Πέμπτη
12
Δεκέμβριος
TOP

Υφυπουργείο Αθλητισμού: Ενεργοποιεί «πακέτο» τριών κοινωνικών δράσεων, για την αντιμετώπιση φαινομένων κάθε μορφής βίας και κατάχρησης εξουσίας στον ελληνικό αθλητισμό

Ευρεία καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, Επιτροπή Αντιμετώπισης με τη συμμετοχή του Υφυπουργείου Εργασίας, αρμοδίου για την οικογένεια και του ΣΕΟ, αλλά και πιστή εφαρμογή διεθνών κανόνων καλής διακυβέρνησης  

Το πρώτο «πακέτο» κοινωνικών δράσεων και πρωτοβουλιών, για την αντιμετώπιση φαινομένων κάθε μορφής βίας και κατάχρησης εξουσίας στον ελληνικό αθλητισμό, αποφασίστηκε στη συνάντηση που πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, με τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών και συμμετείχαν η Υφυπουργός Εργασίας αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα και ο γγΑ, Γιώργος Μαυρωτάς:
1. Η πρόεδρος του ΣΟΕ, Εύη Μωραϊτίδου και το μέλος του ΔΣ, Αγγελική Καραπατάκη, ενημέρωσαν για την πρόταση των Ολυμπιονικών να δημιουργηθεί «Επιτροπή Αντιμετώπισης Φαινομένων Βίας και Ρατσισμού». Η εισήγησή τους υιοθετήθηκε ασμένως και άμεσα δημιουργείται ομάδα εργασίας, υπό την εποπτεία του κ. Αυγενάκη και της κ. Συρεγγέλα, με τη συμμετοχή Πρωταθλητών, φορέων του αθλητισμού και προσωπικοτήτων, προκειμένου να εξειδικεύσει τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής.

2. Επιπλέον, αποφασίστηκε η προώθηση καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τις Αξίες και τα οφέλη του αθλητισμού με την ενεργό συμμετοχή του προγράμματος «Ζήσε Αθλητικά», και τη συνεργασία όλης της αθλητικής οικογένειας. Μια εκστρατεία παρακίνησης τόσο για να «σπάσει η σιωπή» απέναντι σε φαινόμενα κάθε είδους βίας και κατάχρησης εξουσίας στις αθλητικό οικοδόμημα, όσο και για να ασχοληθεί ακόμα πιο ενεργά και συμμετοχικά η ελληνική κοινωνία στις αθλητικές δραστηριότητες.

3. Παράλληλα, να εφαρμοστούν ακόμα πιο πιστά οι διεθνείς πρακτικές καλής λειτουργίας και διακυβέρνησης στο αθλητικό οικοσύστημα, όπως συστήνονται από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κλπ.

Μετά από την ολοκλήρωσης της συνάντησης ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε:
«Οι καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου και του Νίκου Κακλαμανάκη δεν μας αφήνουν αδιάφορους. Είμαστε αποφασισμένοι, όπως έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, με εντολή του ίδιου του Πρωθυπουργού να το πάμε μέχρι τέλους.
Να μην αφήσουμε κανένα στόμα κλειστό και κυρίως να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ώστε η νέα γενιά αθλητών να βρει ένα πιο καθαρό περιβάλλον και να απολαύσει τις πραγματικές αξίες και τα οφέλη της ενασχόλησης με τον Αθλητισμό.
Ήδη, με απόφασή μου σήμερα το πρωί δόθηκε εντολή και παύει κάθε χρηματοδότηση προς την Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες.
Ακόμη, η Αρχή Διαφάνειας ξεκινά έλεγχο προς όλα τα μήκη και πλάτη της διοικήσεως της ομοσπονδίας, όσα χρόνια εκείνη κρίνει, άλλωστε μακροχρόνια διοίκηση ήταν, ώστε να αποκαλυφθεί τυχόν κακή διαχείριση των χρημάτων που έφταναν στα ταμεία της.
Επιπρόσθετα η αρμόδια υπηρεσία που ασχολείται με τα Πόθεν Έσχες, ήδη με αίτημά μου, ξεκινά έλεγχο για να δει και σε αυτό το επίπεδο τυχόν προβλήματα ή εκκρεμότητες που υπάρχουν από τους μακροχρόνια διοικούντες τη συγκεκριμένη ομοσπονδία.
Αντίστοιχοι, βεβαίως έλεγχοι, έχουν παραγγελθεί και έχουν πραγματοποιηθεί και σε άλλες ομοσπονδίες και σε άλλους φορείς και δομές του Αθλητισμού.
Στόχος μας είναι να καθαρίσουμε όλο το τοπίο. Δεν είναι στόχος μας να εκδικηθούμε κανέναν, από την άλλη όμως δεν θα αφήσουμε καμία καταγγελία, καμία σκιά στο χώρο του Αθλητισμού.
Είμαστε αποφασισμένοι να το πάμε μέχρι τέλους. Και σε αυτή την προσπάθεια χαιρόμαστε που έχουμε μαζί μας το μεγάλο, το υγιές κομμάτι της αθλητικής οικογένειας.
Να είναι βέβαιοι ότι θα κάνουμε το χώρο αυτό πιο καθαρό, πιο φωτεινό, πιο χαρούμενο, ικανό να φιλοξενήσει ακόμη περισσότερα παιδιά, ικανό να ικανοποιήσει ακόμη περισσότερους γονείς να βλέπουν τα παιδιά τους να εξελίσσονται στην αθλητική οικογένεια, βάσει της αξίας και της δυνατότητας της οποίας έχουν και όχι των σχέσεων ή της βοήθειας, ή των παροτρύνσεων, με σκοτεινούς περίεργους τρόπους από διαφόρους παράγοντες.
Την ίδια στιγμή όμως πρέπει να κρατήσουμε το μέτρο. Ζητάμε από τον κόσμο και την αθλητική οικογένεια να κρατήσουμε μια ισορροπία. Τα άκρα ποτέ δεν ωφέλησαν. Υπάρχουν διοικήσεις μακροχρόνιες, τόσο σε σωματεία όσο και σε ομοσπονδίες, που έχουν πραγματικά προσφέρει έργο και τους ευχαριστούμε θερμότατα γι’ αυτό.
Υπάρχουν προπονητές, στελέχη της αθλητικής οικογένειας, με πολλά χρόνια παρουσίας στο χώρο, που έχουν δώσει τη ζωή τους. Τους ευχαριστούμε και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν μιας και η δική τους στάση έχει κρατήσει το υγιές κομμάτι της αθλητικής οικογένειας, όρθιο.
Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε βοήθεια από πολλούς και συνέργειες. Γι’ αυτό το λόγο και σήμερα βρεθήκαμε με τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών και με την Υφυπουργό Εργασίας, αρμόδια για θέματα οικογένειας την κ. Συρεγγέλα.
Βάλαμε μπροστά τρεις μεγάλες δράσεις. Πρώτα απ’  όλα ξεκινάμε μια καμπάνια που θα αναδείξει τα καλά στοιχεία της ενασχόλησης με τον αθλητισμό. Θα παροτρύνουμε δηλαδή τις οικογένειες και τα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, να γευτούν και να κάνουν κομμάτι του χαρακτήρα τους τις αξίες ενασχόλησης με τον αθλητισμό,
Η καμπάνια θα έχει και μια άλλη πτυχή: «Σπάστε τη Σιωπή». Ακολουθήστε το παράδειγμα της Σοφίας Μπεκατώρου. Μιλήστε Δυνατά, εφόσον έχετε υποστεί κακοποίηση. Και η κακοποίηση δεν είναι μόνο η σεξουαλική. Είναι η λεκτική, είναι η ψυχολογική.
Είμαστε εδώ για να βάλουμε πλάτη. Και η Πολιτεία στηρίζει.
Η δεύτερη απόφαση που πήραμε είναι η υιοθέτηση μιας πολύ ενδιαφέρουσας πρότασης που είναι από τον Σύλλογο Ολυμπιονικών. Να συστήσουμε μια Επιτροπή άμεσα τα δύο Υπουργεία, με τη συμμετοχή και θα έλεγα ως αιχμή του δόρατος σε αυτή την πρωτοβουλία, τους ίδιους τους Ολυμπιονίκες μας, ώστε να αντλήσουμε πληροφορίες και στοιχεία προς την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία αφενός και αφετέρου δράσεις προς την κοινωνία των πολιτών. Και κυρίως προς τη νέα γενιά και στα σχολεία.
Το τρίτο μεγάλο θέμα είναι ότι έχουμε ήδη μια σειρά από ενδιαφέρουσες πρακτικές από πλευράς του Συμβουλίου της Ευρώπης ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις οποίες εν ευθέτω χρόνο θα μπορέσουμε να εναρμονίσουμε στην ελληνική πραγματικότητα και θα τις ανακοινώσουμε το επόμενο διάστημα.
Δεν σταματάμε εδώ, συνεχίζουμε βήμα βήμα έτσι ώστε το αθλητικό οικοδόμημα να βρεθεί εκεί που του αξίζει. Και θέλω να πω για πολλοστή φορά ένα μεγάλο ευχαριστώ προς το υγιές κομμάτι της αθλητικής κοινωνίας που μας εμπιστεύεται για να χτίσουμε σε γερές βάσεις το αθλητικό οικοδόμημα που έχει ανάγκη η χώρα μας. Τους ευχαριστούμε. Είμαστε αποφασισμένοι να το πάμε μέχρι τέλους και θα το πάμε μαζί».

Η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη δημογραφική πολιτική και την οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, επισήμανε:  «Στη χώρα αυτή τα πιο σημαντικά τα έχουμε κατορθώσει και τα έχουμε επιτύχει όταν έχουμε ενώσει δυνάμεις. Πόσο μάλιστα όταν ενώνουμε δυνάμεις με αθλητές και αθλήτριες, με τους Ολυμπιονίκες μας που μας έχουνε κάνει και στο παρελθόν περήφανους.
Και μας κάνανε άλλη μία φορά. Η Σοφία η Μπεκατώρου με την εξομολόγηση που έκανε, πραγματικά έχει σπάσει την αλυσίδα αυτή της σιωπής, της ενοχής που μπορεί να αισθάνονται κάποιες γυναίκες σε κάποιες περιπτώσεις αλλά και του φόβου, και όπως είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, πλέον το βάρος να πέφτει στο θύτη και σε καμία περίπτωση στο θύμα.
Υπάρχουν οι δομές στήριξης, υπάρχουν τα συμβουλευτικά κέντρα, υπάρχουν οι κατάλληλοι ειδικοί, η γραμμή 15900, όλο αυτό το δίκτυο δομών που μπορεί να στηρίξει οποιαδήποτε γυναίκα είναι θύμα βίας.
Και αμέσως μετά περνάμε στη πράξη. Με τη συνεργασία, μετά την πρόταση που έκανε ο Σύλλογος Ολυμπιονικών, για να γίνουν οι κατάλληλες εκστρατείες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης. Τα παιδιά μας θα πρέπει να ζούνε σε όλους τους χώρους και πολύ περισσότερο στους αθλητικούς χώρους και να διέπονται από τις αξίες του Ολυμπισμού και του Αθλητισμού».

Ο γγΑ, Γιώργος Μαυρωτάς, υπογράμμισε: «Το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης στις τάξεις του αθλητισμού δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο και γι’ αυτό βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα του διεθνούς αθλητικού κινήματος. Υπάρχουν δράσεις και προγράμματα και από το συμβούλιο της Ευρώπης αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία θα μας βοηθήσουνε να πατήσουμε πάνω σε συγκεκριμένα μονοπάτια.
Δράσεις υπάρχουν από όλο το φάσμα του αθλητικού κινήματος, από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και από τις διεθνείς ομοσπονδίες, διότι αναγνωρίζουν ότι η σεξουαλική κακοποίηση είναι μία από τις απειλές του αθλητισμού, όπως και το ντόπινγκ, αλλά και η χειραγώγηση και η βία.
Η σεξουαλική κακοποίηση στον αθλητισμό έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις και στόχος είναι να σταματήσει οριστικά και αμετάκλητα»

Η Πρόεδρος του ΣΕΟ, Εύη Μωραϊτίδου, δήλωσε: «Ως Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών δεν θα μπορούσαμε να μην πάρουμε τη σκυτάλη από τη Σοφία Μπεκατώρου, μετά τις τελευταίες καταγγελίες που έκανε και δημόσια, επιδεικνύοντας σθένος και θάρρος.
Εμείς θέλουμε να πούμε σε όλα τα παιδιά, σε όλους τους ανθρώπους που έχουν υποστεί σεξουαλική βία, ότι πρέπει να μιλάνε και να καταγγέλλουν τέτοια φαινόμενα, ώστε να καταφέρουμε έτσι να διαφυλάξουμε τις αρχές του αθλητισμού και να προστατεύσουμε όλα τα παιδιά που επιλέγουν τον χώρο αυτό ως τρόπο ζωής τους.
Είχαμε αποφασίσει, ακόμα και πριν από τις εξελίξεις που προκάλεσε η καταγγελία της Σοφίας, ότι στον ΣΕΟ θα συστήσουμε μία Επιτροπή που θα έχει ως στόχο της την καταπολέμηση της βίας αλλά και όλων των φαινομένων ρατσισμού στον αθλητισμό.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον Υφυπουργό Αθλητισμού, τον κ. Αυγενάκη αλλά και την Υφυπουργό Εργασίας κ. Συρεγγέλα, που σήμερα μας δέχτηκαν και καταθέσαμε την πρότασή μας, η οποία υιοθετήθηκε και μάλιστα με χαρά ακούσαμε ότι θα συσταθεί και μία διυπουργική επιτροπή γι’ αυτό το θέμα.
Στόχος μας είναι οι Ολυμπιονίκες να βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία τους αρμόδιους φορείς ώστε να προχωρήσουμε σε δράσεις ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης παιδιών, αθλητών , προπονητών, για το πως μπορούν να αντιμετωπίζουν και πως μπορούν εγκαίρως να διαγιγνώσκουν τέτοια περιστατικά».

«Νομίζω ότι όλοι οι φορείς του Αθλητισμού πρέπει να αφουγκράζονται την κοινωνία. Γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ, μπροστάρηδες, για να βοηθήσουμε με αυτήν τη Επιτροπή που θα σχεδιάσουμε. Για να αποκατασταθεί ο χώρος του αθλητισμού, για να είναι τα παιδιά στον αθλητισμό και οι γονείς που έχουν παιδιά στον αθλητισμό, ασφαλείς», ανέφερε το μέλος του ΔΣ του ΣΕΟ, Αγγελική Καραπατάκη,