Κυριακή
14
Αύγουστος
TOP

21 Αυγούστου στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης η παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Θέμελη

Στην έκδοση του ιστορικού έργου με τίτλο «Το Νησί και τα χωριά του Δήμου Μεσσήνης στην Επανάσταση του 1821», θα προβεί ο Δήμος Μεσσήνης. Ένα έργο που δώρισε στον Δήμο Μεσσήνης ο Τάσος Αποστολόπουλος, εκπαιδευτικός και διδάκτορας Παντείου Πανεπιστημίου. Η παρουσίαση του βιβλίου «Γεωγραφία της μνήμης» του καθηγητή Πέτρου Θέμελη μεταφέρεται και θα γίνει στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης, το Σάββατο 21 Αυγούστου στις 8:30 μ.μ.

Η εκδήλωση που είχε αναβληθεί λόγω των πυρκαγιών και των απαγορεύσεων που υπαγόρευε η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.θα γίνει με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Σήμερα στο γραφείο του δημάρχου Γιώργου Αθανασόπουλου, έγινε η επίσημη παράδοση του υλικού από τον κ. Αποστολόπουλο, παρουσία και της αντιδημάρχου Ελένης Τσέλιου. Υπενθυμίζεται ότι η Οικονομική Επιτροπή Δήμου Μεσσήνης με την υπ’ αριθμόν 232/2021 (28-6-21) ομόφωνη απόφασή της, ενέκρινε την «Αποδοχή πνευματικών δικαιωμάτων του δίτομου έργου  του κ. Τάσου Αποστολόπουλου με τίτλο «ΤΟ ΝΗΣΙ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821», (αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την απελευθέρωση)», που σημαίνει πως μετά την ευγενική εκχώρηση των δικαιωμάτων από τον συγγραφέα, ο Δήμος αναλαμβάνει την έκδοση του βιβλίου και τη διάθεση του υλικού με όποια μορφή, έντυπη ή και ηλεκτρονική κρίνει προσφορότερη κατά περίπτωση, για την προβολή και γνώση της τοπικής μας ιστορίας.

Στο πλαίσιο της βιβλιοπαρουσίασης και κατά τη διάρκεια του πρώτου μέρους του προγράμματος, θα μιλήσει για τον Πέτρο Θέμελη ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ηλίας Μπιτσάνης. Κείμενα από το βιβλίο θα διαβάσουν οι σκηνοθέτες και ηθοποιοί Όλγα Αλεξανδροπούλου και Κώστας Χαλκιάς, ενώ ο θεατρολόγος και καθηγητής του ΕΚΠΑ Παναγιώτης Μιχαλόπουλος θα διαβάσει απόσπασμα από την εισαγωγή του βιβλίου που έχει κάνει ο διακεκριμένος νησιώτης ιστορικός Βασίλης Παναγιωτόπουλος.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης περιλαμβάνει μουσική από τους: Γεωργία Τσολάκη στο βιολί, Έλλη Φιλίππου στο τσέλο, Γιάννης Μανωλακάκης στο κλαρινέτο.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Το βιβλίο «Γεωγραφία της μνήμης» 50 κείμενα, αποτελεί μία έκδοση του Συλλόγου «Φίλοι του Μουσείου Τάκη Κατσουλίδη» και συνδιοργανώνεται από τον Δήμο Μεσσήνης, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και τον Σύλλογο.

Περιέχει πλούσιο υλικό, που αποτυπώνει τα ιστορικά γεγονότα του Νησιού και των χωριών του σημερινού δήμου, τις τοπικές μάχες και συμπλοκές, την προσφορά των αγωνιστών και την οικονομική εισφορά του κάθε τόπου στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

Το έργο έχει βασιστεί σε έρευνα από τα Αρχεία της Βουλής των Ελλήνων, των Γενικών Αρχείων των Κράτους, των Αρχείων της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, τις αφηγήσεις των περιηγητών, τα απομνημονεύματα αγωνιστών καθώς και από καταγραφές και έρευνες τοπικών ιστοριοδιφών.

Η έκδοση του ιστορικού αυτού τόμου, θα αποτελέσει για τον Δήμο Μεσσήνης μία εμπεριστατωμένη καταγραφή της τοπικής μας ιστορίας και των λιγότερο γνωστών και ανώνυμων αγωνιστών του 1821, πολύτιμο στοιχείο αποτύπωσης της συμβολής των συντοπιτών μας στην εξέλιξη της Επανάστασης.