Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Τσιμπάει η τιμή στο ελαιόλαδο, άμυνα βγάζουν με 2,5 ευρώ οι παραγωγοί

Έχει τσιµπήσει ελαφρώς η τιµή του ελαιολάδου στην εγχώρια αγορά, κυρίως ως προς τις χαµηλές τιµές του, µε το νέο εύρος να διαµορφώνεται ανάµεσα στα 2,35 µε 2,55 ευρώ ανά κιλό. Αυτό που διαπιστώνουν άνθρωποι της αγοράς µιλώντας στην Agrenda, είναι µια δυσκολία από την πλευρά του παραγωγού να προχωρήσει σε πράξεις µε αυτές τις τιµές. Βέβαια δύο ή τρεις είναι όλοι και όλοι οι έµποροι που εκδηλώνουν ζωηρή ζήτηση το διάστηµα αυτό.

Όπως εξηγούν άνθρωποι της αγοράς, δεν υπάρχει διάθεση από τους παραγωγούς να προχωρήσουν σε πράξεις. Ενδεικτικά, στην περιοχή της Νότιας Λακωνίας, ούτε πέντε βυτία δεν πουλήθηκαν σε τιµή 2,5 ευρώ το κιλό, παρά την αύξηση από τα επίπεδα των 2,40-2,45 ευρώ. Αυτό συµβαίνει γιατί µετά τον έντονο καύσωνα της προηγούµενης εβδοµάδας και της κακοκαιρίας των τελευταίων ηµερών, οι παραγωγοί βγάζουν άµυνα έως ότου υπολογίσουν τη ζηµιά που υπέστησαν οι ελαιώνες και βγουν οι πρώτες ασφαλείς εκτιµήσεις σχετικά µε την παραγωγή της επερχόµενης χρονιάς. Μπορεί η αγορά να µην δείχνει σηµάδια ανάκαµψης, ωστόσο αν το πέρασµα του καύσωνα αφήσει σηµαντικό αντίκτυπο στην επερχόµενη συγκοµιδή, είναι κατανοητό πως οι παραγωγοί δεν θα βιαστούν να πουλήσουν σε τόσο χαµηλές τιµές.

Στην Ισπανία, οι τιµές παραγωγού έχουν µείνει στάσιµες εδώ και πολύ καιρό, αδυνατώντας να ανακάµψουν.  Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που δηµοσίευσε πρόσφατα το  ∆ιεθνές Συµβούλιο Ελαιολάδου, το οποίο διαπιστώνει πως οι µέσες τιµές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της Ιβηρικής υπερδύναµης στον ελαιοκοµικό τοµέα βρέθηκαν κάτω από το ψυχολογικό όριο των 2 ευρώ ανά κιλό, κάτι που θα µπορούσε να συντηρήσει για περισσότερο καιρό την πτωτική τάση στην αγορά, ειδικά στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πρώιµες εκτιµήσεις για τη νέα παραγωγή. Να σηµειωθεί ότι τη στιγµή που γράφοντας οι γραµµές αυτές, η µέση τιµή για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τις οποίες καταγράφει το poolred, ήταν στα 2,03 ευρώ ανά κιλό.

Στην Ιταλία, το πρώτο τρίµηνο του 2020 η µέση τιµή του ιταλικού έξτρα παρθένου ελαιολάδου διαµορφώθηκε στα 3,10 ευρώ ανά κιλό σύµφωνα µε στοιχεία του υπηρεσίας ISMEA, όταν το αντίστοιχο διάστηµα το 2019, άγγιξε τα 5,61 ευρώ ανά κιλό.

www.agronews.gr