Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

Υψηλό το επίπεδο ετοιμότητας και το αίσθημα καθήκοντος των αστυνομικών

15 ημέρες μετά το περιστατικό που συγκλόνισε την καθημερινότητα της Καλαμάτας με τον Αιγύπτιο μαχαιροβγάλτη να κυκλοφορεί ελεύθερος και να σκορπά τον τρόμο στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα και την σύλληψή του να έρχεται με επεισοδιακό τρόπο, αξίζει να γίνει μια αναφορά για την αυτοθυσία των αστυνομικών και το υψηλό επίπεδο καθήκοντος και ετοιμότητας, που επιδεικνύουν άνθρωποι που υπηρετούν την κοινωνία, που εκτίθενται συνεχώς στους διάφορους κινδύνους, που έχουν ακούσει τόσα… πολλά, σε ένα επάγγελμα που ακόμη και… σήμερα, δεν χαρακτηρίζεται ως επικίνδυνο.

Η αναφορά αυτή γίνεται με αφορμή την εξέλιξη πως οι δύο νεαροί αστυνομικοί πλέον έτυχαν της απαραίτητης ιατρικής φροντίδας, με τον έναν εξ αυτών να παίρνει εξιτήριο από το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όπου κρίθηκε αναγκαία η μετάβασή του, καθώς έφερε σοβαρά τραύματα – σε πρόσωπο πλευρά και ώμο – από τις μαχαιριές του 28χρονου αλλοδαπού, μετά την καταδίωξη και την συμπλοκή που υπήρξε στην οδό Μακεδονίας. Η πορεία της υγείας του μπορεί να κρίνεται ικανοποιητική, όμως, η παρακολούθηση θα είναι χρόνια, όπως του συνέστησαν οι γιατροί.

Οι δύο αστυνομικοί δεν σώθηκαν από… θαύμα, αλλά χάριν στον υψηλό βαθμό ετοιμότητας και ικανότητας που επέδειξαν. Δεν είναι διόλου τυχαία η αναφορά ακόμη και από υψηλόβαθμα στελέχη της Αστυνομίας πως το περιστατικό δεν ήταν αμελητέο σε επίπεδο μιας… συνηθισμένης σύλληψης και η διαχείρισή του κρίνεται ως άριστη.

Ο Αιγύπτιος «γνωστός» αφού είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις αρχές ήταν σχεδόν αποφασισμένος για… όλα για να αποφύγει τη σύλληψή του. Ο τρόπος με τον οποίο επιχειρησιακά αντιμετώπισαν οι αστυνομικοί και η υπηρεσία το περιστατικό ήταν επαγγελματικός, υπό την έννοια κρίσιμων στοιχείων που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν. Το περιστατικό συνέβη στα πλέον πολυσύχναστα σημεία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, ο δράστης εντοπίστηκε στο πάρκο του ΟΣΕ όπου παίζουν και βρίσκονταν μικρά παιδιά, κρυβόταν μέσα στο βαγόνι υπήρξε καταδίωξη μέχρι την διασταύρωση της οδού Μακεδονίας και Θεμιστοκλέους, με τόσα καταστήματα ανοιχτά και τόσο κόσμο να κυκλοφορεί και δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός πολίτη. Οι κινήσεις των αστυνομικών ήταν τέτοιες ώστε πάνω από όλα να προστατευθούν οι πολίτες και να μείνει μακριά τους και σε απόσταση ασφαλείας ο Αιγύπτιος που καταδίωκαν, ενώ ακόμη και οι πυροβολισμοί που έπεσαν ήταν απόλυτα ελεγχόμενοι εν μέσω πολυκοσμίας. Και τέλος, το αποτέλεσμα ήταν ο επικίνδυνος δράστης να συλληφθεί από τους αστυνομικούς με περίσσεια αυτοθυσία  και την υπέρβαση του ενός – που παρά τα αίματα με τα οποία είχε γεμίσει το πρόσωπό του και τα υπόλοιπα τραύματα – να καταφέρνει να αφοπλίζει τον 28χρονο.

Η αξιολόγηση του περιστατικού φανερώνει πως η Αστυνομία ούτε απρόσωπη είναι ούτε και μακριά από τον πολίτη και με ανθρώπους που έχουν υψηλό φρόνημα και την αίσθηση του καθήκοντος σε κάθε επίπεδο αποτελεί τη δομή εκείνη που διασφαλίζει το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών, παρά τους εξαιρετικά δύσκολους και επικίνδυνους καιρούς που διανύουμε.

Υ.Γ. Μέσα σε όλα μην ξεχνάμε και το παιχνίδι της… μοίρας. Οι δύο αστυνομικοί ήταν εκείνοι που έναν χρόνο ακριβώς πριν (7 Σεπτεμβρίου 2016) στους τόνους λάσπης στις πλημμύρες έσωζαν ζωές έβγαζαν από τα σπίτια ηλικιωμένες στους ώμους. Οι δύο αστυνομικοί – που έχουν τιμηθεί για τις πράξεις τους – με αυτοθυσία συνέλαβαν τον δράστη κάνοντας το καθήκον όπως όλοι οι συνάδελφοί τους.