Δευτέρα
23
Δεκέμβριος
TOP

5 άγνωστοι καταρράκτες της Ελλάδας

Ποιος είπε ότι η Ελλάδα είναι μόνο για βουτιές στη θάλασσα; 5 άγνωστοι καταρράκτες στα ηπειρωτικά μας υποδέχονται στις φυσικές «πισίνες» τους.

1. Πελοπόννησος, Μεσσηνία, Νέδα

Το θηλυκό ποτάμι

Γεφύρια και καταρράκτες, νερόμυλοι και νεροτριβές, πλούσια βλάστηση, σπήλαια, θεόστενα περάσματα, λίμνες με κρυστάλλινα νερά. Για να απολαύσετε τη Νέδα σε όλο της το μεγαλείο θα χρειαστεί να πεζοπορήσετε αρκετά, καθώς η διάσχιση του φαραγγιού της συνήθως είναι διήμερη, απαιτεί καλή φυσική κατάσταση και γίνεται με συνοδούς. Μπορείτε όμως να απολαύσετε ένα τμήμα της, το ωραιότερο, πολύ πιο εύκολα: Κατεβείτε από το χωριό Φιγαλία έως το πετρογέφυρο, περπατήστε δυτικά για 15 λεπτά και σταδιακά θα φτάσετε στους δύο καταρράκτες και στις λίμνες τους, μέσα από ξύλινα γεφυράκια και εύκολο μονοπάτι. Πάρτε βαθιά ανάσα και βουτήξτε στα πράσινα νερά δίχως δεύτερη σκέψη!

5 άγνωστοι καταρράκτες της Ελλάδας-1

2. Μακεδονία, Όλυμπος, καταρράκτης Ορλιάς

Το βάπτισμα των θεών

Ο Όλυμπος δεν περιορίζεται στις ψηλές κορυφές και τα αλπικά οροπέδια. Στους πρόποδες του ψηλότερου βουνού της Ελλάδας, κατάφυτα φαράγγια και τρεχούμενα νερά δημιουργούν εξίσου γοητευτικά σκηνικά, προσβάσιμα σε περισσότερους επισκέπτες. Το ρέμα του Ορλιά, στην περιοχή του χωριού Βροντού, σχηματίζει απίθανους καταρράκτες και βάθρες για κολύμπι. Έως τον πρώτο καταρράκτη θα χρειαστεί να περπατήσετε μόνο 10 λεπτά από το εκκλησάκι του Αγίου Κωνσταντίνου, ενώ αν θέλετε κάτι πιο εντυπωσιακό, συνεχίστε την πορεία σας δίπλα στη ρεματιά για μία ώρα έως τον Κόκκινο Βράχο με τον μεγάλο καταρράκτη. Οι τολμηρές βουτιές στα εξαιρετικά παγωμένα νερά, κάτω από βουνό όπου κατοικούσαν οι 12 θεοί της ελληνικής μυθολογίας, θα σας κάνουν να νιώσετε κι εσείς… αθάνατοι!

5 άγνωστοι καταρράκτες της Ελλάδας-2

3. Ήπειρος, Τζουμέρκα, Θεοδώριανα

Νερό παντού

Στο χωριό Θεοδώριανα στα Τζουμέρκα τα νερά τρέχουν από παντού, ακόμη και από τα τσιμεντένια στηθαία του δρόμου! Αναβλύζουν από τις περισσότερες από 50 πηγές που υπάρχουν στα γύρω βουνά και μπορείτε να πιείτε άφοβα από όπου θέλετε. Σε αυτά τα νερά, τα οποία εμφιαλώνονται με την επωνυμία Κωστηλάτα, μπορείτε να κολυμπήσετε σε δύο σημεία. Οι περίφημοι καταρράκτες της Σούδας (15 λεπτά περπάτημα από το τέλος του χωριού) κυλούν ορμητικοί από ύψος 25 μέτρων ακόμη και το καλοκαίρι. Δεν σχηματίζεται μεγάλη βάθρα θα έχετε ωστόσο την ευκαιρία να απολαύσετε ένα ιδιότυπο ντους. Στην αντίθετη κατεύθυνση, λίγο πριν από την είσοδο του χωριού, το μονοπάτι που οδηγεί στο ρέμα του Μάρκου (Mαρκς το λένε οι ντόπιοι) απαιτεί 40λεπτη πεζοπορία καταλήγει σε αλλεπάλληλες λιμνούλες όπου μπορείτε να περάσετε ολόκληρη τη μέρα σας στη δροσιά κάνοντας απολαυστικές βουτιές.

5 άγνωστοι καταρράκτες της Ελλάδας-3

4. Ήπειρος, Ζαγόρι, Ηλιοχώρι

Παράδεισος για λίγους

Στην περιοχή του Ζαγορίου, στην Ήπειρο, κάτω από το χωριό Ηλιοχώρι ακολουθήστε τις πινακίδες προς τους καταρράκτες Μπάλτα ντι Στρίγκα με τα καταπράσινα νερά. Η ονομασία είναι σλάβικη και σημαίνει «λίμνη της κραυγής», από την κραυγή που έβγαλε -σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο- μια αυτοχείρ που έπεσε εκεί. Σήμερα οι κραυγές που ακούγοντια είναι μόνο χαράς από τους επισκέπτες που βουτούν στις τρεις βάθρες με τα παγωμένα νερά. Τρεις είναι, αντίστοιχα, και οι καταρράκτες με τον μεγαλύτερο να φτάνει τα 20 μέτρα. Στον χώρο έχει διαμορφωθεί ξύλινη εξέδρα για εύκολη πρόσβαση, θα βρείτε παγκάκια του πικνίκ και σωσίβια. Για να φτάσετε, θα κατηφορίσετε για περίπου 30 λεπτά, ένα πλακόστρωτο μονοπάτι. Η επιστροφή ωστόσο, είναι αρκετά πιο δύσκολη λόγω της απότομης κλίσης.

5 άγνωστοι καταρράκτες της Ελλάδας-4

5. Θεσσαλία, Πήλιο, Καράβωμα

Κρησφύγετο για μυημένους

Το μυθικό βουνό των Κενταύρων το καλοκαίρι είναι πολύ δημοφιλές χάρη στις παραλίες του που βρέχονται από το Αιγαίο πέλαγος. Την ίδια στιγμή στα ορεινά, μέσα στα πυκνά δάση, οι γνώστες της περιοχής απολαμβάνουν τη φύση και την ησυχία, μακριά από την πολυκοσμία. Ένα από τα ωραιότερα μονοπάτια ξεκινά από το χωριό Χάνια και καταλήγει έπειτα από εννέα χιλιόμετρα στο χωριό Μακρυράχη, περνώντας από τρεις τοποθεσίες με καταρράκτες και βάθρες για κολύμπι – οι ντόπιοι τις λένε «γκιόλες». Αν όμως δεν θέλετε να περπατήσετε τόσο, μπορείτε να προσεγγίσετε τις βάθρες στην περιοχή Καράβωμα, από τον χωματόδρομο κοντά στη διασταύρωση Ζαγοράς – Μακρυράχης. Θα χρειαστεί να περπατήσετε μόλις 15 λεπτά μέσα στις μηλιές, για τις οποίες φημίζεται η περιοχή, μέχρι τη μεγάλη λίμνη. Κρεμάστε την αιώρα σας στα δέντρα και απολαύστε το απίθανο σκηνικό.

πηγη: