Τετάρτη
15
Ιανουάριος
TOP

«Χάος» με την εξίσωση αντικειμενικών και εμπορικών αξιών – Τι θα ισχύσει

Προς… νέο φιάσκο φαίνεται να οδηγείται η προσπάθεια της κυβέρνησης να εξισώσει τις αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων, όπως, άλλωστε, έχει δεσμευθεί ενώπιον των θεσμών να πράξει το αργότερο έως τα τέλη Μαρτίου.

Παράγοντες της κτηματαγοράς, που παρακολουθούν στενά το θέμα,εκφράζουν ανοιχτά τις επιφυλάξεις τους τόσο για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρείται να δοθεί λύση όσο και για το χρόνο που απαιτείται, προαναγγέλλοντας ένα ακόμη «Βατερλώ».

«Μία σοβαρή χαρτογράφηση της αγοράς δεν μπορεί να γίνει μέσα σε ένα 20ήμερο»

«Θα περίμενε κάποιος ότι η κυβέρνηση θα μάθαινε από τα λάθη της. Δύο χρόνια μετά την τελευταία απόπειρα, ωστόσο, επανέρχεται στο θέμα της εξίσωσης, αναθέτοντας το έργο καθορισμού των νέων τιμών σε πιστοποιημένους εκτιμητές. Στο σχετικό μητρώο υπάρχουν περίπου 400 εκτιμητές. Η πλειονότητα αυτών βρίσκεται στην Αθήνα, 50 στη Θεσσαλονίκη και σχεδόν άλλοι τόσοι στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Για 5.000 ευρώ (50 ευρώ για κάθε τιμή, με «ταβάνι» τις 100 τιμές), είναι βέβαιο πως αρκετές περιοχές της χώρας δεν θα συγκεντρώσουν ενδιαφέρον»,σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ), κ. Δημήτρης Μπινιάρης. Ο ίδιος προσθέτει: «Μία σοβαρή χαρτογράφηση της αγοράς δεν μπορεί να γίνει μέσα σε ένα 20ήμερο».

Η περιφέρεια υστερεί σε… πράξεις

Η απουσία πράξεων είναι, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Solum Property Solutions, κ. Πάνο Χαραλαμπόπουλο, το βασικό πρόβλημα που καλούνται τη δεδομένη στιγμή να αντιμετωπίσουν οι πιστοποιημένοι εκτιμητές. «Ο κλάδος βρίσκεται σε επικοινωνία τόσο με τους μεσίτες όσο και με τους κατασκευαστές των ακινήτων, γεγονός που του επιτρέπει να έχει μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα της αγοράς. Σε αντίθεση, ωστόσο, με την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, οι πράξεις στην περιφέρεια αποτελούν είδος προς… εξαφάνιση»,αναφέρει χαρακτηριστικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 15.000 αγοραπωλησίες που φέρεται να έγιναν το 2017, τη μερίδα του λέοντος είχαν τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και προβεβλημένες νησιωτικές περιοχές.

«Είναι σα να έχεις εισόδημα 5.000 ευρώ και να φορολογείσαι για 8.000 ευρώ»

«Σημασία δεν έχει να… χρυσώσουμε το χάπι και να πραγματοποιηθεί μία ακόμη μείωση αντικειμενικών αξιών για -εν τέλει – καθαρά ψυχολογικούς λόγους. Με τα σημερινά δεδομένα είναι σαν να έχεις εισόδημα 5.000 ευρώ και να φορολογείσαι για 8.000 ευρώ. Έχεις, δηλαδή, στην κατοχή σου ένα ακίνητο αξίας 3.100 ευρώ/τ.μ. και οι φόροι που θα πρέπει να καταβάλεις υπολογίζονται με τιμή 5.650 ευρώ/τ.μ.», τονίζει με τη σειρά του ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, κ. Θεμιστοκλής – Ανδρέας Μπάκας.

Η παγίδα του ΕΝΦΙΑ

Ανεξάρτητα από τις όποιες αλλαγές στις τιμές ζώνης, πάντως, η συνολική βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ διατηρείται στα 3,2 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει ταυτόχρονα σε αυξήσεις συντελεστών και αλλαγές κλιμακίων του φόρου.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος