TOP

Φάμελλος: Υπάρχει και το τέλος ταφής απορριμμάτων – Καμπανάκι στους δήμους για την ανακύκλωση

H συζήτηση για το τέλος ταφής απορριμμάτων που αναβάλλεται από το 2014 και πέρυσι με τροπολογία απάλλαξε ξανά τους ΟΤΑ η κυβέρνηση, επανέφερε στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος.

Ο κ. Σωκράτης Φάμελλος συνέδεσε το τέλος ταφής (σ.σ μία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση ύψους 35 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων που θάβεται) με την χρηματοδότηση δράσεων για την κυκλική οικονομία, υποστηρίζοντας ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να πριμοδοτούνται οι πολίτες και οι δήμοι που εμπιστεύονται δραστηριότητες επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης και επεξεργασίας και όχι ταφής.

Ο κ. Φάμελλος πρότεινε επίσης μια σημαντική παρέμβαση για όσες επιχειρήσεις μειώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

«Η ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω δανειοδότησης θα πρέπει να γίνεται πάνω στη λογική του “Zero waste Zero carbon”, δηλαδή οι επιχειρήσεις μας να έχουν καλύτερη δανειοδότηση εάν μειώνουν τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, εάν κάνουν πλήρη ανακύκλωση ή πλήρη διαλογή στην πηγή», κάτι που ο ίδιος επεσήμανε και στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Φάμελλος κρούει το καμπανάκι στους δήμους για εφαρμογή του νόμου που ψηφίστηκε πέρσι για την ανακύκλωση, καθώς οι προβλέψεις του για την οργάνωση ξεχωριστών ρευμάτων για τα οργανικά απόβλητα αλλά και για τα απορρίμματα του μπλε κάδου δείχνουν να αντιμετωπίζονται με ατολμία.

Χθες ο υπουργός ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε να ενημερώνει μέσω σχετικής επιστολής όλες τις αδειοδοτούσες αρχές, ότι στο εξής όσοι αδειοδοτούνται περιβαλλοντικά θα πρέπει να έχουν με βάση τον νόμο, διαλογή στην πηγή για τα απόβλητά τους και για το οργανικό κλάσμα και για τα κλασικά ανακυκλώσιμα, χαρτί, γυαλί, πλαστικό και μέταλλα.

Για επιβράβευση των δήμων, μίλησε χθες και από το βήμα εκδήλωσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών, ο κ. Φάμελλος, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να πληρώνουν τα ίδια τέλη διαχείρισης όσοι κάνουν ανακύκλωση με εκείνους που συνεχίζουν να θάβουν τα απορρίμματά τους.

Πέρσι για τέταρτη συνεχόμενη φορά, το ΥΠΕΝ ανέστειλε έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2018, την επιβολή τέλους ταφής απορριμμάτων. Η επίσημη αιτιολογία ήταν ότι παρά την έγκριση των 13 Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες υποδομές για την προετοιμασία της επαναχρησιμοποίησης – ανακύκλωσης, σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων (ΕΣΔΑ).

newmoney.gr