Σάββατο
14
Δεκέμβριος
TOP

Ψώνια χωρίς… click: To νέο σχέδιο για άνοιγμα της αγοράς – Τι λένε τρεις ειδικοί της Επιτροπής

Την χρυσή τομή για να ανοίξει το λιανεμπόριο χωρίς τη μέθοδο click away και click in shop ψάχνει η κυβέρνηση.

Στόχος του Μαξίμου είναι να ανοίξει το λιανεμπόριο στις αρχές του Μαρτίου (το πιθανότερο 1η Μαρτίου), ακόμη κι αν το lockdown και η απαγόρευση κυκλοφορίας πάρει παράταση.

Μάλιστα εξετάζεται και η δημιουργία ενός νέου πενταψήφιου αριθμού όπου εκεί θα στέλνουν μήνυμα όσοι πολίτες επιθυμούν να πάνε για ψώνια.

Ο αριθμός αυτός θα αφορά αποκλειστικά τα ψώνια από τα μαγαζιά (λιανεμπόριο) και όχι το σούπερ μάρκετ που έχει ήδη τον «δικό του» αριθμό.

Θεωρείται σχεδόν απίθανο, ο κάθε πελάτης να έχει απεριόριστο χρόνο για να ψωνίσει, καθώς μία τέτοια απόφαση θα προκαλούσε συνωστισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες το χρονικό διάστημα που θα έχει ο καταναλωτής για να ψωνίσει θα είναι περίπου τρεις ώρες.

Πάντως ακόμη δεν είναι γνωστό, αν θα υπάρχει κόφτης στα SMS, αν δηλαδή οι πολίτες θα μπορούν να στέλνουν συγκεκριμένο αριθμό μηνυμάτων στον νέο αριθμό, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ από την αρχή της πανδημίας.

Την ίδια ώρα δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που τάσσονται υπέρ της επανέναρξης του λιανεμπορίου αλλά με συγκεκριμένα μέτρα.

Η σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων που θα έρθει την επόμενη εβδομάδα «επιτρέπει» στους ειδικούς να μιλήσουν για τα επόμενα βήματα χαλάρωσης του lockdown.

Την ίδια ώρα πάντως μεγάλο ζητούμενο είναι τα σχολεία, τα οποία αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Γώγος: Ισως ανοίξει το λιανεμπόριο την Δευτέρα με click away

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο Χαράλαμπος Γώγος κάνει λόγο για «σταθεροποίηση» της κατάστασης και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανοίξει το λιανεμπόριο.

«Υπάρχει μια βάση συζήτησης για να ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα από την άποψη ότι δε φαίνεται να επηρεάζει πολύ αυτό το σύστημα λειτουργίας, αφού έτσι κι αλλιώς υπάρχει κινητικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, σημείωσε πως το μεγάλο ζητούμενο είναι τα σχολεία και η συζήτηση μπορεί να πάει στο ποιο από τα δύο θα ανοίξει πρώτα. «Η συζήτηση θα γίνει και για τα δύο και θα δούμε ποιο είναι πιο ασφαλές να ξεκινήσει», επισήμανε.

Υπάρχει επιφυλακτικότητα πάντως ως προς το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις «κόκκινες» περιοχές από τους λοιμωξιολόγους, όμως είναι και πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ένα άνοιγμα, αν το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Εξαδάκτυλος: Προτεραιότητα στο λιανεμπόριο

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, στο ερώτημα «σχολεία ή λιανεμπόριο» ανέφερε πως είναι υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων.

«Φαντάζομαι μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε σαφή εικόνα αν και ποιες δραστηριότητες θα επιτραπούν. Στις 14/12 όταν ανοίξαμε το λιανεμπόριο δεν είδαμε αρνητική επίπτωση στην πανδημία. Συνέχισε να πέφτει μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου» είπε χαρακτηριστικά.

Υπέρ του ανοίγματος των καταστημάτων είναι και ο Καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης κ .Δερμιτζάκης, ο οποίος ανέφερε πως «κατά την άποψή μου δεν φταίνε τα σχολεία και τα καταστήματα για την έξαρση της επιδημίας, αλλά οι δραστηριότητες που γίνονται σε μη ελεγχόμενο περιβάλλον. Σε μια κοινωνία, όπως η Ελλάδα, όπου η κατάσταση δεν έχει ξεφύγει, εκτιμώ ότι έχει μεγαλύτερη απόδοση ένα πλαίσιο δραστηριοτήτων υπό συντεταγμένες συνθήκες παρά μια κατάσταση απαγόρευσης που κουράζει και οδηγεί σε δραστηριότητες εκτός ελέγχου», καταλήγει.

Να τονιστεί πως την αισιοδοξία του για το άνοιγμα του λιανεμπορίου εξέφρασε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, με τον σύλλογο να έχει ζητήσει παράλληλα και παράταση της εκπτωτικής περιόδου ως το τέλος Μαρτίου, κάτι που το Επαγγελματικό Επιμελητήριο αναφέρει πως δρομολογείται ήδη από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Βατόπουλος: Η πρόταση για 3ωρη έξοδο με SMS είχε τεθεί στο τραπέζι από τα Χριστούγεννα

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος για την πορεία της πανδημίας και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπισή της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, στη δεύτερη βδομάδα του σκληρού lockdown που διανύουμε, δεν έχουν αλλάξει πολλά. Το σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει ανεξέλεγκτη αύξηση κρουσμάτων, υπάρχουν όμως αναζωπυρώσεις σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Ο στόχος είναι να μην καταρρεύσει το σύστημα Υγείας, ο οποίος και επετεύχθη.

Όπως είπε, τα επιδημιολογικά δεδομένα θα αξιολογηθούν αύριο, οπότε και θα παρθούν αποφάσεις.

Μίλησε για το άνοιγμα της αγοράς με την προϋπόθεση της τρίωρης κυκλοφορίας των πολιτών με αποστολή μηνύματος υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο είχε τεθεί ως πρόταση από τα Χριστούγεννα, αλλά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω τεχνικών προβλημάτων.

«Αφού υπάρχει περιορισμός κυκλοφορίας ο καθένας πρέπει να ελέγχεται πόσες ώρες βγήκε από το σπίτι του», είπε σχετικά.

Στην Αθήνα υπήρχε ο φόβος της ραγδαίας μετάδοσης, γι’ αυτό πάρθηκαν αυτά τα μέτρα, ενώ στη Θεσσαλονίκη, όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι ανησυχητικά στον βαθμό που είναι στην πρωτεύουσα, έγινε Lockdown σε συγκεκριμένες γειτονιές της πόλης.

Αν και αυτό είναι σωστό, εκτίμησε, είναι δύσκολα εφαρμόσιμο. Αλλά ακόμα πιο δύσκολο, θα ήταν να κλείσει όλη η πόλη. Αυτό που χρειάζεται είναι ατομική ευθύνη, τόνισε.

Αυτό που τον ανησυχεί ιδιαίτερα είναι οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Για τα εμβόλια είπε ότι το πρόγραμμα εμβολιασμού έχει πάρει έναν ρυθμό και είναι σε καλό επίπεδο σε σχέση και με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

«Η κατάσταση θα αλλάξει όταν θα έχει ανοσία το 60% του πληθυσμού, ή οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες», υπογράμμισε εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο θα έχει γίνει μέχρι το καλοκαίρι.

Για τη διπλή μάσκα υποστήριξε πως είναι μια καλή ιδέα που μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις όπου παρατηρείται έντονος συνωστισμός.

Παγώνη : Iσως η τελευταία βδομάδα lockdown -Ταυτόχρονο άνοιγμα δημοτικών και αγοράς με click away

Μπορεί να είναι η τελευταία εβδομάδα με lockdown, είπε η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη μετά και την προσπάθεια αύξησης των κλινών. Προϋπόθεση είναι η μείωση των κρουσμάτων κάτω από 1000.

«Μην περιμένουμε μείωση των διαδωληνωμένων», τόνισε. Υπάρχει, μάλιστα, το ενδεχόμενο να αυξηθούν κιόλας. «Μας ενδιαφέρει ο αριθμός των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες Covid.»

Όπως εξήγησε, αν τα κρούσματα μειωθούν, τότε θα μπορέσει η επιτροπή να εισηγηθεί άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων.

«Το άνοιγμα μπορεί να το δούμε και τη Δευτέρα που έρχεται, θα εξαρτηθεί όμως από τους αριθμούς που θα έχουμε αυτή τη βδομάδα. Αν όλα πάνε καλά αυτή τη βδομάδα μπορεί η επιτροπή να ξεκινήσει να συζητάει μείωση περιορισμών και να εισηγηθεί την απόφασή της.»

Σχετικά με το τι θα ανοίξει πρώτο, η κα Παγώνη είπε ότι «προτεραιότητα θα δοθεί όπως και την προηγούμενη φορά στα δημοτικά και ταυτόχρονα άνοιγμα της αγοράς με click away».

Για την εστίαση, τόνισε ότι «η ιστορία αυτή πάει λίγο μακριά. Δε μπορεί να ανοίξει η εστίαση αν δεν ανοίξουν σχολεία και αγορά. Από τον Απρίλιο και μετά.»

Όσον αφορά τα εμβόλια, επεσήμανε τα νέα στοιχεία από την AstraZeneca που έδειξαν ότι θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο και οι άνω των 65 ετών.

Για το SMS μετακίνησης, μιλώντας στο ΣΚΑΙ αποκλειστικά για το λιανεμπόριο το οποίο θα έχει  διάρκεια 3 ώρες, η κα Παγώνη είπε πως θα βοηθήσει αρκετά. «Ήταν σωστή σκέψη αυτή.»

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις μάσκες, η κα Παγώνη ξεκαθάρισε ότι σε σουπερμάρκετ, ΜΜΜ και νοσοκομεία πρέπει να φοράμε διπλή μάσκα, εκτός αν είναι η μάσκα Ν95.

Τόνισε, επίσης, ότι την υφασμάτινη πρέπει να την πλένουμε καθημερινά και να τη σιδερώνουμε.