TOP

Φόβοι για «κοκτέιλ» κορωνοϊού και γρίπης – Αβεβαιότητα για το εμβόλιο

Συνεχίζεται η επέλαση του κοροναϊού στην Ελλάδα, με τα κρούσματα να ξεπερνούν πλέον τις 11.000 ενώ σήμερα κατέληξε ένας ακόμα ασθενής που είχε προσβληθεί από τον ιό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στους 286.

Οι ελπίδες βασίζονται σε ένα αποτελεσματικό εμβόλιο, για το οποίο υπάρχει αβεβαιότητα για το πότε θα είναι έτοιμο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς τα χειρότερα αναμένονται τον χειμώνα, με την επιστημονική κοινότητα να εκφράζει φόβους για «κοκτέιλ» κοροναϊού και γρίπης, με τον Νοέμβριο και τον Οκτώβριο θα θεωρούνται οι πιο κρίσιμοι μήνες.

Αυτό το φθινόπωρο, όμως, για πρώτη φορά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εποχική γρίπη εν μέσω μιας άλλης πανδημίας.

Μέχρι τώρα, όπως αναφέρουν επιστήμονες του ΕΚΠΑ,  παραμένουν πολλά ερωτηματικά σχετικά με το πώς η εποχική γρίπη μπορεί να επηρεάσει την πανδημία Covid-19 και το αντίστροφο.

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να επιδεινώσει η συν-λοίμωξη με τη γρίπη την πορεία της COVID-19; Θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία από το COVID-19 ο εμβολιασμός κατά της γρίπης;

Όπως αναφέρουν  απαιτούνται ταχύτερα και ευρύτερα διαθέσιμα διαγνωστικά τεστ δοκιμές για τη διάκριση μεταξύ COVID-19 και γρίπης, οι οποίες έχουν παρόμοια συμπτώματα, τουλάχιστον στην αρχή, αλλά απαιτούν διαφορετικές θεραπείες.

Δεύτερον, μια «κακή» σεζόν γρίπης – λόγω πιο μολυσματικών στελεχών, ανεπαρκών ποσοστών εμβολιασμού του πληθυσμού ή και τα δύο – σε συνδυασμό με την πανδημία COVID-19 που δεν δείχνει σημάδια ύφεσης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερκορεσμό τα ήδη επιβαρυμένα τμήματα επειγόντων περιστατικών και ΜΕΘ.

Η διάκριση μεταξύ γρίπης και COVID-19 έχει εξαιρετική σημασία. Ενώ η πορεία της γρίπης είναι ταχεία, η COVID-19 ακολουθεί μια πιο μακρά και απρόβλεπτη πορεία. Η γνώση του αιτίου των συμπτωμάτων από το αναπνευστικό είναι λοιπόν σημαντική για ξέρουν οι γιατροί τι να περιμένουν .

«Αδύνατο να προβλέψουμε πότε θα βγει το εμβόλιο»

Ανατροπή στην παραγωγή και χορήγηση του εμβολίου κατά του κοροναϊού, φέρνει ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία, αφού λέει πως είναι αδύνατο να προβλεφθεί πότε θα κυκλοφορήσει ένα αποτελεσματικό εμβόλιο.

Η επικεφαλής της Ένωσης Ευρωπαϊκών Φαρμακευτικών Βιομηχανιών, Νάταλι Μολ, σε αποκλειστική συνέντευξη στο MEGA, είπε ότι δεν μπορούμε να έχουμε μια ασφαλή πρόβλεψη για το πότε θα υπάρξει ένα εμβόλιο κατά της πανδημίας.

«Καταλαβαίνουμε την επιθυμία όλων για ένα εμβόλιο γρήγορα, αλλά αυτό δεν μπορεί ποτέ να γίνει εις βάρος της ασφάλειας. Είναι δύσκολο και αδύνατο να προβλέψουμε ακριβώς τα χρονικά πλαίσια της διαθεσιμότητας του εμβολίου κατά Covid-19».

Πηγές στις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, που θα εγκρίνει το εμβόλιο, αναμένει να είναι έτοιμο τον Αύγουστο του 2021.

Όσον αφορά το ρωσικό εμβόλιο, η Νάταλι Μολ ανέφερε ότι «οι εταιρείες μας θα αισθανθούν άνετα να διαθέσουν ένα εμβόλιο μόνο αν έχει εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου, αλλά επίσης έχει γενική και παγκόσμια αποδοχή».

www.in.gr