Τετάρτη
19
Ιανουάριος
TOP

Το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας στις 43 νέες γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΟΠ/ΠΓΕ) της ΕΕ που θα προστατεύονται στη Δημοκρατία της Κορέας!

Η ΕΕ και η Δημοκρατία της Κορέας συμφώνησαν να επεκτείνουν τον κατάλογο των προϊόντων που προστατεύονται από την εμπορική τους συμφωνία. Μεταξύ των προϊόντων που εντάσσονται στις 43 νέες προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις είναι και το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας (kalamata olives). Μια σημαντική εξέλιξη για το ελληνικό αυτό προϊόν.

"Σήμερα, η ΕΕ και η Δημοκρατία της Κορέας δήλωσαν πώς η δεκαετής εμπορική τους συμφωνία παραμένει το θεμέλιο της διμερούς οικονομικής σχέσης και ένα ισχυρό θεμέλιο για να βοηθήσουμε τις οικονομίες μας να ανακάμψουν και να αναπτυχθούν από την πανδημία Covid-19.
Η 9η συνεδρίαση της εμπορικής επιτροπής που συστάθηκε από την εμπορική συμφωνία ΕΕ-Δημοκρατίας της Κορέας πραγματοποιήθηκε σήμερα (σ.σ. 29/04/21) δια ζώσης στις Βρυξέλλες και συμπροεδρεύτηκε από τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο και 
Επίτροπο Εμπορίου Valdis Dombrovskis και τον Υπουργό Εμπορίου της Κορέας, Yoo Myung-hee.
Η συμφωνία άρχισε να εφαρμόζεται προσωρινά το 2011. 
Το συνολικό διμερές εμπόριο αγαθών αυξήθηκε κατά 46% το 2020 σε σύγκριση με το 2010, ενώ το διμερές εμπόριο υπηρεσιών σημείωσε ακόμη πιο εντυπωσιακή αύξηση 86% το 2019 σε σύγκριση με το 2010. 
Η πανδημία επηρέασε τις παγκόσμιες εμπορικές ροές την περσινή χρονιά, αλλά οι διμερείς εμπορικές ροές μειώθηκαν μόνο κατά 1,6%, σε σύγκριση με 11% παγκοσμίως, και το διμερές εμπόριο αγαθών ανήλθε σε περίπου 90 δισεκατομμύρια ευρώ το 2020. 
Αυτό είναι πολύ θετικό λόγω της ανάγκης ανοικοδόμησης της οικονομικής ανάπτυξης μετά η πανδημία Covid-19" αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σχετικό δημοσίευσμα και επίσης υπογραμμαίζεται ότι "Η ΕΕ και η Δημοκρατία της Κορέας κατέληξαν 
σε συμφωνία για την επέκταση του καταλόγου των γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) που προστατεύονται στα παραρτήματα μεταξύ τους συμφωνίας. 
Αυτή η διαδικασία σηματοδοτεί την επερχόμενη 10η επέτειο της συμφωνίας, διευρύνοντας τον αριθμό των γεωγραφικών ενδείξεων που προστατεύονται από 43 ΓΕ της ΕΕ και 41 Κορεατικά ΓΕ. 
Τα μέρη συμφώνησαν να συνεχίσουν στο εγγύς μέλλον τις συζητήσεις για περαιτέρω προσθήκες γεωγραφικών ενδείξεων στο πλαίσιο που καθορίστηκε βάσει της συμφωνίας."


Διαβάστε περισσότερα κάτωθι:

https://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=2267&fbclid=IwAR3OgQ0MPKNJ0IF0NjA45UXB18F4NaswtsT1qBTaJIHKFyVyql9LmDYC_Ds