Τρίτη
16
Απρίλιος
TOP

Τόσκας: Μεγάλος ο κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο στην δυτική Πελοπόννησο

Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πυρκαγιά στην δυτική Πελοπόννησο αύριο Παρασκευή 8 Ιουνίου, όπως προειδοποίησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την πυροπροστασία ο Ν. Τόσκας αποκάλυψε ότι γι’ αυτό το λόγο έχει μεταφερθεί ήδη ένα ελικόπτερο βαρέως τύπου στην περιοχή και αύριο το πρωί θα φτάσει ακόμη ένα.

Οι περισσότερες φωτιές είναι εμπρησμοί από καταπατητές

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο κ. Τόσκας στο θέμα των εμπρησμών λέγοντας ότι φέτος μαζί με τις δυνάμεις της πυροσβεστικής στις φωτιές θα πηγαίνει και το ειδικό ανακριτικό κλιμάκιο της πυροσβεστικής.

Μάλιστα ο κ. Τόσκας προανήγγειλε αποκαλύψεις τις επόμενες μέρες όσον αφορά περσινές φωτιές και τόνισε πως οι φωτιές τόσο στη Ζάκυνθο όσο και αλλού ήταν εμπρησμοί από καταπατητές κυρίως.

«Κύρια επιδίωξη μας από πέρυσι αλλά ειδικά φέτος είναι μαζί με τα πυροσβεστικά κλιμάκια να πηγαίνει και το κλιμάκιο διερεύνησης πυρκαγιών το ανακριτικό κλιμάκιο δηλαδή του πυροσβεστικού σώματος.

Στις πυρκαγιές του Απριλίου στείλαμε άμεσα το ανακριτικό κλιμάκιο το οποίο έπιασε τους δράστες και τους οδήγησε στην δικαιοσύνη. Θα ακούσετε και τις επόμενες μέρες κάποιες περιπτώσεις περσινές που θα αποτρέψουν τους επίδοξους εμπρηστές. Πιστεύουμε πάρα πολύ στο έργο του ανακριτικού κλιμακίου του πυροσβεστικού σώματος κάνει εξαιρετική δουλειά όπως στην περίπτωση της Ζακύνθου που ήταν εμπρησμοί. Οι πολλές πυρκαγιές πέρυσι στη Ζάκυνθο ήταν πυρκαγιές από καταπατητές. Το μεγαλύτερο μέρος των πυρκαγιών είναι από εμπρησμούς λένε οι ειδικοί είτε για λόγους καταπάτησης είτε από λάθη και λοιπά».

Δεν μπορούμε πια να αγοράσουμε πυροσβεστικά αεροσκάφη

Όσον αφορά τις προετοιμασίες που έχουν γίνει ο κ. Τόσκας ανέφερε ότι «ακόμα και αν είχαμε χρήματα να αγοράσουμε πυροσβεστικά αεροσκάφη έχουν κλείσει πια οι γραμμές παραγωγής των αεροσκαφών. Θα πρέπει να παραγγελθεί ένας μεγάλος αριθμός αεροσκαφών αλλιώς δε συμφέρει να ανοίξει ξανά η γραμμή παραγωγής. Ακόμη και μεγάλες χώρες πια νοικιάζουν πυροσβεστικά αεροσκάφη.»

Ελικόπτερα βαρέως και μεσαίου τύπου για τις φωτιές

Ο υπουργός ανέφερε ότι φέτος θα δοθεί μεγάλη σημασία στην πρόληψη και γι’ αυτό έχουν ήδη νοικιαστεί τέσσερα ελικόπτερα βαρέως τύπου, ενώ σε λίγες μέρες θα έρθουν και τα μεσαίου τύπου ελικόπτερα που θα αναπτύσσονται κυρίως στα νησιά.

«Ο σχεδιασμός μας είναι να έχουμε και τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο διαθέσιμα αεροπλάνα και ελικόπτερα γιατί κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως θα είναι οι συνθήκες τότε».

Φέτος θα επιτηρούν ελικόπτερα και drones

Ο κ. Τόσκας ανέφερε πως για πρώτη φορά φέτος θα χρησιμοποιηθούν τα ελικόπτερα της αστυνομίας για επιτήρηση έτσι ώστε να αποδεσμευθούν τα ελικόπτερα της πυροσβεστικής και να κάνουν πυρόσβεση, ενώ στη μάχη της επιτήρησης θα βρίσκονται και drones.

«Η επιδίωξη μας για φέτος είναι να χτυπηθεί η πυρκαγιά στο πρώτο στάδιο αυτό σημαίνει μεγαλύτερο κόστος αλλά είναι το σωστό γιατί αν πάρει η πυρκαγιά έκταση τότε δύσκολα ελέγχεται. Στην επιτήρηση θα χρησιμοποιήσουμε και drones 3 της αστυνομίας και 6 της πυροσβεστικής.

Τα βαριά ελικόπτερα θα είναι στην Αττική εκτός από ένα που θα βρίσκεται στην Ανδραβίδα».

Πηγή: iefimerida.gr