Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Υποτονική η αγορά µε σταθερές τιµές ελαιολάδου

Η εγχώρια βιοµηχανία είναι αυτή που συντηρεί λίγο έως πολύ την υποτονική κινητικότητα στην αγορά ελαιολάδου αλλά και τις τιµές, δεδοµένου ότι το τελευταίο διάστηµα η Ισπανία έχει ρίξει πολύ τις τιµές της, στις µέτριες ποιότητες ακόµα και κάτω από τα 2,50 ευρώ το κιλό. Σε ένα τέτοιο διεθνές περιβάλλον, οι γνώστες της αγοράς είναι διστακτικοί στο να προβούν σε κάποια εκτίµηση.

Βέβαια δεδοµένου ότι µέσα στον Απρίλιο η Ιταλία αναµένεται να εξαντλήσει τα αποθέµατά της, σύµφωνα µε εκτιµήσεις του συνεταιρισµού Coldiretti, ενδέχεται µέσα στην άνοιξη οι Ιταλοί µεσάζοντες να αναλογιστούν ξανά την Ελλάδα. Αυτό όµως δεν είναι βέβαιο, αφού ήδη από τις αρχές της περιόδου, το πρόβληµα µε τις ποσότητες και τις ποιότητες της γειτονικής χώρας ήταν γνωστό, και µέχρι σήµερα οι Ιταλοί δεν είναι διατεθειµένοι να µπουν δυναµικά στην ελληνική αγορά, αφού καλύπτουν τις ανάγκες τους στην Ισπανία, καθώς και στο σαφώς φθηνότερο τυνησιακό.

Έτσι, οι τιµές στη Λακωνία εξακολουθούν να διατηρούνται στα επίπεδα των προηγούµενων εβδοµάδων, µε ταβάνι στα 3,60 ευρώ το κιλό, ενώ µπορεί να φτάσουν τα 2,40 µε 2,50 ευρώ το κιλό στις 8 γραµµές, σύµφωνα µε τον πρόεδρο της ΕΑΣ Λακωνίας Νίκο Προκοβάκη. Ο ίδιος εξήγησε πως η κινητικότητα στην αγορά είναι ελαφρώς µειωµένη συγκριτικά µε το προηγούµενο διάστηµα. «Πάνω από 20 µέρες έχει να γίνει πώληση» δήλωσε στην εφηµερίδα Agrenda ο διευθυντής του Α.Σ Μολάων Πακίων, Παναγιώτης Ντανάκας, ο οποίος αναµένει τις κινήσεις της ιταλικής βιοµηχανίας ελαιολάδου. Στα Χανιά, οι τιµές διατηρούνται στο επίπεδο των 3 ευρώ το κιλό.

www.agronews.gr