Οι Millennials αγαπούν τα φυτά, είναι γεγονός. Το ίδιο και η Gen Z. Είναι οι απαιτητικοί ρυθμοί της καθημερινότητας, το αστικό τοπίο όπου ζούμε και η απομάκρυνση από τη φύση, που η ενασχόληση με την κηπουρική και το να πρασινίζεις το σπίτι σου ένα είδος ψυχοθεραπείας.
Οι μονστέρες, οι φίκοι και οι σανσιβέριες κατέκλυσαν το Instagram όμως οι επίμονοι κηπουροί αναζητούν συνεχώς πιο περίεργα και εντυπωσιακά φυτά, ενώ πολλοί βρίσκουν την ηρεμία που αποζητούν συνθέτοντας terrariums ή κάνοντας συνθέσεις με κάκτους. Αναζητώντας έτσι ολοένα και πιο εντυπωσιακές ή ιδιαίτερες επιλογές, συναντήσαμε τρεις ανθρώπους που η αγάπη τους για τα φυτά τούς ώθησε στο να ανοίξουν το δικό τους μαγαζί.
ΦΥΤΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΧΕΡΙ ΣΤΟ ΠΑΠΙΓΙΟΝ
Ένα πολύ διαφορετικό φυτώριο είναι το Παπιγιόν project, αφού εδώ βρίσκεις μόνο second hand φυτά. Ο Αχιλλέας Χαρίσκος δίνει μία δεύτερη ευκαιρία σε λουλούδια, κάκτους και φυτά, σώζοντας τα από τα σκουπίδια, εγκαταλειμμένα μέρη ή ιδιοκτήτες που δεν τα θέλουν πια. Η ενασχόλησή του με την κηπουρική ξεκίνησε το 2007, όταν απλώς φρόντιζε τα φυτά φίλων που θα μετακόμιζαν ή θα έλειπαν για κάποιο διάστημα καθώς ταξίδευε και ο ίδιος σε όλο τον κόσμο.
Έχοντας διαβάσει και ασχοληθεί πολύ με την κηπουρική, όλα αυτά τα χρόνια φροντίζει μπαλκόνια, δίνει συμβουλές και λύσεις και προσπαθεί να επιμηκύνει όσο το δυνατόν περισσότερο τη ζωή των φυτών. Εδώ και λίγο καιρό, ο Αχιλλέας αποφάσισε να δώσει μία επαγγελματική στέγη στο project του, φτιάχνοντας έναν πολύ όμορφο χώρο στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης στην Κυψέλη για να φιλοξενήσει τα διασωθέντα φυτά του.
Εδώ, το ραδιόφωνο παίζει Τρίτο Πρόγραμμα ή ακούγονται ηχογραφημένα πουλάκια, μίας και οι ήχοι της φύσης ξεκουράζουν τον Αχιλλέα. “Έχω υιοθετήσει την ίδια συνήθεια με το σπίτι, όπου φροντίζω τα φυτά και μαζί με τις γάτες μου ακούμε μουσική. Είχα φτάσει κάποια στιγμή να έχω και 140 γλάστρες στο σπίτι. Τα φυτά πρέπει να τα συναισθάνεσαι, να τα καταλαβαίνεις” λέει ο Αχιλλέας, ο οποίος φτιάχνει τις δικές του eco-friendly γλάστρες, σε μία προσπάθεια για zero waste. “Σίγουρα ένα κομμάτι είναι και το χέρι. Παίζει ρόλο βέβαια και η ψυχολογία όπως και η μέρα που θα επιλέξεις. Είναι πολύ έξυπνα τα φυτά”. Στο Παπιγιόν, βρίσκεις αρκετά κακτοειδή, σε συνθέσεις μάλιστα του Αχιλλέα, αλλά σε κάθε επίσκεψη θα σε περιμένει σίγουρα κάτι διαφορετικό.
Παπιγιόν, Αγίας Ζώνης 13, Κυψέλη
ΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΦΥΤΑ ΤΟΥ MONSTERA ATHENS
Η Ειρήνη Ορφανίδου ξεκίνησε να ασχολείται με την κηπουρική από χόμπι. «Άρχισε από τη βεράντα, μετά όταν γέμισε αυτή, τα φυτά επεκτάθηκαν στο σπίτι και κάπως έτσι άρχισα να σκέφτομαι πόσο ωραία ιδέα θα ήταν να ανοίξω ένα μαγαζί. Ψάχτηκα πολύ μέσα από το Instagram και διάβασα για τα φυτά εσωτερικού χώρου και τα πιο περίεργα» λέει η ιδιοκτήτρια του Monstera Athens, που άνοιξε τις πόρτες του τον περασμένο Δεκέμβριο.
Εκτός από τα πολύ όμορφα φυτά που επιλέγει η Ειρήνη, βρίσκεις όμορφες γλάστρες, terariums και τα υπέροχα μακραμέ που πλέκει η ίδια. “Ξεκίνησα να φτιάχνω μακραμέ για να αρχίσω να κρεμάω τις γλάστρες μου” εξηγεί γελώντας.
Η συμβουλή της Ειρήνης προς τους επίδοξους, νέους κηπουρούς, είναι η υπομονή. “Κάποιο φυτό θα πεθάνει, δεν γίνεται αλλιώς. Να μην στενοχωρηθείς, δεν μπορείς να τα σώσεις όλα. Ειδικά με τη μόδα των φυτών εσωτερικού χώρου, παίζουν πολλά τροπικά, οπότε θέλουν και ανάλογες συνθήκες. Είναι πιθανό να μην τα καταφέρουν. Γενικά, τα φυτά θέλουν αγάπη και στοργή” τονίζει, ενώ επισημαίνει ότι δίνει συμβουλές και μετά την απομάκρυνση από το ταμείο. Το Monstera Athens έχει και ένα άκρως ενημερωμένο Instagram, με επεξηγήσεις των φυτών και χρήσιμες πληροφορίες.
Monstera Athens, Σποράδων 38, Κυψέλη
Ο ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΤΟΥ MOTHER
“Ξεκίνησα να φτιάχνω αυτό το μαγαζί λάθος. Αν ήξερα ή αν δούλευα σε ένα φυτώριο σίγουρα θα ήταν διαφορετικό. Τελικά, έγινε όπως ακριβώς το είχα στο μυαλό μου” λέει ο Μάνος Τζιαπώνης, ιδιοκτήτης του Mother στο Μετς.
“Τα φυτά σού δείχνουν ότι πρέπει να ασχοληθείς για να πάει κάτι καλά. Έχουμε μάθει να ζούμε σε γρήγορους ρυθμούς και να θέλουμε κάτι τώρα, αυτή τη στιγμή. Τα εύκολα πράγματα όμως δεν έχουν και πολύ ουσία. Τα φυτά ό,τι και να κάνεις θα πάνε λίγο πολύ με τον τρόπο που θέλουν αυτά. Δεν υπάρχουν φυτά εσωτερικού χώρου, όλα είναι για έξω. Απλώς στην Ελλάδα όλα αυτά τα φυτά ζουν σε συγκεκριμένες συνθήκες. Λέμε για παράδειγμα ότι η μονστέρα είναι φυτό εσωτερικού χώρου αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να ζήσει και σε ένα μπαλκόνι με ήλιο. Φυσικά, τα φυτά κάνουν καλό στους εσωτερικούς χώρους, σε αντίθεση με τα λουλούδια. Καθαρίζουν την ατμόσφαιρα από τις τοξίνες. Νομίζω ότι η φύση είναι κομμάτι μας. Οπότε χαίρεσαι να βλέπεις κάτι ζωντανό μέσα στο σπίτι σου”. Ο Μάνος αγαπάει τα περίεργα φυτά, έχει ατελείωτες γνώσεις και χαίρεται να τις μοιράζεται με όσους επισκέπτονται.
Στο Mother τον πρώτο λόγο έχουν τα φυτά – οι plantholics θα βρουν αρκετά περίεργα και σπάνια είδη – ενώ ο ίδιος έχει αφιερώσει χρόνο και διάβασμα για να φτιάξει το δικό του υπόστρωμα (αυτό που λέμε χώμα).
“Υπομονή και φροντίδα. Δεν θα τα κάνει όλα μόνο του το φυτό” είναι η συμβουλή που δίνει στους newbies. “Και να μην απογοητεύεσαι αν σου πεθάνει το πρώτο ή το δεύτερο φυτό. Συμβαίνει και στους πιο ειδικούς” λέει καθησυχαστικά. “Εξαρτάται το φυτό και την εποχή για τη μεταφύτευση. Εγώ το προσφέρω δωρεάν αυτό, με το υπόστρωμα που φτιάχνω μόνος μου για το κάθε είδος φυτού. Το νόημα στο υπόστρωμα είναι ότι πρέπει να υπάρχει πολύ καλός αερισμός στις ρίζες”.