Τρίτη
24
Δεκέμβριος
TOP

4 μήνες περιμένουν οι καρκινοπαθείς για να κάνουν ακτινοθεραπείες – Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ

Έως και τέσσερις μήνες φτάνει η αναμονή προκειμένου οι πάσχοντες από καρκίνο να υποβληθούν σε ακτινοθεραπείες στα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). 

Η ΠΟΕΔΗΝ υποστηρίζει ότι κάθε χρόνο 13.000 καρκινοπαθείς αποκλείονται από τις ακτινοθεραπείες λόγω έλλειψης ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων, ενώ ακόμα παραμένουν αναξιοποίητα τα 10 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα που δώρισε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πριν τρία χρόνια, στο ΕΣΥ. 

Στην Ελλάδα αντιστοιχούν τρία ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, ενώ στις χώρες μέλη της ΕΕ η αναλογία είναι 6 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους. 

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το δημόσιο σύστημα υγείας αντιμετωπίζει εκτός από την έλλειψη ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και μεγάλη έλλειψη τεχνολόγων, ακτινοθεραπευτών και ακτινοφυσικών, αφού το 35% των οργανικών θέσεων είναι κενές. 

«Λειτουργούν ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα 45 ετών που είναι για απόσυρση, ενώ τα νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα ούτε για την απόσυρση των ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων κοβαλτίου ή καισίου. Η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των νοσοκομείων είναι ανίκανοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες αγοράς ακτινοθεραπευτικών μηχανημάτων με προγράμματα ΕΣΠΑ», υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ κάνοντας λόγο παράλληλα για χρυσές δουλειές των ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων που διαθέτουν Γραμμικούς Επιταχυντές, καθώς το κόστος φτάνει τα 4.000 ευρώ. 

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία υποστηρίζουν ότι απαιτείται η αγορά 50 Γραμμικών Επιταχυντών (αξίας 100 εκατ. ευρώ) προκειμένου να εξυπηρετούνται όλοι οι καρκινοπαθείς και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους. Και προτείνουν την εξοικονόμηση του απαιτούμενου ποσού από τους αντικαρκινικούς εράνους που έχουν διενεργηθεί τα προηγούμενα χρόνια, ζητώντας να μάθουν τί έχουν απογίνει τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν. 

Σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα μετά από αναφορά του ΙΣΑ

Σχολιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας της ΠΟΕΔΗΝ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υπενθυμίζει ότι μετά από αναφορά που κατέθεσε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών στις 26 Μαΐου 2016, διεξάγεται έρευνα για τυχόν ποινικές ευθύνες, για την κατάσταση.

Μάλιστα, η σχηματισθείσα δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή, προσφάτως, στις 22 Ιουνίου 2017, δια του υπουργού Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Ο ΙΣΑ έχει εκφράσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια την αγωνία και την αγανάκτησή του, για τις απαράδεκτες αναμονές, στις θεραπείες των ογκολογικών ασθενών. Η κατάσταση αυτή εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, για την υγεία των ασθενών και εξαναγκάζει τις οικογένειές τους να επωμιστούν τεράστια ψυχολογικά και οικονομικά βάρη καθώς το κόστος των ακτινοθεραπειών στον ιδιωτικό τομέα είναι δυσβάσταχτο ειδικά για πολίτες με χαμηλά εισοδήματα. Η άμεση και έγκαιρη υποβολή των ασθενών στη δέουσα σύμφωνα με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και πρωτόκολλα ακτινοθεραπεία αποτελεί την ελάχιστη υποχρέωση όλων ιατρών και πολιτείας», τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης. 

Ο ΙΣΑ ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να διευκρινίσει ποιος είναι ο χρόνος αναμονής, για την έναρξη ακτινοθεραπείας στη δημόσια νοσοκομεία και τί προτίθεται να κάνει για να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία των ογκολογικών τμημάτων των δημόσιων νοσοκομείων προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών στη θεραπεία τους.

Τέλος, ζητά από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να πάρει θέση για το θέμα διευκρινίζοντας ποιες σχετικές ενέργειες έχει κάνει τα τελευταία χρόνια καθώς και να ζητήσει άμεσα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες της.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr