Κυριακή
15
Δεκέμβριος
TOP

Όσα πρέπει να ξέρετε για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5

Πληρωμές πριν κλείσει ο Ιανουάριος δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών για τον πέμπτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, προκειμένου το μεγαλύτερο μέρος των προϋπολογισθέντων κονδυλίων ύψους 1,5 δισ. ευρώ να πέσουν άμεσα στην αγορά.

Η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων άνοιξε χθες και η προθεσμία εκπνέει στις 15 Ιανουαρίου, με τη διαδικασία να επιστρέφει στο μοντέλο που ακολουθήθηκε στους τρεις πρώτους κύκλους όταν πρώτα υποβάλλονταν οι αιτήσεις και μεταγενέστερα εκδιδόταν η απόφαση για τις προϋποθέσεις ενίσχυσης ανοίγοντας το δρόμο των πληρωμών. Στον τέταρτο κύκλο, όταν έπεσαν στην αγορά περισσότερα από 2,2 δισ. ευρώ αιτήσεις και πληρωμές διενεργούνταν σχεδόν παράλληλα.

Τώρα, το πρώτο βήμα είναι η υποβολή αίτησης μέσω του διαδικτυακού τόπου της Α.Α.Δ.Ε (www.aade.gr ) ακολουθώντας τη διαδρομή Αρχική Σελίδα / ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣ Επιχειρήσεις / myBusinessSupport (https://www.aade.gr/mybusinesssupport) .

  • Η πλατφόρμα προσφέρεται ως εφαρμογή του taxisenet και η είσοδος σε αυτήν διενεργείται με τη χρήση των προσωπικών κωδικών του ενδιαφερόμενου. Προκειμένου να υποβάλετε αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή(5), εισέρχεστε στην πλατφόρμα myBusinessSupport, επιλέγετε «Επιστρεπτέα Προκαταβολή (5) Εκδήλωση Ενδιαφέροντος» και εισέρχεστε στην εφαρμογή. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος είναι η υποβολή στοιχείων στην εφαρμογή «Τα έσοδά μου» της πλατφόρμας «MyBusinessSupport.»

Συγκεκριμένα: Για τους μήνες Ιανουάριο έως και Δεκέμβριο 2020.

α) Επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, συμπληρώνουν τον κύκλο εργασιών ΦΠΑ (κωδ. 312 της δήλωσης ΦΠΑ) διακριτά για κάθε μήνα.

β) Επιχειρήσεις μη υποκείμενες σε ΦΠΑ, απαλλασσόμενες και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ, συμπληρώνουν:

βα) τα ακαθάριστα έσοδα διακριτά για κάθε μήνα,

ββ) το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων (κωδ. 047 του εντύπου Ε3) του φορολογικού έτους 2019,

βγ) το σύνολο των εξόδων του φορολογικού έτους 2019.

Το σύνολο των εξόδων προσδιορίζεται από τον κωδικό 580 του εντύπου Ε3, μειούμενο κατά τον κωδικό 581 (παροχές σε εργαζόμενους) και κατά τον κωδικό 585 (διάφορα λειτουργικά έξοδα) στο μέρος που αφορά σε δαπάνες ενοικίου της επιχείρησης.

Το σύνολο των ακαθαρίστων εσόδων και εξόδων έτους 2019, είναι προσυμπληρωμένα σε περίπτωση που έχει υποβληθεί δήλωση φορολογίας εισοδήματος 2019.

Σε περίπτωση που δεν έχει υποβληθεί δήλωση διότι δεν έχει παρέλθει η προθεσμία αυτά συμπληρώνονται από τον φορολογούμενο.

Τα στοιχεία που συμπληρώνονται από την επιχείρηση, επαληθεύονται από τις δηλώσεις ΦΠΑ και Εισοδήματος, στις αντίστοιχες φορολογικές χρήσεις, όταν αυτές υποβληθούν. Επισημαίνεται ότι προκειμένου να ολοκληρωθεί η υποβολή αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ενίσχυση με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής θα πρέπει, αφού συμπληρωθούν τα απαιτούμενα στοιχεία στην εφαρμογή «Τα έσοδά μου», να υποβληθεί και αίτηση μέσω της εφαρμογής «Επιστρεπτέα Προκαταβολή (5) Εκδήλωση Ενδιαφέροντος».

Η αίτηση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη λήψη ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής μπορεί να υποβληθεί έως 15.01.2021.

Όπως έχει προαναγγείλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης το 50% του πέμπτου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής θα έχει και πάλι τη μορφή επιχορήγησης χωρίς να κληθούν ποτέ οι ωφελούμενοι να το επιστρέψουν, κάτι το οποίο όμως θα πρέπει να αποτυπωθεί και στην υπό έκδοση (μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων) νέα υπουργική απόφαση.

Ποιοι εντάσσονται

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ανεξαρτήτως νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών. Ο Πρωθυπουργός μάλιστα είχε προαναγγείλει πως και στον πέμπτο κύκλο θα ενταχθούν και πάλι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ εκ των οποίων τα 500 ευρώ θα είναι μη επιστρεπτέα (θα πρέπει επίσης να αποτυπωθεί σε υπουργική απόφαση).

Σύμφωνα με την πρώτη απόφαση για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις οι κάτωθι επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19:

α) Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και οι Οργανισμοί Λιμένων.

β) Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, καθώς και μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις υποκείμενες σε ΦΠΑ, οι οποίες έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και λειτουργούν νομίμως, ανεξαρτήτως Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), με εξαίρεση τις ακόλουθες:

αα) επιχειρήσεις που απασχολούσαν περισσότερους από χίλιους (1.000) εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας κατά την 1η Νοεμβρίου 2020,

ββ) επιχειρήσεις που είναι σε αδράνεια από την 1η Ιουλίου του 2019 και μετά, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή.

γγ) Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ) που αποτελούν αμιγώς δημοτικές, διαδημοτικές, διακοινοτικές, διανομαρχιακές, κοινοτικές και νομαρχιακές επιχειρήσεις, δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις, δημοτικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, ενώσεις προσώπων διαχείρισης κτιρίων, επιτροπές εράνων, ευρωπαϊκοί όμιλοι οικονομικού σκοπού, κοινοπραξίες, διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα,

δδ) επιχειρήσεις που δεν είναι υπόχρεες σε τήρηση και έκδοση λογιστικών αρχείων,

εε) επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 31η Οκτωβρίου 2020.

Εκδήλωση ενδιαφέροντος δύνανται να υποβάλλουν οι επιχειρήσεις της προηγούμενης παραγράφου οι οποίες:

α) Είτε δεν ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019 κατά την έννοια του Κανονισμού υπ’ αρ. 651/2014 (ΕΕ L 187/26-6-2014) και δεν έχουν στη διάθεσή τους προηγούμενη ενίσχυση η οποία έχει κηρυχθεί ασυμβίβαστη με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ειδικά οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, κατά την έννοια του Παραρτήματος Ι του Καν. 651/2014, δύναται να υποβάλλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος ακόμη και αν ήταν προβληματικές στις 31/12/2019, υπό την προϋπόθεση ότι:

αα) δεν υπάγονται σε συλλογική πτωχευτική διαδικασία και

β) δεν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης και δεν έχουν ακόμη αποπληρώσει το δάνειο ή λύσει τη σύμβαση εγγύησης, ή δεν έχουν λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης και υπόκεινται ακόμη σε σχέδιο αναδιάρθρωσης.

ββ) Είτε πληρούν τις προϋποθέσεις του Κανονισμού υπ’ αρ. 1407/2013 (ΕΕ L351/1 της 24-12-2013) και δεν έχουν ήδη εξαντλήσει το τιθέμενο στον Κανονισμό ανώτατο όριο, για την τριετία 2018-2020.

https://www.euro2day.gr/