Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

Χάκερς «Ρομπέν των Δασών» κάνουν δωρεές εκατομμυρίων δολαρίων

Για πρώτη φορά στα χρονικά του κυβερνοχώρου, μία ομάδα χάκερς αποφάσισε να επιστρέψει τα χρήματα που απέσπασε μέσω εκβιασμών από εταιρείες, όχι βέβαια στις ίδιες, αλλά σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, κάνοντας γενναιόδωρες δωρεές.

Οι «Darkside», όπως είναι το όνομα τους, ισχυρίζονται πως ήρθε η ώρα «να κάνουν τον κόσμο καλύτερο».

Σε ανάρτηση στον ιστότοπο τους, δημοσίευσαν δύο αποδείξεις από κατάθεση των 10.000 δολαρίων σε Bitcoin, που έκαναν στα φιλανθρωπικά ιδρύματα Children International και Τhe Water Project.

Οπως αναφέρουν οι ίδιοι στο blog τους στις 13 Οκτωβρίου, στόχος των Darkside, είναι μόνο μεγάλες κερδοφόρες εταιρείες. Όσο για τα χρήματα που αποσπούν, αυτό γίνεται μέσα από την μέθοδο του «ransomware attack», με άλλα λόγια το τμήμα των ηλεκτονικών υπολογιστών βρίσκεται σε ομηρία, μη λειτουργικό, έως ότου καταβληθούν τα λύτρα.

«Πιστεύουμε ότι είναι δίκαιο ότι κάποια από τα χρήματα που έχουν πληρώσει οι εταιρείες να διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ανεξάρτητα από το πόσο κακό πιστεύετε ότι είναι το έργο μας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας γνωστοποιήσουμε ότι βοηθήσαμε να αλλάξουμε τη ζωή κάποιου. Σήμερα στείλαμε τις πρώτες δωρεές».

Το Children International βοηθάει παιδιά, οικογένειες και κοινότητες στην Ινδία, τις Φιλιππίνες, την Κολομβία, τον Ισημερινό, τη Ζάμπια, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εκπρόσωπος του Children International δήλωσε ότι, «Εάν η δωρεά συνδέεται με χάκερ, δεν έχουμε καμία πρόθεση να κρατήσουμε τα χρήματα». Όσο για το The Water Project, συμβάλλει στην καλύτερη πρόσβαση σε καθαρό νερό στην υποσαχάρια Αφρική, δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Ο Μπρετ Κάλοου, ειδικός αναλυτής στην εταιρεία σεκιούριτι Emsisoft, που ειδικεύεται στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου δήλωσε ότι, oι λόγοι πίσω απο αυτές τις ενέργειες των χάκερς παραμένουν ασαφείς. Ίσως με αυτό τον τρόπο να θέλουν να απενοχοποιήσουν τις πράξεις τους, ή  να το κάνουν για εγωιστικούς λόγους θέλοντας να παραστήσουν τους Ρομπέν των Δασών, όταν στην πραγματικότητα είναι στυγνοί εκβιαστές.

«Όποια κι αν είναι τα κίνητρά τους, είναι σίγουρα μία ασυνήθιστη πρακτική και είναι, από όσο γνωρίζω, η πρώτη φορά που μια ομάδα ransomware έχει δωρίσει ένα μέρος των κερδών τους σε φιλανθρωπικούς σκοπούς»

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Darkside είναι μια σχετικά καινούργια ομάδα χάκερς αλλά με ιδιαίτερα ενεργή δράση στον κυβερνοχώρο, καθώς αναλύσεις από την αγορά κρυπτονομισμάτων επιβεβαιώνουν πως αποσπούν, σε σταθερή βάση, χρήματα, από τα θύματα που επιλέγουν. Παράλληλα υπάρχουν στοιχεία που τους συνδέουν με άλλες εγκληματικές ομάδες του κυβερνοχώρου, που κάνουν αντίστοιχες επιθέσεις σε εταιρείες, ανάμεσα σε αυτές και η Travelex, η οποία υπέστη οικονομική καταστροφή τον Ιανουάριο με την μέθοδο ransomware.

Οι δωρεές έγιναν μέσα από την υπηρεσία The Giving Block με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία χρησιμοποιείται από 67 διαφορετικούς μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς από όλο τον κόσμο.

Πηγή: BBC