Σάββατο
27
Φεβρουάριος
TOP

30 εκατ. ευρώ σε πάνω από 1.000 επιχειρήσεις και 4.500 θέσεις εργασίας από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας – Έρχεται νέο πρόγραμμα 20 εκ. ευρώ για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

Με 30 εκατομμύρια ευρώ επιχορηγούνται περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις και 4.500 θέσεις εργασίας μέσα από τη δράση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας «Στήριξη επιχειρήσεων που επλήγησαν από την COVID -19 στη Δυτική Ελλάδα».

Μια δράση που ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης χαρακτήρισε μιλώντας στην τηλεόραση Best και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων με τον Θέμη Κανελλόπουλο, ως κομβικής σημασίας για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας καθώς όπως υπογράμμισε: «Έγινε αντιληπτό σε όλους ότι αυτή η κρίση που ξεκίνησε ως υγειονομική και κατέληξε οικονομική, ότι θα έχει μεγάλο αντίκτυπο όσον αφορά την ραχοκοκαλιά των επιχειρήσεών μας και φυσικά την ίδια την κοινωνία, γιατί οι επιχειρήσεις εκτός από παραγωγή πλούτου σημαίνει και θέσεις εργασίας. Μπροστά σε αυτό το δίλημμα δεν μπορούσαμε να μείνουμε άπραγοι. Και αποφασίσαμε με τα μέσα που έχουμε να συνεισφέρουμε στον εθνικό, ουσιαστικά, αγώνα, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής αυτής κρίσης.

Ήδη μέσα σε δύο μήνες έγινε ο έλεγχος περίπου 8.000 επιχειρήσεων που συμμετείχαν σε αυτό το πρόγραμμα με έναν προϋπολογισμό περίπου 30 εκ. ευρώ και πρώτος στόχος αυτής της δράσης είχε να κάνει με την στόχευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που απασχολούν περισσότερους εργαζομένους. Ο στόχος έχει να κάνει με την ανάσχεση ή δυνατόν μεγαλύτερη ανάσχεση του προβλήματος των οικονομικών συνεπειών ως προς τις θέσεις εργασίας.»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, οι ωφελούμενες επιχειρήσεις της δράσης, συνολικού προϋπολογισμού 30 εκατομμυρίων ευρώ, με τη μορφή μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων, ανέρχονται σε 1.017. Από αυτές, οι 274 ανήκουν στην κατηγορία των επιχειρήσεων μεταποίησης και πρωτογενούς τομέα, οι 358 στην κατηγορία των επιχειρήσεων εμπορίου και υπηρεσιών και οι 385 ανήκουν κατηγορία εστίασης και τουρισμού.

Σε επίπεδο γεωγραφικής κατανομής, 313 επιχειρήσεις έχουν έδρα στην Αιτωλοακαρνανία, 491 επιχειρήσεις έχουν έδρα στην Αχαΐα και 213 επιχειρήσεις έχουν έδρα στην Ηλεία.

Κλείνοντας ο κ. Φαρμάκης τόνισε τον σημαντικό αλλά επικουρικό ρόλο όλων των Περιφερειών της χώρας στο έργο της κυβέρνησης για την ανακούφιση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημική αυτή κρίση, λέγοντας πως «Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα οικονομικό «τσουνάμι». Μια κρίση που δεν αφορά μόνο τη χώρα μας αλλά ολόκληρο τον πλανήτη και έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της επόμενης ημέρας και το πώς θα βγούμε «ζωντανοί» από την αυτή την οικονομική κρίση. Και δεν μπορεί να πει κανείς ότι με τις πρωτοβουλίες του ιδίου και αποκλειστικά του ιδίου μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Εμείς, μην ξεχνάτε είμαστε τοπική αυτοδιοίκηση. Είμαστε συνολικά 13 περιφέρειας στη χώρα που βάλανε πλάτη σε αυτό τον αγώνα.

Προφανώς και δεν μπορούμε να λύσουμε μόνοι μας το πρόβλημα. Μιλάμε για ανάγκες για παράδειγμα στη Δυτική Ελλάδα που ξεπερνούσαν τα 250 εκατ. ευρώ, τα οποία αν τα είχαμε θα αποτελούσαν περίπου το 50% του συνολικού ΠΕΠ της Δυτικής Ελλάδας για τα 7 χρόνια του τρέχοντος προγράμματος στου οποίου βρισκόμαστε στο τέλος του. Και όμως μέσα σε αυτή την κατάσταση καταφέραμε και ενεργοποιήσαμε περίπου το 26% του ΠΕΠ ακριβώς για την ενίσχυση των επιχειρήσεων όχι μόνο μέσω της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης.»

Έρχεται νέο πρόγραμμα 20 εκατ. ευρώ για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις

Όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας ακολουθούν προγράμματα και για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που επίσης έχουν πληγεί από την πανδημία.

«Μέσα στον επόμενο μήνα, έχουμε ήδη ανακοινώσει και πάρει απόφαση με πολύ μεγάλη πλειοψηφία στο Περιφερειακό μας Συμβούλιο που αφορά στην έκδοση του νέου προγράμματος προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ που αυτή τη φορά θα στοχεύει στις πολύ μικρές επιχειρήσεις και στους αυτοαπασχολούμενους».

Τέλος να σημειωθεί πως αναφέρθηκε και στα όσα έρχονται και τις υψηλές προσδοκίες μέσα από το νέο ΕΣΠΑ.