Ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί η διαδικασία της εξέτασης της προσφυγής στο ΣτΕ στην οποία είχε προβεί ο ΣΥΜΕΠΟΠ ζητώντας την κατάργηση της λεγόμενης απόφασης Απόστολου και των όσων αυτή… σηματοδότησε στην συνέχεια. Μια απόφαση που άνοιξε πάντως αρκετά μέτωπα και δημιούργησε άλλες συνθήκες για το προϊόν, ενώ έφερε όπως έχει σημειωθεί στις απόψεις των τοπικών φορέων, αρχών και παραγωγών αρνητικές συνέπειες.
Η απόφαση άλλωστε εξισώνει την ποικιλία δέντρου Καλαμών με το εμπορικό όνομα Kalamata Olives, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να χρησιμοποιούν τον τύπο αυτό, οπουδήποτε στον κόσμο, καλλιεργούν το συγκεκριμένο είδος. Ήδη οι αντιδράσεις που είχαν αποτυπωθεί όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν αρκετές με την πλευρά της Καλαμάτας διαμέσου του Δήμου να καταθέτει και αίτημα προς τις αρμόδιες επιτροπές Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας & Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. και να ζητά απαντήσεις για τα όσα ακολουθούνται ως πρακτική που έχει ανοίξει την… όρεξη της εκμετάλλευσης του ονόματος από τρίτες χώρες.
Να σημειωθεί ότι… απέναντι στην προσφυγή της Μεσσηνίας που υπερασπίζεται το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας που της… ανήκει, τέθηκαν 13 (!) παρεμβάσεις ανάμεσα στις οποίες ήταν μεταποιητικές εξαγωγικές εταιρείες (άλλων περιοχών εκτός Μεσσηνίας), η Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελιάς, η ΠΕΜΕΤΕ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και δήμοι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, Αγρινίου, Καμένων Βούρλων, Στυλίδας, τα Επιμελητήρια Λακωνίας, Φθιώτιδας και Αιτωλοακαρνανίας, ενώ υπέρ του να παραμείνει το υφιστάμενο καθεστώς επιχειρηματολόγησε και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, εκφράζοντας την θέση του αρμοδίου Υπουργείου.
Στη διαδικασία κατατέθηκαν τα υπομνήματα και τα επιχειρήματα της κάθε πλευράς όπως αυτά έχουν γίνει γνωστά εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ όλα θα ξεκαθαρίσουν μετά και την απόφαση του ΣτΕ η οποία και αναμένεται να εκδοθεί σε περίπου 5 με 6 μήνες.