Πέμπτη
28
Μάρτιος
TOP

«Συνοικούμε» για την Κοινότητα της Καλαμάτας – Νέος αυτοδιοικητικός συνδυασμός

Μία νέα αυτοδιοικητική κίνηση, για την Κοινότητα της Καλαμάτας αυτή τη φορά ήρθε να προστεθεί στην προεκλογική κούρσα ενόψει των εκλογών του Μαΐου. Πρόκειται για την κίνηση «Συνοικούμε» η οποία και παρουσίασε θέσεις υποψηφίους σήμερα στο ιστορικό δημαρχείο της πόλης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Θα ήθελα, πριν από όλα, να σας ευχαριστήσω για την ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας.

Μέσα από τρεις γνωστές φράσεις θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τις σκέψεις και τις προσδοκίες μας.

Είμαστε οι επιλογές μας. Συνειδητά και υπεύθυνα είμαστε παρόντες στις αυτοδιοικητικές εκλογές που πλησιάζουν. Η πεποίθηση, ότι ο Δήμος Καλαμάτας μπορεί και πρέπει να βελτιωθεί σε λειτουργία, ποιότητα και αισθητική και ταυτόχρονα να γίνει πιο φιλικός, πιο προσιτός, πιο συμμετοχικός, ενώνει εμάς, πολίτες με διαφορετικές διαδρομές στα κοινά.

Αυτές οι πρώτες σκέψεις μας οδήγησαν στην επιλογή για τη συγκρότηση ενός πολυσυλλεκτικού συνδυασμού για την Κοινότητα Καλαμάτας. Η σύνθεση των διαφορετικών ανθρώπων με κοινό ενδιαφέρον τα θέματα της Καλαμάτας, της πόλης που ζούμε και αγαπάμε, ήταν το ξεκίνημα αυτής της πρωτοβουλίας. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η συνεργασία και η συνεννόηση είναι οι προϋποθέσεις για τα μικρά και τα μεγάλα που θέλουμε για τον τόπο μας. Αυτό αποτελεί και το πρώτο μήνυμα μας στους συνδημότες μας, ιδιαίτερα στη νεώτερη γενιά. Να φύγουμε από την κριτική του καναπέ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να δράσουμε συλλογικά και στοχευμένα,να ενώσουμε δυνάμεις για τα αυτονόητα που συζητάμε στις παρέες μας, για τα καθημερινά που μας απασχολούν, για την ποιότητα ζωής όλων μας.

Εκεί είναι η δεύτερη φράση που μας σηματοδοτεί. Η Δημοκρατία θεμελιώνεται από κάτω προς τα πάνω. Η Κοινότητα, μια λέξη βαρυσήμαντη και αγαπημένη για τους ‘Έλληνες αφού συνδυάζει τη συνύπαρξη για το κοινό καλό, αποκτά ενισχυμένο ρόλο με τον νέο νόμο της αυτοδιοίκησης. Παρά τις αδυναμίες του, ο «Κλεισθένης» δημιουργεί τις προϋποθέσεις να ξαναζωντανέψει η αυτοδιοικητική μονάδα της Κοινότητας μέσα από την αυτόνομη κατανομή των πόρων, που ενισχυμένα θα δίνονται πλέον στις κοινότητες για μικρά έργα, παρεμβάσεις και επιμέρους τοπικές δράσεις.

Ταυτόχρονα την απαλλάσσει από το να είναι προέκταση της πλειοψηφίας του Δημάρχου, αφού θα ψηφίσουμε σε άλλη κάλπη, με άλλο ψηφοδέλτιο για Δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο, και σε άλλη κάλπη με άλλο ψηφοδέλτιο για την Κοινότητα Καλαμάτας.

Δεν υπάρχει επικεφαλής συνδυασμού, είμαστε όλοι ίσοι και έχουμε ανάγκη σταυρού προτίμησης, για να εκλεγούμε. Ο ομιλών είναι ο συντονιστής για τα διαδικαστικά του συνδυασμού μας. Μπορεί στην Καλαμάτα να μην έχουμε μεγάλη εμπειρία από την Κοινότητα, αφού οι παλιότεροι νόμοι της Αυτοδιοίκησης δεν την προέβλεπαν για τις έδρες των δήμων. Σήμερα όμως η Κοινότητα μπορεί να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο γιατί μπορεί και πρέπει να είναι ο σύνδεσμος μεταξύ δημοτών και δημοτικής αρχής. Οι κοινοτικοί σύμβουλοι μπορούν να ενεργοποιήσουν θεσμικά όσα προβλέπονται από το νόμο, όπως λαϊκές συνελεύσεις, συμβούλια γειτονιάς, και να πρωτοστατήσουν, αν χρειαστεί, και σε διενέργεια δημοψηφισμάτων για κρίσιμες επιλογές της πόλης. Αυτή τη φορά όμως χωρίς τη συνηθισμένη γραφειοκρατία και την άγονη αντιπαράθεση, για να λειτουργήσουν προσθετικά και να γίνουν οι πρώτοι που ενεργούν, που αφουγκράζονται, που διαμορφώνουν, που θέτουν στόχους, που διεκδικούν και συναποφασίζουν για τα προβλήματα και αιτήματα των δημοτών. Με σεβασμό και αλληλεγγύη για το διπλανό μας και με ενδιαφέρον για την καθημερινότητα και το συνολικό ευπρεπισμό της πόλης. Η Κοινότητα Καλαμάτας μπορεί να γίνει ο κρίκος που ενώνει, η σύνδεση που γίνεται αποτέλεσμα.

Το Συμβούλιο της Κοινότητας συναποφασίζει και γνωμοδοτεί ποια έργα και δράσεις θα εκτελεστούν στα όρια της Κοινότητας, ενώ εκφράζει άποψη και διατυπώνει προτάσεις για την εκτέλεση νέων και τη συντήρηση των υπαρχόντων. Μεριμνά, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου, για το σύνολο της ζωής της πόλης προτείνοντας με θεσμικό, αυτοτελή, τρόπο και ρόλο για το παρόν και το μέλλον.

Μας ενώνει η πόλη που ζούμε. Συνοικούμε σε μια πόλη αξιοβίωτη, την Καλαμάτα. Στο κέντρο, στην παραλία και στις γειτονιές, ιστορικές και νέες που αξίζουν ουσιαστικότερη προσοχή. Οι γειτονιές είναι η πρώτη αποστολή και ουσιαστική προτεραιότητα των κοινοτικών συμβούλων της Κοινότητας Καλαμάτας. Συνοικούμε στις γειτονιές μας και η Κοινότητα έχει λόγο ύπαρξης αν η συνοικία έχει ασφάλεια, χαμόγελο και φροντίδα.

Συνοικούμε σημαίνει συνεννόηση με τη νέα Δημοτική Αρχή, σύνθεση με τους δημοτικούς, κοινοτικούς και τοπικούς συνδυασμούς, συνεργασία με φορείς και πρόσωπα, σύνδεση για την Καλαμάτα που αγαπάμε.

Η Κοινότητα είναι θεσμός αυτοδιοικητικός, αλλά όχι γρανάζι της εξουσίας. Είναι ουσιαστικά η πιο ανιδιοτελής ενεργοποίηση των πολιτών που θέλουν δράση, ενότητα και υπέρβαση των μικροδιαφορών και όχι θέσεις και αξιώματα. Που έχουν οράματα και επιθυμούν να βάλουν μαζί με άλλους το στόχο και να κερδίσουν το στοίχημα της ευημερίας και της ανάπτυξης. Που αντιμετωπίζουν ισότιμα τους πάντες και έχουν μοναδικό κίνητρο το συμφέρον της πόλης και το καλό όλων. Που το παράδειγμα και η στάση ζωής τους γίνεται γέφυρα συγκλίσεων και οδηγός συναίνεσης.

Στην Κοινότητα συμμετέχουμε όλοι και, αυτονόητα, καλούμε τους πάντες σε αυτήν πρωτοβουλία να μας στηρίξουν με προτάσεις και ιδέες και με την παρουσία τους. Πιστεύουμε στη διαπροσωπική επαφή και στο διάλογο. Θα χαρούμε να συνομιλήσουμε, να ανταλλάξουμε ιδέες για την Κοινότητά μας, να βάλουμε στόχους και να εφαρμόσουμε ένα υλοποιήσιμο σχέδιο για κάθε συνοικία της πόλης μας. Επικουρικά θα μας βοηθήσουν και οι ηλεκτρονικοί τρόποι επικοινωνίας, που σύντομα θα ανακοινωθούν έτσι ώστε να συνδεθούμε αποτελεσματικά για να ενδυναμώσουμε ό,τι μας ενώνει.

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΓΟΤΥΠΟ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ ΜΑΣ

Η επιλογή του ονόματος του συνδυασμού μας είναι προφανές ότι δεν είναι προεκλογική έμπνευση. Λογότυπο και όνομα έχουν ως αναφορά τους μόνο την πόλη που ζούμε. Στο κέντρο οι άνθρωποι της Καλαμάτας. Κάτοικοι και επισκέπτες της σε συμβολικά εικονίδια. Κάτω από το δυνατό φως τους ήλιου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας δίπλα από την ελιά, το αιώνιο σύμβολό της και στον ορίζοντα της η θάλασσά μας. Συνοικούμε μέσα σε γεωμετρικά σχέδια που σχηματίζουν τα σπίτια μας και τα κτίρια δημόσια και ιδιωτικά και με τα βασικά χρώματα να στολίζουν και να περιμένουν τις αποχρώσεις να φτιάξουν την επόμενη μέρα. Συνοικούμε με γραμματοσειρά από ανθρώπινο χέρι αφού η μοίρα μας βρίσκεται στα χέρια μας και η ψήφος μας επίσης!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΣΥΝΟΙΚΟΥΜΕ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Μέλος Δ.Σ. Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ»

Μέλος Δ.Σ. Δημοτικής Ανώνυμης Εταιρείας «ΔΙΟΚΛΗΣ Α.Ε.»

Μέλος Δ.Σ. Σχολικής Επιτροπής Α΄βαθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Καλαμάτας

Πρώην Υπάλληλος Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας

Πρώην Ελεύθερος Επαγγελματίας

ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Εκπαιδευτής Υποψηφίων Οδηγών

ΚΑΛΑΜΟΥΔΑΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ (ΣΑΝΤΥ)

Νοσηλεύτρια

ΚΑΛΑΠΟΘΑΚΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ (ΛΙΝΑ)

Ιδιοκτήτρια Σχολής Χορού

ΚΑΛΛΙΑΝΗ – ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ

Αγρότισσα

ΛΥΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Ιδιωτικός Υπάλληλος Καπνοβιομηχανίας ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε

Τοπικός Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας

Αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Εργαζομένων Καπνοβιομηχανιών Ελλάδας

Οργανωτικός Γραμματέας Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας

ΜΠΑΜΠΑΛΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

Ιδιοκτήτρια Κέντρου Ξένων Γλωσσών

Πρόεδρος Συλλόγου Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Μεσσηνίας

ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Ιδιωτικός Υπάλληλος

ΤΣΑΛΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Ελεύθερος Επαγγελματίας στο Βιοτεχνικό Πάρκο Καλαμάτας

Μέλος Εθελοντικής Ομάδας Εκτάκτων Αναγκών – Ασυρματιστής 

 

ΤΣΕΛΕΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Απόφοιτος Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Υπεύθυνος Τομέα Παιδείας και Πολιτισμού Νομαρχιακής Επιτροπής Κινήματος Αλλαγής Μεσσηνίας

ΤΣΕΡΕΦΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Ιδιωτικός Υπάλληλος

Φωτογράφος

Ενεργός Εθελοντής στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων