Τετάρτη
6
Δεκέμβριος
TOP

Εκλογές: Τι ισχύει για σχολεία, εξετάσεις και εκλογικές άδειες

Η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε και τυπικά μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΠτΔ για την προκήρυξη εκλογών  στις 21 Μαΐου. Τα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι ψηφοφόροι είναι αρκετά και παρακάτω παρουσιάζονται τα πιο σημαντικά:

Εκλογές 2023: Πού ψηφίζω

Για να δείτε πού ψηφίζετε στις επερχόμενες εκλογές, χρειάζεται να μπείτε στην διαδικτυακή πύλη Gov.gr.

Εκεί, για να μπείτε στην εφαρμογή «Μάθε πού ψηφίζεις» θα πρέπει να συμπληρώσετε:

ή τα προσωπικά σας στοιχεία (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα και μητέρας, έτος γέννησης)
ή μόνο τα πεδία του ειδικού εκλογικού αριθμού και το επώνυμο σας

Πόσες ημέρες είναι η εκλογική άδεια για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Εκλογική άδεια δικαιούνται οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έτσι ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Με βάση όσα ίσχυσαν στις εκλογές του 2019, οι εργαζόμενοι δικαιούνται από μία έως και τρεις ημέρες, ανάλογα με το πού ψηφίζουν. Σημειώνεται πως η εκλογική άδεια δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετά αποδοχών που δικαιούται ο εργαζόμενος.

Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Για τους μισθωτούς με εξαήμερη εβδομαδιαία εργασία, η εκλογική άδεια καθορίζεται όπως παρακάτω:

Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 – 200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών.
Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Εκλογές 2023: Πότε κλείνουν τα σχολεία
Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα έχουν ένα 4ήμερο. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη τα σχολεία θα είναι κλειστά τόσο την Παρασκευή 19 Μαΐου, όσο και τη Δευτέρα 22 Μαΐου.

Οι διακοπές των μαθητών το Πάσχα διαρκούν δύο εβδομάδες σε δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια και πανεπιστήμια.

Εκλογές 2023: Οι αλλαγές στις εξετάσεις ξένων γλωσσών
Η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών φέρνει αλλαγές για τους υποψηφίους των εξετάσεων ξένων γλωσσών. Το Γαλλικό Ινστιτούτο είχε προγραμματίσει το τριήμερο 10-21 Μαΐου εξετάσεις στη γαλλική γλώσσα στα διπλώματα DELF (Α1-Β2) DALF (C1-C2) και Sorbone (B2-C1) όμως η προκήρυξη των εκλογών την Κυριακή 21 Μαΐου ανατρέπει τον προγραμματισμό.

Σε ανακοίνωση του, το Ινστιτούτο ανέφερε ότι η ημερομηνία εξετάσεων μετατίθεται για το επόμενο τριήμερο μετά την ολοκλήρωση των εκλογών δηλαδή από την Παρασκευή, 26 έως την Κυριακή, 28 Μαΐου.

Αντίστοιχα η Ελληνοαμερικανική Ένωση είχε προγραμματίσει για το Σαββατοκύριακο 20-21 Μαΐου εξετάσεις στα διπλώματα ECCE και ECPE του Michigan Language Assesment τα οποία όπως ανακοινώθηκε χθες μετατέθηκαν για τις 27-18 Μαΐου. Ειδικότερα οι εξετάσεις για το ECCE θα διενεργηθούν στις 27 Μαΐου και οι εξετάσεις για το ECPE στις 28 Μαΐου. Σημειώνεται ότι οι παραπάνω υποψήφιοι θα εξεταστούν το ίδιο Σαββατοκύριακο που έχουν προγραμματιστεί οι εξετάσεις γλωσσομάθειας ESB -Euopalso.

Εκλογές 2023: Ανοιχτή η πλατφόρμα για τους απόδημους – Τα βήματα για την εγγραφή
Η ειδική ψηφιακή πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών apodimoi.gov.gr, για την ψήφο των αποδήμων αφορά όσους επιθυμούν να κάνουν χρήση της νέας ρύθμισης, που τους επιτρέπει να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από το σημείο της κατοικίας τους εκτός Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, δικαίωμα να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου έχουν όσες και όσοι απόδημοι Έλληνες υποβάλλουν αίτηση στην ψηφιακή πλατφόρμα μέχρι και δώδεκα μέρες πριν από την επίσημη προκήρυξη των εκλογών, δηλαδή την θυροκόλληση της απόφασης.

Όσοι κάνουν την αίτηση έπειτα από αυτό το χρονικό «παράθυρο», τότε θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις επόμενες εκλογές.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού;

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού είναι οι εκλογείς να συγκεντρώνουν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:

να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,
να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Ως «φορολογική δήλωση», νοείται η υποβολή στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (Έντυπο Ε1), αναλυτικής δήλωσης εισοδημάτων από μίσθωση ακινήτων (Έντυπο Ε2), κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα (Έντυπο Ε3) ή δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Έντυπο Ε9), όπως κάθε φορά ισχύουν. Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της υποβολής φορολογικής δήλωσης εφόσον: α) δεν έχουν συμπληρώσει τα τριάντα (30) έτη και β) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α’ βαθμού, κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Πηγή: aftodioikisi.gr