TOP

Χαρίτσης: Υπερδιπλάσια κονδύλια για αναπτυξιακά προγράμματα σε νησιά

Την ένταξη 101 νέων έργων στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα για τα νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα,  Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, οι πρόεδροι των ΠΕΔ Βορείου &  Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχοι των νησιών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Όπως δήλωσε ο κ. Χαρίτσης:

«Αυξήσαμε δραστικά τον προϋπολογισμό των Προγραμμάτων για να μπορέσουν να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα από τις πολλές και ποιοτικές προτάσεις που κατατέθηκαν από τις τοπικές κοινωνίες.

Συνολικά 101 έργα στα νησιά του Αιγαίου ύψους 180 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους μέσω των Ειδικών Αναπτυξιακών και άλλων προγραμμάτων του Υπουργείου. Σε κάθε νησί εντάσσεται τουλάχιστον ένα έργο, ενώ όλα τα έργα αποτελούν προτάσεις των τοπικών φορέων.

 

Χρηματοδοτούνται έργα σε όλους τους τομείς – από την ύδρευση και την αποχέτευση, τα λιμάνια και την οδοποιία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, την υγεία και την εκπαίδευση αλλά και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για κρίσιμες υποδομές που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες και έργα που αναβαθμίζουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των νησιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών».

 

Στην ίδια κατεύθυνση, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός σημείωσε:

«Η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική για τη Νησιωτικότητα. 102 εκατ. ευρώ μέσω των Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων επενδύονται στα νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, διπλάσιο ποσό από ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί.  Όλα τα έργα είναι μικρής και μεσαίας κλίμακας. Έργα που για χρόνια έλειπαν από τα νησιά μας και που θα προσφέρουν πολλαπλάσια αναπτυξιακή αξία στις τοπικές κοινωνίες. Ποτέ ξανά δεν υπήρχε τέτοιου ύψους χρηματοδότηση έργων σε ακριτικά και μικρά νησιά, όπως ο Aϊ Στράτης, τα Ψαρά, το Αγαθονήσι, ή η Κάσος, γεγονός που σήμερα το πιστοποιούν και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Νίσυρο, μέχρι σήμερα, οι νησιώτες έχουν βιώσει πολλές θετικές αλλαγές και οι υποδομές των νησιών έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Δικός μας στόχος είναι μια ανάπτυξη σε σιδερένιες βάσεις και όχι σε πήλινα πόδια, εφαρμόζοντας ρεαλιστικές πολιτικές για την ουσιαστική ενδυνάμωση των νησιών, κόντρα στις παλαιότερες πρακτικές».

Τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα δημιουργήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομίας για να στηριχθούν με στοχευμένο τρόπο τα νησιά του Αιγαίου, αναγνωρίζοντας της προκλήσεις που θέτει η νησιωτικότητα, αλλά και τις έκτακτες ανάγκες που δημιούργησαν οι αυξημένες προσφυγικές ροές.

Τα προγράμματα συνάντησαν μεγάλη επιτυχία καθώς κατατέθηκαν πολλές και ποιοτικές προτάσεις από όλα τα νησιά. Για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση ο προϋπολογισμός των προγραμμάτων υπερδιπλασιάστηκε στα 102 εκατ. ευρώ – από τα 50 εκατ. ευρώ αρχικά (25 εκατ. ευρώ για κάθε Περιφέρεια). Επιπλέον, έργα ύψους 77 εκατ. ευρώ εντάσσονται σε άλλα προγράμματα που χρηματοδοτεί το Υπουργείο Οικονομίας.

Στις παρεμβάσεις τους, τόσο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, όσο και οι δήμαρχοι των νησιών εξήραν τα Προγράμματα και τη συνεργασία τους με το Υπουργείο Οικονομίας. Συνεργασία που, όπως τόνισαν, οδηγεί για πρώτη φορά στη στοχευμένη στήριξη των νησιών και στην υλοποίηση δεκάδων απαραίτητων έργων για τις τοπικές κοινωνίες.