Παρασκευή
19
Απρίλιος
TOP

Χωρίς ενίσχυση κινδυνεύουν να μείνουν παραγωγοί κορινθιακής σταφίδας λόγω μειωμένης παραγωγής

Την ικανοποίησή τους για το ποσό της συνδεδεμένης στρεμματικής ενίσχυσης για την κορινθιακή σταφίδα, σε ό,τι αφορά την καλλιέργεια του 2017, εκφράζουν οι παραγωγοί της Ηλείας, όσοι βέβαια κατάφεραν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες, από την υπουργική απόφαση, ποσότητες. Και αυτό διότι, πολλοί παραγωγοί (δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί ο αριθμός τους) δεν κατάφεραν να φτάσουν το πλαφόν των 150 κιλών σταφίδας το στρέμμα που απαιτείται για να λάβουν την ενίσχυση.

Το πρόβλημα είχε τεθεί εδώ και καιρό από την Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας, και εγγράφως προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΟΠΕΚΕΠΕ και είχε ζητηθεί να μειωθεί το πλαφόν στα 50 κιλά το στρέμμα, για να μπορέσουν οι παραγωγοί να λάβουν την ενίσχυση.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, ο λόγος που δεν συμπληρώθηκε το πλαφόν, ήταν οι καιρικές συνθήκες –έντονες βροχοπτώσεις και καύσωνας– που έπληξαν το περσινό καλοκαίρι την κορινθιακή σταφίδα, με αποτέλεσμα να μειωθεί η παραγωγή.

Παρά την παρέμβαση της Ομάδας Παραγωγών, όμως, στην υπουργική απόφαση δεν προβλέπεται μείωση με το πλαφόν και όλα δείχνουν ότι αρκετοί παραγωγοί θα χάσουν την ενίσχυση.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, Χρήστο Βαλιανάτο, εάν μέχρι σήμερα δεν προχωρήσουν σε κάποια ρύθμιση από το υπουργείο για τη μείωση του πλαφόν, τότε πολλοί παραγωγοί θα χάσουν τα χρήματά τους.
«Και ένας παραγωγός να μην λάβει τα χρήματα της ενίσχυσης, είναι ζημιά για τον νομό μας και για την τοπική μας οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλιανάτος.

Ύπαιθρος Χώρα | εφημερίδα για την αγροτική ανάπτυξη και οικονομία