Παρασκευή
29
Μάρτιος
TOP

«Ψηφιακό υπόδειγμα» η Καλαμάτα και με το 5G από τη Wind

Συμφωνητικό συνεργασίας για την ανάπτυξη στην Καλαμάτα πιλοτικού δικτύου ασυρμάτων τηλεπικοινωνιών 5G υπέγραψαν σήμερα, Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας και ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής της Wind Αντώνης Τζωρτζακάκης.

Υπενθυμίζεται πως η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έχει δρομολογήσει δράση δημιουργίας ηλεκτρονικών επικοινωνιών νέας γενιάς (5G-Ready) σε 3 πόλεις. Εκτιμάται ότι η εν λόγω δράση θα συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη και εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών, αποφέροντας μακροπρόθεσμα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην εξοικείωση του κοινού με τις νέες τεχνολογίες αλλά και στην εμπέδωση της αξίας των ηλεκτρονικών επικοινωνιών νέας γενιάς και, ιδιαίτερα, των δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών υψηλών ταχυτήτων για την κοινωνία και την ανάπτυξη της οικονομίας.
Μία εξ αυτών των πόλεων είναι η Καλαμάτα, στην οποία θα αναπτυχθούν πιλοτικά υποδομές 5G από τη WIND Ελλάς.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει υπογράψει με το Υπουργείο σχετικό Συμφωνητικό Συνεργασίας – Προγραμματική Συμφωνία, σε εφαρμογή Αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου.
Το συμφωνητικό που σήμερα υπέγραψαν ο Δήμος Καλαμάτας και η Wind Ελλάς αποσκοπεί στον καθορισμό του πλαισίου και της διαδικασίας ανάπτυξης, υλοποίησης και ολοκλήρωσης της δράσης πιλοτικού 5G.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Με την ευκαιρία υπογραφής του συμφωνητικού, ο Δήμαρχος δήλωσε τα εξής: «Καλωσορίζουμε στο Δήμο την εκπροσώπηση της Wind. Είναι μία πολύ σημαντική ημέρα σήμερα, είναι το επιστέγασμα προσπαθειών που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες από πλευράς Wind στο Δήμο της Καλαμάτας, με το πολύ σημαντικό έργο, το οποίο έχει γίνει εδώ. Με την υπογραφή του συμφωνητικού συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και της Wind σήμερα – κυριολεκτώ με αυτό που θα πω – η Καλαμάτα πετυχαίνει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020.
Μπαίνουμε σε μία νέα ψηφιακή πολιτική. Οι υπερταχύτητες στην πόλη της Καλαμάτας είναι ένα πολύ καλό νέο για τον επιχειρηματικό κόσμο, για την ελκυστικότητα της πόλης όσον αφορά στις νέες επιχειρήσεις, για τον τουρισμό, για κάθε δραστηριότητα που οργανώνεται εδώ και εξελίσσεται. Ο Δήμος Καλαμάτας, ο Δήμος Ζωγράφου και ο Δήμος Τρικκαίων (Τρικάλων) είναι οι τρεις Δήμοι, που επελέγησαν από την Κυβέρνηση για τη νέα ψηφιακή εποχή.
Ευχαριστώ από τη θέση αυτή τη Wind. Σημειώνω δε ότι τα προβλήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής του έργου με τα νέα δίκτυα οπτικών ινών, με τα 70 νέα pillar, τα οποία τοποθετήθηκαν στην πόλη, ξεπεράσθηκαν».

ΕΙΔΙΚΟ ΟΧΗΜΑ ΓΙΑ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ
ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑΣ

Ο Π. Νίκας προσέθεσε πως «στις προσεχείς ημέρες έρχεται στο Δήμο Καλαμάτας ένα ειδικό van, το οποίο θα χειρίζονται οι υπάλληλοι του Δήμου Καλαμάτας – θα δίδει και αυτόματα στοιχεία στην Αθήνα. Αυτό το van είναι δωρεά του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και με αυτό θα γίνεται ακριβής μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας».
Ο Δήμαρχος έδωσε τη διαβεβαίωση ότι «δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα», τονίζοντας ότι με τις μετρήσεις που θα γίνονται «θα δίνουμε και τα πιστοποιητικά, τα οποία απαιτούνται, θα απαντάμε σε ενδεχόμενους φόβους μήπως υπάρχει κάτι. Και τώρα ο Δήμος Καλαμάτας έχει σύστημα καταγραφής της ακτινοβολίας, αλλά με το συγκεκριμένο van θα μπορούμε με απόλυτη ακρίβεια, γύρω από χώρους ευαίσθητους, όπως είναι σχολεία, όπως είναι χώροι συγκέντρωσης κοινού, να δίνουμε τα δεδομένα, τα οποία υπάρχουν, για να καθησυχάζεται ο κόσμος».

«Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΨΗΦΙΑΚΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ»

Ο κ. Τζωρτζακάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η Wind είναι πιστή στη δέσμευσή της στην πρωτοβουλία της Πολιτείας για τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της χώρας. Ένα μεγάλο βήμα γίνεται με τα πιλοτικά δίκτυα 5G, τα οποία έχουν τη στήριξη της Πολιτείας και υλοποιούνται στην Καλαμάτα. Η Wind συνεχίζει το έργο του ψηφιακού εκσυγχρονισμού, πέραν των οπτικών ινών, και με τα ασύρματα δίκτυα 5G, που θα υλοποιήσουμε εδώ στην Καλαμάτα, με αποτέλεσμα να αλλάξει όλο το ψηφιακό τοπίο της ελληνικής επικράτειας.
Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που το πιλοτικό 5G θα γίνει στην Καλαμάτα, με το Δήμο της οποίας έχουμε μία έξοχη συνεργασία στα δίκτυα οπτικών ινών ήδη. Μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι η Καλαμάτα εξελίσσεται σε ένα ψηφιακό υπόδειγμα για τη χώρα, γεγονός που θα δώσει απεριόριστες δυνατότητες τόσο στην οικονομία, όσο και στην παραγωγική της δυνατότητα, τόσο στον τουρισμό όσο και στον πρωτογενή τομέα.
Ευχαριστούμε πάρα πολύ το Δήμο για τη συνεργασία του μέχρι τώρα. Θα είμαστε πάντα αρωγοί σε αυτές τις ψηφιακές προσπάθειες και ελπίζουμε η Καλαμάτα αλλά και ολόκληρη χώρα να εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο πεδίο ψηφιακών τεχνολογιών, όπως θέλουμε να είμαστε σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Σημειώνεται, τέλος, πως ο Δήμαρχος εξέφρασε ευχαριστίες για την πρόοδο στον ψηφιακό τομέα προς τους Δημοτικούς Συμβούλους Νίκο Μπασακίδη και Δημήτρη Βεργόπουλο, καθώς και προς τα στελέχη της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου.