Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Τροπολογία… μαχαίρι -και φέτος- στα έσοδα των Δήμων από την παραχώρηση παραλιών

Τροπολογία που, μεταξύ πολλών άλλων, αφορά τις παραχωρήσεις παραλιών από τους Δήμους κατέθεσε η Κυβέρνηση την 19η Μαρτίου σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ψηφίζεται στην Ολομέλεια αύριο Τρίτη 23η Μαρτίου.

Το άρθρο 8 της Τροπολογίας θεσπίζει και για το φετινό καλοκαίρι «έκτακτες ρυθμίσεις για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας αποκλειστικά για το έτος 2021, λόγω πανδημίας».

Πρόκειται ουσιαστικά για αντιγραφή (copy – paste) πανομοιότυπων ρυθμίσεων (με μία διαφορά στο ποσοστό της παρ.3), που η Κυβέρνηση είχε ορίζει και πέρυσι στο άρθρο 20 του ν. 4690/2020.

Το σημαντικό για τα έσοδα των παραθαλάσσιων Δήμων είναι ότι το ύψος του καταβαλλόμενου ανταλλάγματος για τις παραχωρήσεις παραλιών καθορίζεται σε ποσοστό 60 % του υπολογισθέντος ανταλλάγματος. Το υπόλοιπο, δηλαδή, μην το είδατε…

(Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι με το αρ.20, το εν λόγω ποσοστό είχε καθοριστεί ακόμα χειρότερα για τα δημοτικά έσοδα, στο 40 % του υπολογισθέντος ανταλλάγματος).

Ταυτόχρονα, το αντάλλαγμα για τις οριζόμενες παραχωρήσεις, όπως και πέρυσι, θα αποδίδεται κατά 70 % στον οικείο ΟΤΑ και κατά 30 % στο Δημόσιο (αντί 60-40 της πάγιας διάταξης), χωρίς πάντως αυτή η κατανομή να φτάνει να “ισοφαρίσει” την απώλεια από την προαναφερθείσα ριζική μείωση των μισθωμάτων.

Είναι απολύτως κατανοητό και πιστεύουμε ότι βρίσκει τους πάντες σύμφωνους, ότι οι επιχειρήσεις του τουρισμού απαιτείται να στηριχθούν οικονομικά.

Γεννάται, όμως, το ερώτημα εάν οι παραθαλάσσιοι Δήμοι πρέπει να επιβαρυνθούν με αυτή τη στήριξη ή εάν υπάρχει στην Ελλάδα Κυβέρνηση, οργανωμένη Πολιτεία, που αναλαμβάνει ευθέως τη στήριξη των συμπολιτών μας που πλήττονται από την πανδημία.

Στην Τροπολογία δεν υπάρχει η παραμικρή μνεία για το πως οι Δήμοι θα “αποζημιωθούν” για τα λεφτά που δεν θα εισπράξουν, καμία δέσμευση εκ μέρους της Κυβέρνησης.

Η απώλεια εσόδων είναι προφανής και δεδομένη, καταγράφεται άλλωστε στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει το Νομοσχέδιο, όπως μπορείτε να δείτε κατωτέρω.

Να σημειωθεί ότι και τα επόμενα άρθρα της Τροπολογίας (9 και 10) τροποποιούν το νομικό πλαίσιο περί αιγιαλού και παραλίας.

Ολόκληρη η αριθμ. 805/127/19.3.2021 Τροπολογία βρίσκεται ΕΔΩ , ενώ κατωτέρω, επειδή εκτείνεται σε 41 σελίδες, παραθέτουμε ειδικά τα αποσπάσματα που αφορούν τo ανωτέρω ζήτημα απώλειας δημοτικών εσόδων: