Παρασκευή
27
Δεκέμβριος
TOP

170.000 αντιρρήσεις πολιτών για τους δασικούς χάρτες

Με μεγάλο πισωγύρισμα κινδυνεύει η πορεία κύρωσης των δασικών χαρτών της χώρας εξαιτίας των χιλιάδων αντιρρήσεων που έχουν υποβληθεί από τους πολίτες για το 51,5% των αναρτημένων χαρτών.

Το μοναδικό δυνατό χαρτί του υπουργείου Περιβάλλοντος στο θέμα της προστασίας των δασών, από το οποίο εξαρτάται πλήθος επενδύσεων, έχει βαλτώσει από την αδυναμία λειτουργίας των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) που έχει προβλέψει ο νόμος στον δρόμο για την κύρωση των χαρτών.

Μέχρι σήμερα ο αριθμός των αντιρρήσεων ανέρχεται σε 170.000, από τις οποίες έχουν εξεταστεί περίπου 8.500, δηλαδή μόλις το 5%. Ο φόβος είναι ότι ο αριθμός θα διπλασιαστεί την προσεχή άνοιξη, όταν θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες και για το υπόλοιπο της χώρας, με αποτέλεσμα να καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η διαχείρισή τους με τις υπάρχουσες συνθήκες.

Τη δύσκολη άσκηση που ανακόπτει την πρόοδο των δασικών χαρτών επιχειρεί να λύσει το ΥΠΕΝ συστήνοντας ομάδα εργασίας που καλείται μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου να ολοκληρώσει τις προτάσεις της τόσο στο θέμα των αντιρρήσεων όσο και στην περίπτωση των οικιστικών πυκνώσεων. «Για να επιλυθεί το θέμα της εξέτασης των αντιρρήσεων απαιτείται να μειωθεί ο όγκος που φτάνει στις επιτροπές», αναφέρει μέλος της ομάδας εργασίας του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι μόνο με νομοθετική ρύθμιση μπορεί να απλοποιηθεί η διαδικασία στις περιπτώσεις, π.χ., εκχερσωμένων και χορτολιβαδικών εκτάσεων και δασωμένων αγρών που εμφανίζουν τα περισσότερα προβλήματα ώστε να μειωθεί ο όγκος των ενστάσεων.

Το επόμενο βήμα είναι να χορηγηθούν κίνητρα στα μέλη των επιτροπών ώστε να γίνει παραγωγικό το έργο τους. Οπως εξηγούν αρμόδιες πηγές του υπουργείου, οι επιτροπές έχουν συσταθεί με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος. Ωστόσο η λειτουργία τους εμποδίζεται από την ακύρωση των αμοιβών που είχαν προβλεφθεί στα μέλη τους (δικηγόρους, δασολόγους, δασοπόνους, τοπογράφους), με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα κίνητρο για την ενεργοποίησή τους. Μόνο οι δικηγόροι κατάφεραν με παραθυράκι σε άλλον νόμο να αμείβονται ως ιδιώτες με 45 ευρώ ανά συνεδρίαση. Αν βέβαια αναλογιστεί κανείς τον μεγάλο όγκο των αντιρρήσεων, τα ποσά αυτά φαντάζουν αστεία. Αντίστοιχα, δεν προβλέπεται καμία αμοιβή για τα υπόλοιπα μέλη των επιτροπών που είναι κρατικοί υπάλληλοι και παράλληλα με τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα είναι αναγκασμένοι να προσφέρουν και τις υπηρεσίες τους στις ΕΠΕΑ. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί με τις αντιρρήσεις είναι το γεγονός ότι στην περιοχή της Λάρισας έχουν υποβληθεί περίπου 15.000 αντιρρήσεις, στην Ηλεία 8.500, ενώ στην Αττική πάνω από 13.000, με πρωταθλητές τις περιοχές Κάλαμος, Γραμματικό, Καπανδρίτι κ.ά.

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρουν ότι ο αριθμός των αντιρρήσεων είναι δυσανάλογα μεγάλος, παρότι σε σχέση με το σύνολο των αναρτημένων χαρτών δεν ξεπερνά το 3,5%. Παραδέχονται όμως ότι οι αντιρρήσεις εμποδίζουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών, καθώς η εξέτασή τους είναι προϋπόθεση για να γίνουν οριστικοί. Σήμερα έχει χαρτογραφηθεί το 55,3% των δασικών χαρτών της επικρατείας. Από αυτό έχει κυρωθεί μερικώς το 47,1%. Υπό κατάρτιση για να αναρτηθεί τον προσεχή Φεβρουάριο είναι το 44,7%.

Οι αντιρρήσεις είναι το ένα σκέλος των προβλημάτων που καλείται να επιλύσει η 14μελής επιτροπή του ΥΠΕΝ και το άλλο είναι να λυθεί ο γόρδιος δεσμός των οικιστικών πυκνώσεων (αυθαίρετων οικισμών), η πλειονότητα των οποίων βρίσκεται εντός δασών και δασικών εκτάσεων και η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε να τις αντιμετωπίσει εξαιρώντας τα τμήματα αυτά από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Το θέμα επιχειρήθηκε να λυθεί με νόμο ο οποίος όμως δεν πρόλαβε να θεσπιστεί λόγω της προκήρυξης των εκλογών. Υπενθυμίζεται ότι οι πυκνώσεις είχαν προσβληθεί στο ΣτΕ, το οποίο έχει κρίνει αντισυνταγματική τόσο τη διατήρηση των οικισμών εντός των δασών όσο και την εξαίρεσή τους από την ανάρτηση. Τώρα, η κυβέρνηση καλείται να προσαρμοστεί στα δεδομένα του ανώτατου δικαστηρίου αναρτώντας τους χάρτες, με τους επιστήμονες να εκφράζουν την άποψη ότι είναι αδύνατη η αναζήτηση μιας οριζόντιας λύσης. Οπως επισημαίνουν, οι πυκνώσεις μπορούν να εξεταστούν μόνο κατά περίπτωση.

www.newmoney.gr