Σάββατο
20
Απρίλιος
TOP

Ύφεση 8% προβλέπει ο ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία

Κοντά στις επικαιροποιημένες προβλέψεις της Αθήνας για το βάθος της ύφεσης, κινείται ο ΟΟΣΑ, ο οποίος ρίχνει πολύ χαμηλότερα την Ευρωζώνη.

Στο Economic Outlook, με τίτλο «η παγκόσμια οικονομία σε τεντωμένο σχοινί», ο Οργανισμός εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πέσει φέτος σε ύφεση 8%, δηλαδή όσο βλέπει, πλέον και το υπουργείο Οικονομικών, αν λάβει κανείς υπόψιν και τις σχετικές πρωινές δηλώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα στο ΟΡΕΝ.

Στο δυσμενές σενάριο, δηλαδή στην περίπτωση ενός ισχυρού δεύτερου κύματος του ιού μέσα στους μήνες που έρχονται, η ύφεση εκτιμάται στο 9,8%. Όσον αφορά στην ανάκαμψη για το 2021, υπολογίζεται στο 4,5% και 2,3% αντιστοίχως, καθώς όπως και για τις υπόλοιπες οικονομίες, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι θα είναι αργή, καθώς η κρίση θα έχει επιπτώσεις μακράς διαρκείας.

Υφεση 8% προβλέπει για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ
ΟΑΣΑ για τις επιπτώσεις της πανδημίας παγκοσμίως

Κατά τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα δεν θα βγει πιο πληγωμένη απ’ όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, όπως εκτιμά η Κομισιόν. Στο βασικό του σενάριο, προβλέπει για φέτος ύφεση 11,4% στη Γαλλία, 11,3% στην Ιταλία, 8,9% στο Βέλγιο, 8,4% στην Εσθονία και συνολικά στην Ευρωζώνη 9,1%. Στο δυσμενές σενάριο η ύφεση για τις χώρες του Ευρώ εκτιμάται στο 11,5%.

Από την ανάλυση των δεδομένων, τουλάχιστον αυτών που υπάρχουν ως τώρα, ο ΟΟΣΑ χαρακτηρίζει τον κορωνοϊό ως τη χειρότερη υγειονομική και οικονομική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σημειώνοντας ότι οι επιπτώσεις της επηρεάζουν κυρίως τα πιο ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού. Με αυτό το σκεπτικό, ο ΟΟΣΑ συστήνει στις χώρες να περάσουν από τα οριζόντια μέτρα σε στοχευμένες παρεμβάσεις, έτσι ώστε οι άνεργοι να βρουν νέες θέσεις απασχόλησης, να διασφαλιστεί με διαφανείς κανόνες η ταχεία αναστήλωση των επιχειρήσεων και να προστατευθούν οι πιο “ευαίσθητες” ομάδες πληθυσμού.
Πηγή: iefimerida.gr