Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Τσίπρας: Αριστερή στροφή με ρεαλισμό για να επιστρέψει η Δικαιοσύνη

Εξαιρετικά επιτυχημένη χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την Προγραμματική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατά τη δευτερολογία του με την οποία ολοκληρώνονται οι εργασίες. «Πετύχαμε ένα σημαντικό ψηφιακό άλμα στις εσωτερικές μας διαδικασίες, αλλά και ένα σημαντικό προγραμματικό άλμα που θα αποτελέσει πολύ σημαντικό εφόδιο για το κόμμα την επόμενη μέρα», είπε, τονίζοντας ότι «τώρα ξέρουμε τι θέλουμε αλλά ξέρει και η ελληνική κοινωνία τι θέλουμε».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για ένα ριζοσπαστικό και συνάμα ρεαλιστικό πρόγραμμα που θα ενώσει τους πολίτες και τις προοδευτικές δυνάμεις ώστε να νικηθεί η δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη, έστειλε μηνύματα προς το κόμμα και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση.

«Θέλουμε να νικήσουμε τη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη για να αναμορφώσουμε το ΕΣΥ, να στηρίξουμε τη δυνατότητα των μικροεπιχειρηματιών να υπάρχουν. Ξέρουν όλοι οι Έλληνες ότι θέλουμε να νικήσουμε για να επιστρέψει στον τόπο η Δικαιοσύνη» ανέφερε κάνοντας σύνδεση με την εναρκτήρια ομιλία του της Παρασκευής.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία είναι ωριμότερος, έμαθε από τα λάθη του, ξέρει τι θέλει και πώς να το υλοποιήσει, κάνοντας λόγο για ένα ριζοσπαστικό και υλοποιήσιμο σχέδιο διακυβέρνησης.

Απευθυνόμενος προς το κόμμα έστειλε σήμα για στροφή προς τα Αριστερά, αλλά μέσω ενός «προγράμματος ρεαλιστικού ριζοσπαστισμού» και υπογράμμισε «άκουσα γόνιμο προβληματισμό για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει πρέπει να πάει προς τα Δεξιά ή να πάει προς τα Αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει δεν αρκούν όσοι αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί ή ριζοσπάστες. Πρέπει να κερδίσει αυτό που ονομάζουμε μεσαίο χώρο. Πώς θα κερδίσουμε το κέντρο; Με πολιτικές του μέσου όρου; Με κεντρώες ή δεξιόστροφες πολιτικές; Δεν κερδίζεται έτσι το κέντρο. Εάν θέλουμε να κερδίσουμε τους προοδευτικούς πολίτες πρέπει να έχουμε ένα σαφές πρόταγμα πολιτικής, ένα σαφές αριστερό πρόγραμμα. Το να στρίψουμε αριστερά για να κερδίσουμε το κέντρο δεν μπορούμε να το κάνουμε με ανούσιες αυτοαναφορικές προτάσεις και συνθήματα, αλλά με προγραμματικό λόγο, ένα πρόγραμμα βαθιά ριζοσπαστικό, αλλά ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο».

Εκτοξεύοντας σφοδρά πυρά προς το Μαξίμου και τον πρωθυπουργό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης χαρακτήρισε «ασυγχώρητη στάση» τη μη ενίσχυση του ΕΣΥ , κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να λεηλατήσει εργασιακά δικαιώματα.

«Δύο χρόνια μετά την εκλογή Μητσοτάκη, ο πολίτης μπορεί να αναστοχαστεί τι έταζε και τι έκανε. Έταξε καλύτερες και περισσότερες δουλειές, λιγότερους φόρους, ασφάλεια. Τι έκανε; Έκανε την εργασία κόλαση, αντί να μειώσει τους φόρους μείωσε το εισόδημα των πολιτών, ενώ η χώρα είναι πεδίο δράσης μαφιόζικων συμμοριών. Ξύλο στους διαδηλωτές και τους νέους και ανεξέλεγκτο οργανωμένο έγκλημα» σημείωσε μεταξύ άλλων για να συμπληρώσει «απέτυχε σε όσα έταξε. Απέτυχε και στην πανδημία».

Δεν άφησε αναπάντητη και την ατάκα του πρωθυπουργού περί «υγειονομικού σαμποτάζ» υπογραμμίζοντας «έχει το θράσος να έρχεται και να μιλά για υγειονομικό σαμποτάζ. Αν κάποιος κάνει σαμποτάζ είναι ο ίδιος με την ανικανότητα και με τη διαρκή του έγνοια να αντιμετωπίσει τους πολιτικούς του αντιπάλους. Όλα τα καθεστώτα, οι αντιδραστικές εξουσίες όταν διαβλέπουν το τέλος καταφεύγουν πάντα στον διχασμό, στη διάσπαση της κοινωνίας, στον αυταρχισμό στην όξυνση».

«Εμείς είμαστε εδώ για να ενώσουμε όχι να διχάσουμε. Να ενώσουμε στην αλλαγή όχι στην υποταγή, να ενώσουμε στην εκλογική νίκη για την απαρχή μιας νέας πορείας κάτω από μία σημαία, τη σημαία της Δικαιοσύνης παντού. Δεν μας αφορά η δημαγωγία του μίσους, ο λαϊκισμός του σαμποτάζ, τα κηρύγματα εναντίον οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Στο κλείσιμο της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα στους προοδευτικούς πολίτες και «στις πολιτικές δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο» σημειώνοντας «η κυβέρνηση πρέπει να ηττηθεί στις συνειδήσεις, να ηττηθεί και στην κάλπη. Να θέσουμε το πρόγραμμά μας σε ανοιχτή διαβούλευση και έγκριση στις οργανώσεις μελών μας και μετά να βγούμε μπροστά στην κοινωνία. Καλούμε και όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να σχολιάσουν τις θέσεις μας να τοποθετηθούν δημόσια. Οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις να είναι στη θέση πολιτικών θέσεων και προγραμμάτων».

«Οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές και ο ρεαλισμός από μια προοδευτική κυβέρνηση έχει ως προϋπόθεση τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έστω και με μια ψήφο στις επόμενες εκλογές. Είμαι βέβαιος ότι θα το πετύχουμε» κατέληξε.

efsyn.gr