Κυριακή
15
Δεκέμβριος
TOP

Χαρίτσης: Απαραίτητη η αύξηση του κατώτατου μισθού μετά την έξοδο από τα μνημόνια

Απαραίτητη χαρακτηρίζει την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα», που κυκλοφορεί αύριο.

«Πέρα από το ουσιαστικό τους περιεχόμενο, τέτοιες παρεμβάσεις εμπεριέχουν και πολύ ισχυρούς συμβολισμούς, σημαντικούς για την εδραίωση της συλλογικής αυτοπεποίθησης», τονίζει ο κ. Χαρίτσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναγνωρίζει ότι λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων, συγκεκριμένα τμήματα των μεσαίων στρωμάτων έχουν επιβαρυνθεί υπέρμετρα, ασφαλιστικά και φορολογικά και για το λόγο αυτό αναφέρει ότι για την επόμενη πενταετία προβλέπονται στοχευμένες φοροελαφρύνσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Χαρίτσης περιγράφει το φορολογικό μοντέλο που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι σε αντίθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση, δεν είναι υπέρ της χαμηλής οριζόντιας φορολογίας. «Θέλουμε διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αναλογική και δίκαιη φορολόγηση για όλους, πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής μέσω φορολογικών παραδείσων, ώστε να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε κρίσιμες παρεμβάσεις στο κοινωνικό πεδίο και να αμβλύνουμε τις ανισότητες», εξηγεί.

Επισημαίνει ακόμα ότι «η επανενεργοποίηση του τραπεζικού συστήματος αποτελεί προϋπόθεση για την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων», ενώ καλεί τις τράπεζες «να λειτουργήσουν στοχευμένα, κάνοντας ουσιαστική αξιολόγηση των επιχειρήσεων και όχι μόνο με τη λογική να εκκαθαρίσουν τα βιβλία τους».

Την τρίτη συνεχόμενη πρωτιά στην εκταμίευση πόρων από το ΕΣΠΑ, ο αρμόδιος υπουργός την αποδίδει σε διαχειριστικές και ποιοτικές βελτιώσεις, όπως τη συμμετοχή σε κοινωνικά και παραγωγικά στρώματα «αποκλεισμένα μέχρι σήμερα», τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης νέων ερευνητικών και κοινωνικών εγχειρημάτων και τη στήριξη βασικών λειτουργιών του κοινωνικού κράτους.

Σχολιάζοντας, τέλος, τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, ο κ. Χαρίτσης τονίζει ότι «γίνονται διεργασίες σε έναν χώρο που θεωρητικά κινείται μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που όμως, αντί να παράγει έναν διαφορετικό προγραμματικό λόγο, υιοθετεί μια στάση η οποία κλείνει το μάτι στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα».

πηγή: ΑΠΕ