TOP

Κορωνοϊός: “Μάχη” για να κρατηθεί όρθιο δίνει το ΕΣΥ

Την ώρα που το 4ο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού καλπάζει το ΕΣΥ δοκιμάζεται για ακόμη μια φορά, κυρίως με την έλλειψη κλινών αλλά και ιατρικού προσωπικού και τον ΕΟΔΥ να εξακολουθεί να καταγράφει αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, με 6862 νέες μολύνσεις την Παρασκευή.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται λίγο πριν την εξάντληση των ορίων του, με τις ελάχιστες κενές κλίνες ΜΕΘ, βασικά στην Αττική, να γεμίζουν άμεσα, καθώς ήδη έχουν ξεπεραστεί οι 500 γεμάτες κλίνες ΜΕΘ Covid στα δημόσια νοσοκομεία, και το ΕΣΥ θα καταρρεύσει σε περίπτωση που ο αριθμός αυτός πλησιάσει τις 600.

“Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έχουμε 20 διασωληνωμένους”, δήλωσε στην κάμερα του MEGA ο γενικός γραμματέας εργαζομένων Νοσοκομείου “Αττικόν” σημειώνοντας παράλληλα πως μέσα σε 15 μόλις ημέρες τα περιστατικά που διασωληνώνονται με Covid τριπλασιάστηκαν. “Η νοσηλεία αυτή είναι δήθεν και επικίνδυνη. Ήδη έχει προκαλέσει ενδονοσοκομειακή διασπορά και με κορονοϊό και με άλλα παθογόνα μικρόβια”, σημείωσε, ενώ ένα πανό στην είσοδο του νοσοκομείου ενημερώνει τους επισκέπτες του νοσοκομείου για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο αναφορικά με τις ελεύθερες κλίνες.

Σε “ασφυξία” το Νοσοκομείο Βόλου

Δραματική είναι η κατάσταση και στο Νοσοκομείο του Βόλου όπου οι μειωμένες ποσότητες οξυγόνου και η έλλειψη της απαιτούμενης παροχής δημιουργεί πολλά προβλήματα στους ασθενείς.

Ο Διευθυντής Νευροχειουργικής του Νοσοκομείου Βόλου δήλωσε χαρακτηριστικά: “Είναι διπλό το πρόβλημα, πέρα από την ποσότητα είναι και το πρόβλημα της παροχής, της πίεσης, της ροής. Η ροή πρέπει να έχει μία πίεση. Οι εγκαταστάσεις του νοσοκομείου έχουν πιάσει κατά πολύ ταβάνι. Δεν μπορούν να αντέξουν άλλο τόσους ασθενείς που θέλουν υψηλή ροή με αποτέλεσμα τις προηγούμενες ημέρες έπεφτε συνεχώς η ροή, η πίεση του οξυγόνου.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου εκεί η εφημερία ολοκληρώθηκε με 25 εισαγωγές, με τις 16 ΜΕΘ Covid να είναι γεμάτες.

Η πιεσμένη αυτή κατάσταση οδηγεί όπως και παλιότερα βέβαια, στη διασωλήνωση ασθενών λόγω κορονοϊού σε κρεβάτια εκτός ΜΕΘ, με 4 άτομα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας να βρίσκονται εκτός ΜΕΘ-Covid, ενώ αντίστοιχα στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας τρεις ακόμη συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

Ακόμη μια δύσκολη εφημερία είχε και το νοσοκομείο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης, καθώς ολοκληρώθηκε με 65 εισαγωγές και 6 ασθενείς διασωληνωμένους εκτός της μονάδας εντατικής θεραπείας.

Την ίδια στιγμή, παρουσιάζεται έκρηξη των κρουσμάτων το τελευταίο μόλις 10ήμερο, καθώς στις αρχές Νοεμβρίου, (2/11) τα κρούσματα του κορονϊού που καταγράφονταν ήταν 35.419, ενώ σήμερα, Παρασκευή (12/11) έφτασαν τα 63.680. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στις νοσηλείες, καθώς από τις 2.719 στις 2 Νοεμβρίου έφτασαν τις 3.635 την Πέμπτη (11/11).

news247.gr