TOP

Χρ. Δήμας: Διασύνδεση των ερευνητικών κέντρων με τις επιχειρήσεις

Η διασύνδεση των ερευνητικών κέντρων της χώρας με τις επιχειρήσεις, αποτελεί έναν από τους στόχους προτεραιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς εκτιμάται, μέσω της συνεργασίας των φορέων γνώσης με την αγορά θα ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας.

Όπως αναφέρει στο Euro2day.gr ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιος για θέματα έρευνας και τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, «με πρωτοβουλία του υπουργείου, έχουν ήδη αρχίσει οι επαφές με επιχειρηματικούς φορείς και επιχειρήσεις και των ερευνητικών κέντρων, προκειμένου να επιτευχθεί η “σύζευξη” των φορέων γνώσης και της επιχειρηματικής κοινότητας».

Παράλληλα, σημειώνει ο ίδιος, γίνεται και μια ταξινόμηση των ερευνητικών κέντρων, ώστε σε αυτά που είναι πιο κοντά στην αγορά να δοθεί προτεραιότηταως προς τις συνέργειες που μπορούν να αναπτύξουν με τις επιχειρήσεις. Για τα “εξειδικευμένα” ερευνητικά κέντρα, θα ενημερωθούν οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματικοί φορείς, ούτως ώστε να γνωρίζουν που να απευθύνονται.

Στην επισήμανση ότι με την ταξινόμηση των ερευνητικών φορέων, ελλοχεύει ο κίνδυνος τα ερευνητικά κέντρα που δεν σχετίζονται με επιχειρηματικές εφαρμογές να υποβαθμιστούν, ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο και επισημαίνει ότι ανεξαρτήτως επιστημονικού πεδίου, όλα τα ερευνητικά κέντρα θα ενισχυθούν.

«Δεν ήρθαμε να γκρεμίσουμε, αλλά να βελτιώσουμε τις υπάρχουσες δομές και να αναδείξουμε νέους τομείς στην έρευνα και την τεχνολογία» τονίζει ο κ. Δήμας. Ο ίδιος επισημαίνει ότι παρά το brain drain στην Ελλάδα υπάρχει άριστο επιστημονικό δυναμικό που μπορεί να αξιοποιηθεί από τμήματα R&D πολυεθνικών και εγχώριων επιχειρήσεων. Ωστόσο, αναφέρει, ότι για να προσελκυστούν τέτοιοι είδους επενδύσεις, θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αίσθημα σταθερότητας και χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές.

«Σύντομα θα υπάρξουν οι συγκεκριμένες συνθήκες και τότε η χώρα θα αποτελέσει πόλο έλξης τέτοιας κατηγορίας επενδύσεων, οι οποίες θα ανοίξουν το δρόμο για την επιστροφή των Ελλήνων επιστημόνων που μετανάστευσαν τα χρόνια της κρίσης» επισημαίνει χαρακτηριστικά

Πέρα από τη διασφάλιση κλίματος σταθερότητας και μείωσης των φορολογικών συντελεστών, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προαναγγέλλει ότι θα σχεδιαστούν επιπλέον και ειδικά χρηματοδοτικά και φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και την τεχνολογία, τονίζοντας ωστόσο ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα για τη διασφάλιση της διαφάνειες για το πού και με ποια κριτήρια θα κατευθύνονται οι πόροι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πόροι για την έρευνα και την τεχνολογία είναι δεδομένο ότι θα αυξηθούν, τόσο σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού, όσο και στο επίπεδο της νέας προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027.

Ο ίδιος αναφέρει, ότι πέραν της επιχειρηματικής κοινότητας, υπάρχουν και επαφές με πρεσβευτές και φορείς άλλων χωρών, για την μεταφορά τεχνογνωσίας σε επίπεδο καλών πρακτικών. Όπως επισημαίνει, οι διακρατικές συνεργασίες με προηγμένες τεχνολογικά χώρες, μπορούν να έχουν σημαντικό όφελος για την ελληνική οικονομία.

Επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο ανάδειξης της έρευνας και της τεχνολογίας σε βασικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, εντάσσεται και η επαναφορά της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας στο «χαρτοφυλάκιο» του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς υπαγόταν στο υπουργείο Παιδείας.

πηγή: euro2day.gr