Με τo αλάτι από τις… διακοπές του Αυγούστου, 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα βρεθούν αντιμέτωποι με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, τα οποία θα τους καλούν να πληρώσουν συνολικά 3,3 δισ. ευρώ.
Του Αργύρη Παπαστάθη
Ενα εκατομμύριο από «αυτούς κυρίως» ιδιοκτήτες στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες, θα πληρώσουν περισσότερα από πέρυσι: από 12 έως και άνω των 200 ευρώ.
Συγκεκριμένα:
■ Για 737.709 ιδιοκτήτες -το 12% του συνόλου- θα υπάρξει αύξηση από 1 έως 50 ευρώ (12 ευρώ κατά μέσον όρο).
■ 160.001 φυσικά πρόσωπα θα δουν αύξηση από 50 έως 200 ευρώ.
■ 48.961 φορολογούμενοι θα δουν στα εκκαθαριστικά τους αύξηση πάνω από 200 ευρώ.
Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία τον Ιανουάριο του 2019.
Γιατί όμως φτάσαμε στα φουσκωμένα εκκαθαριστικά και μάλιστα για τα πλέον αδύναμα εισοδηματικά στρώματα; Η απάντηση κρύβεται στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της 4ης και τελευταίας αξιολόγησης του μνημονίου. Κι αυτό γιατί αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της κατέστη σαφές ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν καταργείται αλλά επαυξάνεται.
Αν και ήταν δίκαιο, η εναρμόνιση εμπορικών και αντικειμενικών αξιών δεν έγινε τελικά πράξη μετά τις «χειρουργικές επεμβάσεις» που συμφώνησαν κυβέρνηση και τρόικα. Διότι, παρά τις αλλαγές στις αντικειμενικές, τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα δείξουν και πάλι βεβαίωση φόρου 3,3 δισ. ευρώ με στόχο είσπραξης 2,65 δισ. ευρώ. Αρα κάποιοι (οι πλέον ευάλωτοι) θα πληρώσουν περισσότερο και κάποιοι λιγότερο.
Μάλιστα το θέμα θα έχει και συνέχεια, καθώς στην Εκθεση Συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε τον Ιούνιο προαναγγέλλονται νέες ανατροπές στον ΕΝΦΙΑ το 2020, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας. Το γεγονός αυτό συνδέεται με τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να επιβραδύνει τις αυξήσεις στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες σε αυτή τη φάση και το πέτυχε κατά το ήμισυ. Διότι οι θεσμοί επέμειναν και απέσπασαν δέσμευση για περαιτέρω προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στις εμπορικές αξίες, η οποία το 2020 θα οδηγήσει σε νέες αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ στις λαϊκές γειτονιές.
Ακόμη και στο Περιστέρι
Για εισπρακτικούς λόγους (3,3 δισ. ευρώ τον χρόνο από ΕΝΦΙΑ) και παρά την κρίση στην κτηματαγορά, ο φόρος συνεχίζει να επιβάλλεται σε υπερτιμημένα από την Εφορία ακίνητα, που είναι απαξιωμένα όμως στην αγορά.
Παραπάνω ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν, για παράδειγμα, οι ιδιοκτήτες στο Περιστέρι, στην Καλλιθέα, στον Αγιο Δημήτριο και στη Λούτσα. Στην πολύπαθη Λέσβο, στις πιο φθηνές περιοχές της Μυτιλήνης, οι τιμές ζώνης αυξάνονται 15% (από 700 σε 800 ευρώ/τ.μ.) και ο κύριος φόρος 40% (από 2 σε 2,80 ευρώ/τ.μ.). Στην Αττική η Μαλακάσα, με αύξηση 29%, κατέχει τα πρωτεία των επιβαρύνσεων σε επίπεδο αντικειμενικών αξιών, ενώ στο 1ο Δημοτικό Διαμέρισμα Αθηνών η αύξηση είναι 21%.
Αντιθέτως, κερδισμένοι από τις αλλαγές στις αντικειμενικές βγαίνουν περίπου 13.000 πρώην μεγαλοϊδιοκτήτες σε Παλαιό Ψυχικό (-33%), Βάρη (-32%), Εκάλη (-15%) και Πανόραμα Θεσσαλονίκης (-36%). Για παράδειγμα, στο Παλαιό Ψυχικό από 6.250 ευρώ το τετραγωνικό, η τιμή ζώνης μειώνεται σε 4.200 ευρώ. Προηγουμένως ο ιδιοκτήτης πλήρωνε βασικό φόρο 13 ευρώ (2.600 ευρώ τον χρόνο) και φέτος θα πληρώσει 10 ευρώ/τ.μ. (2.000 ευρώ), ενώ για συμπληρωματικό φόρο πλήρωνε 7.900 ευρώ (για αξία ακινήτου 1.250.000 ευρώ) και τώρα μόλις 3.500 ευρώ (για αξία ακινήτου 840.000 ευρώ και λόγω αύξησης του αφορολογήτου από 200.000 σε 250.000 ευρώ). Κερδίζει δηλαδή πάνω από 4.000 ευρώ ετησίως.
Βιασύνη για συμψηφισμούς
Τα φετινά εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν τελικά στο Τaxis ως τις 31 Αυγούστου, παρότι μέχρι πριν από λίγες μέρες πηγές του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι επρόκειτο να αναρτηθούν μετά τις 15 Σεπτεμβρίου (δηλαδή μετά την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ). Τελικά αντί για τον επικοινωνιακό σχεδιασμό επικράτησε η ανάγκη να γίνουν μαζικοί συμψηφισμοί με τις εκκρεμούσες επιστροφές φόρου που θα απορροφηθούν έτσι από τον ΕΝΦΙΑ και δεν θα φτάσουν ποτέ στους δικαιούχους.
Στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου τα στοιχεία του Προϋπολογισμού έδειξαν υστέρηση 333 εκατ. ευρώ στις επιστροφές φόρου και, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η (ΑΑΔΕ) αναμένεται να προβεί σε μαζικούς συμψηφισμούς οφειλών ακόμα και προτού καταστούν ληξιπρόθεσμες με τις επιστροφές φόρων που αναμένουν οι φορολογούμενοι. Τα ποσά επιστροφών τα οποία δικαιούνται οι φορολογούμενοι επιτρέπεται βάσει νόμου να συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους. Πιο απλά και με φόρους (όπως ο ΕΝΦΙΑ), οι οποίοι έχουν βεβαιωθεί στο ΑΦΜ του φορολογούμενου αλλά η προθεσμία πληρωμής τους δεν έχει λήξει.
Οι προθεσμίες
Επισήμως πλέον και εν όψει της έναρξης των εργασιών για την εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2018, η ΑΑΔΕ ενημερώνει ότι:
■ Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών θα πραγματοποιηθεί μέχρι την 31η Αυγούστου.
■ Η εφαρμογή για την υποβολή Δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) του 2018 δεν θα είναι διαθέσιμη από την Παρασκευή 17 Αυγούστου στις 11.00 π.μ. μέχρι και την ολοκλήρωση της έκδοσης – ανάρτησης των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων .
■ Ολες οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως το Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2017) θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών.
newmoney.gr