Παρασκευή
26
Απρίλιος
TOP

Χρ. Δήμας στην τηλεόραση BEST: Λαμβάνουμε νομοθετικές πρωτοβουλίες για να συνδέσουμε την επιχειρηματικότητα με την έρευνα και την καινοτομία

Η υπόθεση… επόμενη μέρα έχει μπει στο μικροσκόπιο των πολιτικών στήριξης από την πλευρά της κυβέρνησης με το ενδιαφέρον πλέον να είναι στραμμένο στη μάχη της οικονομίας.

Για τις ευκαιρίες και δυνατότητες που προσφέρονται από την έρευνα παρουσιάζοντας τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που τρέχουν μίλησε στην τηλεόραση BEST ο Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Χρίστος Δήμας. Τα κύρια σημεία των όσων ανέφερε:

  • Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν το να περάσουμε το υγειονομικό σκέλος της πανδημίας, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες και είναι κάτι που καταφέραμε να το αντιμετωπίσουμε με πολύ μεγάλη επιτυχία μέχρι στιγμής.
  • Η οικονομία είναι επόμενη μεγάλη πρόκληση… Ανακοινώνουμε συνεχείς δέσμες μέτρων για να μπορέσουμε να απαλύνουμε την κρίση, με στόχο στην Ελλάδα να είναι η ύφεση… παροδική και το 2021 να έχουμε πολύ σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
  • Δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τον αριθμό της ύφεσης… Τα μέτρα για την οικονομία καθημερινά διευρύνονται και επεκτείνονται…
  • Ακριβώς επειδή έχουμε αντιμετωπίσει κατά μεγάλο μέρος το υγειονομικό κομμάτι μπορούμε να λέμε ότι είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε ένα μερίδιο από τον τουρισμό και τη φετινή περίοδο.
  • Δεδομένων των συνθηκών έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε όποιο κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας μπορούμε…
  • Αναδεικνύεται η σημασία της έρευνας και της επένδυσης στην έρευνα άλλωστε αναδεικνύεται αυτό και μέσα από την κατάσταση με τον κορωνοϊό που την λύση την δίνει η επιστημονική κοινότητα και οι ερευνητές. Άρα και σε αυτή την δύσκολη κατάσταση όλοι καταλαβαίνουμε πόσο επιβεβλημένη είναι η επένδυση στην έρευνα. Ως κυβέρνηση έχουμε θέσει ως στρατηγική προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή την περαιτέρω επένδυση στην έρευνα για αυτό το λόγο προχωράμε μέσα στον επόμενο μήνα σε αυξήσεις των υπερ-εκπτώσεων δαπανών έρευνας και ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις που επενδύουν σε αυτή την κατεύθυνση. Από 30% υπερδιπλασιάζουμε αυτό το ποσοστό. Αυτό θεωρούμε πως θα δώσει ουσιαστική ώθηση στην καινοτομία, στις επιχειρήσεις που επενδύουν σε αυτούς τους τομείς και θα δημιουργήσει καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας για τους επιστήμονές μας που αναζητούσαν μια θέση στο εξωτερικό.
  • Για την στρατηγική αντιμετώπιση του κορωνοϊού συνδέσαμε 4 πανεπιστημιακά ιδρύματα και 6 ερευνητικά κέντρα της χώρας και προχωράμε στην εμβληματική αυτή δράση που θα μπορέσει να γίνουν και περισσότερα τεστ αντισωμάτων αλλά και να μελετήσει και τη γενετική σύνδεση του πληθυσμού με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Σε αυτή την έρευνα που θεωρούμε πως θα έχει και παγκόσμιο αντίκτυπο και επενδύσαμε 2,5 εκατ. ευρώ.
  • Νομοθετικές πρωτοβουλίες διασύνδεσης με την πραγματική οικονομία σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία.