Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

«Φιάσκο» με τον οικογενειακό γιατρό και την ταλαιπωρία των πολιτών – Ποιες αλλαγές έρχονται

Μετά το χάος που προκλήθηκε με τον οικογενειακό γιατρό, εγχείρημα, που όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος και όπως εμμέσως παραδέχεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξελίχθηκε σε «φιάσκο», προωθούνται νέες αλλαγές ώστε να λειτουργήσει ο θεσμός.

Από την 1η Ιανουαρίου, οι πολίτες θα έχουν μεν τη δυνατότητα πρόσβασης κανονικά στις υπηρεσίες Υγείας, ωστόσο όσοι έχουν εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό θα εξυπηρετούνται πιο γρήγορα. Θα έχουν δηλαδή κάτι σαν μπόνους προτεραιότητας.

Οπως είπε χθες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός η ιδέα είναι να υπάρχει προτεραιοποίηση και λιγότερη αναμονή για ραντεβού με τον γιατρό είτε για συνταγογράφηση είτε για διαγνωστικές εξετάσεις για όσους έχουν εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό.

Πάντως ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης κανονικά στις υπηρεσίες υγείας το 2019, παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις στην οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Υποτιμήσαμε τις δυσκολίες ανάπτυξης που βρήκαμε, υπονοώντας την υποστελέχωση κάποιων ΤΟΜΥ αλλά και τα λάθη που ενδεχομένως έγιναν στον σχεδιασμό τους και στη χωροταξία, είπε ο υπουργός Υγείας, αλλά τόνισε πως ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση, είναι εθνική υπόθεση.

Εχουν εγγραφεί 1.150.000 πολίτες

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, που παρουσιάστηκαν χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, από τις 236 ΤΟΜΥ που θα έπρεπε να λειτουργούν, σήμερα λειτουργουν 101 και η πρόβλέψη είναι να λειτουργούν τουλάχιστον 120 έως το τέλος Ιανουαρίου του 2019. Ωστόσο, ήδη έχουν εγγραφεί 1.150.000 πολίτες στον οικογενειακό γιατρό και 450.000 αναμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής τους.

Μπόνους προτεραιότητας

Όπως έγινε γνωστό, οι πολίτες που έχουν ήδη εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό θα εξυπηρετούνται πολύ πιο γρήγορα, καθώς -όπως είπε ο υπουργός Υγείας- η ιδέα είναι να υπάρχει προτεραιοποίηση και λιγότερη αναμονή για ραντεβού με τον γιατρό είτε για συνταγογράφηση είτε για διαγνωστικές εξετάσεις.

Αλλαγή οικογενειακού γιατρού δύο φορές τον χρόνο

Οι πολίτες θα μπορούν δύο φορές τον χρόνο να αλλάζουν τον οικογενειακό γιατρό τους, εάν η περιοχή κατοικίας τους μεταβάλλεται (όπως για παράδειγμα οι φοιτητές) μέσα σε έναν χρόνο ή δεν επιθυμούν να συνέχισουν με τον γιατρό που αρχικά επέλεξαν.

Eγγραφή και σε γιατρούς όμορων δήμων

Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, εάν κάποιος δεν βρίσκει στον δήμο του οικογενειακό γιατρό, θα μπορεί να απευθυνθεί σε όμορους δήμους. Πάντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη στελέχωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού καταγράφεται στην Αττική, την ώρα που, έως σήμερα, οι οικογενειακοί γιατροί στη χώρα είναι 710.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, Σταμάτης Βαρδαρός, η αναγκαιότητα των νέων δομών (ΤΟΜΥ) φαίνεται από το γεγονός ότι μέχρι σήμερα από τις 500.000 επισκέψεις που έχουν γίνει σε ΤΟΜΥ, μόνο το 1,5% των ασθενών παραπέμφθηκαν σε νοσοκομείο ή άλλο γιατρό.

Προληπτικές παρεμβάσεις στον πληθυσμό

Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο κ. Ξανθός, σε λίγες ημέρες θα δημιουργηθούν ακαδημαϊκές μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας. Πρόκειται για κέντρα διαρκούς επιμόρφωσης του προσωπικού που υπηρετεί στις δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, (ΤΟΜΥ, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία). Αυτές οι μονάδες θα προκύψουν από τη συνεργασία του πανεπιστήμιου και του ΕΣΥ.

Δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα για παιδιά από 5-12 ετών

Από το 2019 θα ξεκινήσει και η παροχή δωρεάν οδοντιατρικής φροντίδας γαι 900.000 παιδιά ηλικία από 5 έως 12 ετών, η οποία θα περιλαμβάνει από απλές οδοντιατρικές πράξεις όπως η φθορίωση έως και σφραγίσματα. Σταδιακά το μέτρο θα εφαρμοσθεί και στον υπόλοιπο πληθυσμό.

Ακόμη, σχεδιάζεται η δημιουργία 92 κινητών μονάδων για προληπτικούς ελέγχους που αφορούν πολλές ιατρικές ειδικότητες, οι οποίες θα μεταβαίνουν στην επαρχία και σε απομακρυσμένες περιοχές για την προληπτική εξέταση του πληθυσμού.

Πηγή: iefimerida.gr