόνο και δημιουργία πολύπλοκων κρατικών υποδομών, για την εφαρμογή του, είναι πιθανόν να στρεβλώσει την συμπεριφορά του οφειλέτη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι CEOs των Eurobank και Πειραιώς, Φωκίων Καραβίας και Χρήστος Μεγάλου, με τις αιχμές τους να εστιάζονται στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το νέο πλαίσιο στην κουλτούρα πληρωμών.

Οι τραπεζίτες ανησυχούν για το ενδεχόμενο οι διατάξεις του νέου πτωχευτικού να τεθούν σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου του 2021, χωρίς να είναι έτοιμες σειρά από προβλεπόμενες δομές. Με δεδομένο ότι η προσέγγιση του νομοσχεδίου είναι ολιστική, αν κάποιοι από τους μηχανισμούς δεν είναι λειτουργικοί, θα δημιουργηθούν παράπλευρα προβλήματα.

Για παράδειγμα, με βάση τις προβλεπόμενες διατάξεις, ο δανειολήπτης, που πληροί τα κριτήρια του οικονομικά ευάλωτου, μπορεί να υποβάλει από την 1η Ιανουαρίου 2021 αίτηση πτώχευσης. Για να προστατεύσει, όμως, την -πρώτη- κατοικία του από διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, θα πρέπει να ζητήσει τη μεταβίβασή της στον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων. Θεωρητικά, ο νέος φορέας θα είναι έτοιμος να λειτουργήσει την 1 Ιανουαρίου του 2021. Με δεδομένο, όμως, ότι πρέπει να «τρέξει» διαγωνιστική διαδικασία για την ανάδειξη του επενδυτή, που θα αναλάβει το προνόμιο να αγοράζει και να μισθώνει τις πρώτες κατοικίες των οικονομικά ευάλωτων, και εν συνεχεία να στελεχωθεί ο φορέας, είναι δύσκολο να λειτουργεί στις αρχές του επόμενου έτους.

H αιτιολογική έκθεση αναφέρει ρητά ότι η οποιαδήποτε καθυστέρηση ή πρόβλημα στη λειτουργία του φορέα δεν επηρεάζει με οποιονδήποτε τρόπο την ατομική ή συλλογική εκτέλεση. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι να ξεκινήσει η λειτουργία του Φορέα, πολλές λεπτομέρειες για τη λειτουργία του οποίου ορίζεται ότι θα προβλεφθούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, οι τράπεζες θα μπορούσαν να προχωρούν σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) ανακοίνωσε ότι τα μέλη της θα εξετάζουν αιτήματα αναστολής πλειστηριασμών, οι οποίοι αφορούν σε πρώτη κατοικία, ως το τέλος του έτους, για όσους δανειολήπτες ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων οικονομικά και πληρούν τα σχετικά κριτήρια της σχετικής υπουργικής απόφασης (10747/256/2019).

Αν ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων δεν είναι έτοιμος να λειτουργήσει στις αρχές του έτους, θα απαιτηθεί πιθανώς νέα παράταση. Επιπρόσθετα, ανησυχίες διατυπώνονται για το αν θα έχει ολοκληρωθεί ως την 1/1/2021 το Μητρώο Αφερεγγυότητας και η διευρυμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα για την εξωδικαστική ρύθμιση φυσικών προσώπων, πέραν των επιχειρήσεων.
Πηγή:euro2day.gr