Συνάντηση με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, είχε ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος στην Αθήνα. Ο Υπουργός συνεχάρη τον Δήμαρχο για την επανεκλογή του και του ευχήθηκε στη νέα του θητεία να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει.
Ο κ. Βασιλόπουλος συζήτησε με τον Υπουργό μία σειρά θεμάτων που αφορούν το Δήμο Καλαμάτας και σχετίζονται με τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής όσον αφορά τη διεκδίκηση και υλοποίηση έργων που εντάσσονται στην αρμοδιότητα του εν λόγω χαρτοφυλακίου.
Ο Δήμαρχος, επίσης, ευχαρίστησε τον κ. Παπαστεργίου για την άριστη συνεργασία που έχουν οικοδομήσει τα τελευταία χρόνια και η οποία αποδίδει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Μάλιστα, από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης υπεγράφη η Απόφαση Ένταξης της Πράξης «ΔΡΑΣΕΙΣ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ». Η εν λόγω Πράξη εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με το ποσό των 1.949.954,12 €.
Πρόκειται για μία ακόμα ολοκληρωμένη πρόταση – διεκδίκηση του Δήμου Καλαμάτας, που αξιολογήθηκε θετικά και λαμβάνει χρηματοδότηση για την υλοποίησή της.
ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ
Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Δήμου Καλαμάτας επικεντρώνεται στην πρακτική εφαρμογή των τεχνολογικών λύσεων στην καθημερινή ζωή των πολιτών, εκμεταλλευόμενος, πλήρως, τα οφέλη και αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η τεχνολογία δεν είναι αυτοσκοπός. Οι ψηφιακές λύσεις που δίνουν προτεραιότητα στους πολίτες θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, θα προωθήσουν μια ανοικτή και δημοκρατική κοινωνία, θα ευνοήσουν μια δυναμική και βιώσιμη οικονομία, θα συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην επίτευξη της πράσινης μετάβασης.
Σκοπός της πράξης «Δράσεις Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Δήμου Καλαμάτας», είναι η ανάδειξη της δυναμικής του Δήμου, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη νέων και υφιστάμενων συστημάτων και υποδομών, οι οποίες εντάσσονται και υλοποιούν ένα ευρύτερο οικοσύστημα έξυπνης πόλης (smart city).
Με το σύνολο των δράσεων του marketplace που έχουν επιλεγεί, ο Δήμος Καλαμάτας στοχεύει σε μία ολοκληρωμένη ψηφιακή μετάβαση για την κάλυψη των αναγκών του και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Συγκεκριμένα, ο Δήμος θα προβεί στην προμήθεια των ακόλουθων εφαρμογών και συστημάτων «έξυπνης πόλης»:
- Έξυπνο Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης (ΣΕΣ)
- Έξυπνες διαβάσεις πεζών και φιλικές προς ΑΜΕΑ
- Έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης δημοτικών και σχολικών κτιρίων
- Έξυπνος Οδηγός Πόλης / Δήμου με καταγραφή τοπικών επιχειρήσεων και ανάδειξη προσφορών
- Εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων μέτρησης ποιότητας αέρα στην επικράτεια του δήμου
- Σύστημα διαχείρισης αστικού πρασίνου και κοινοχρήστων χώρων
- Ολοκληρωμένη υποδομή προστασίας από κυβερνοεπιθέσεις – παροχή συστήματος τηλεργασίας
- Κεντρική ενιαία πλατφόρμα διαχείρισης και συλλογής δεδομένων δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ
- Ηλεκτρονική Τιμολόγηση
Ο Δήμος Καλαμάτας ενσωματώνει στην Ψηφιακή Στρατηγική του μία σειρά από νέες τεχνολογίες και ψηφιακές υπηρεσίες σε ευρύτερους τομείς δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν την οικονομία, την κινητικότητα, το περιβάλλον, τη διαβίωση, τους κατοίκους και την διακυβέρνηση. Οι συγκεκριμένοι τομείς εμφανίζουν επιμέρους πεδία λειτουργιών, στους οποίους βρίσκουν εφαρμογή ψηφιακές υπηρεσίες και συστήματα νέων τεχνολογιών, αποσκοπώντας στην αποδοτικότητα και την αειφορία της πόλης.
Η ψηφιακή σύγκλιση των επιλεγμένων τομέων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δήμου Καλαμάτας, αποτελεί ισχυρό εργαλείο για την οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς του, ενώ τα αποτελέσματα της πράξης θα αποτελέσουν μέρος μίας μελλοντικής μεταρρύθμισης της ψηφιακής ευημερίας σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.
Η προτεινόμενη Ψηφιακή Στρατηγική θα συνεισφέρει στην επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το οποίο αποσκοπεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας, αντιστοιχίζοντας το 22% του εκτιμώμενου προϋπολογισμού σε ψηφιακούς στόχους.
Το «Ελλάδα 2.0» αντανακλά πλήρως το σχέδιο δράσης της «Ψηφιακής Βίβλου» και ευθυγραμμίζεται με τις βασικές κατευθύνσεις της «Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Στρατηγικής» (“Shaping Europe’s digital future”):
- Τεχνολογία που υποστηρίζει τους πολίτες
- Μια δίκαιη και ανταγωνιστική οικονομία
- Μία ανοιχτή, δημοκρατική και βιώσιμη κοινωνία