Κυριακή
28
Απρίλιος
TOP

50.000 κενές θέσεις στον τουρισμό – Μειώθηκαν κατά 34% οι αιτήσεις επαναπρόσληψης φέτος

Περισσότερες από 50.000 θέσεις αναμένεται να παραμείνουν κενές σε τουρισμό και επισιτισμό πριν την έναρξη της θερινής περιόδου, σύμφωνα με όσα συζήτησαν χθες στη συνάντησή τους το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Η υπουργός συζήτησε διεξοδικά με τον Πρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Παράσχη και τα μέλη του προεδρείου, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος με την έλλειψη προσωπικού, την ανάγκη επαγγελματικής κατάρτισης των εργαζομένων στον τουρισμό για καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και τις μετακλήσεις εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης.

Συγκεκριμένα στη συνάντηση τονίστηκε ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της τουριστικής αγοράς επιβάλουν την ανάγκη ενός άρτια εκπαιδευμένου καλά αμειβόμενου προσωπικού προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο στόχος των βέλτιστων παρεχόμενων υπηρεσιών που θα επιτρέψουν την εισροή επισκεπτών ενός υψηλότερου προφίλ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στον τουριστικό κλάδο. Ένα «εργαλείο» που διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των επιχειρήσεων.

Οι εκπρόσωποι των τουριστικών επιχειρήσεων ζήτησαν από την υπουργό να συμβάλει στην κάλυψη των κενών θέσεων στον τουρισμό, επιμένοντας στην επίσπευση των μετακλήσεων εργαζομένων από τρίτες χώρες. Το υπουργείο Εργασίας ενέκρινε την εισαγωγή 200.425 ξένων εργαζόμενων κυρίως από τρίτες χώρες.

Οι μεγαλύτερες ανάγκες προέρχονται από τον πρωτογενή τομέα και να ακολουθούν ο τουρισμός και τα καταλύματα, οι κατασκευές αλλά και η βιομηχανία και οι υπηρεσίες. Τα αιτήματα αφορούσαν ανειδίκευτους εργάτες γης και οικοδομής, σφαγείς, εργάτες σε παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων, ανιματέρ αλλά και εργάτες αεροδρομίων. Ακόμη κατά την διάρκεια της συνάντησης τέθηκε επί τάπητος η κατάρτιση ανέργων και η ένταξη τους στη συνέχεια σε τουριστικές επιχειρήσεις και ξενοδοχεία μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων.

Τι λένε οι εργαζόμενοι

Ο πρόεδρος των εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό Γιώργος Χότζογλου κάνει λόγο για 60.000 κενές θέσεις.

«Καθημερινά αυξάνονται οι κενές θέσεις, καθώς πολλοί εργαζόμενοι λόγω των συνθηκών εργασίας παραιτούνται από τις θέσεις εργασία τους», αναφέρει ο κ. Χότζογλου επισημαίνοντας ότι τουριστικές και επισιτιστικές επιχειρήσεις εντοπίζονται να παρανομούν με αδήλωτους εργαζόμενους, με εργαζόμενους να υπερβαίνουν το νόμιμο ωράριο και ότι πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι καταγγελίες για παραβιάσεις της εργοδοτικής νομοθεσίας.

Οι ελλείψεις προσωπικού που εκτιμάται από τον κ. Χότζογλου ότι δεν πρόκειται να καλυφθούν φτάνουν τις 60.000 και αφορούν κυρίως σε σεφ, ζαχαροπλάστες, ρεσεψιονιστ, σερβιτόρους και καμαριέρες.

«Οι εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν είναι πια ευκαιριακά εργαζόμενοι. Είναι καταρτισμένοι εργαζόμενοι υψηλού επιπέδου, που στηρίζουν την λεγόμενη βαριά βιομηχανία της χώρας… Δυστυχώς με την τρίμηνη επιδότηση οι περισσότεροι αδυνατούν να εξασφαλίσουν εισόδημα στις οικογένειές τους καθόλη τη διάρκεια του χρόνου και πολλοί εξαναγκάζονται τελικά να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους… Έχουμε προτείνει στα αρμόδια υπουργεία να γίνει έστω αναλογικό το επίδομα ανεργίας και να υπολογίζεται με βάση τον χρόνο που εργάζεται ο καθένας τους καλοκαιρινούς μήνες» αναφέρει ο κ. Χότζογλου.

Τεκμηριώνοντας την θέση για μαζική φυγή εργαζομένων από τον τουριστικό κλάδο, ο κ. Χότζογλου υπενθύμισε ότι οι προβλέψεις της Ομοσπονδίας που εκπροσωπεί επιβεβαιώθηκε την περσινή χρονιά, κατά την οποία καταγράφηκαν 53.000 κενές θέσεις εργασίες στα τουριστικά επαγγέλματα.

«Φέτος έχουμε επίσης αρνητικές ενδείξεις. Υποβλήθηκαν μειωμένες κατά 34% οι αιτήσεις επαναπρόσληψης, που συμπληρώνονται κάθε Ιανουάριο.  Πρόκειται δηλαδή για εργαζόμενους που εργάστηκαν πέρυσι στον τουριστικό κλάδο και φέτος γυρνάνε την πλάτη», αναφέρει ο κ. Χότζογλου.

ΠΗΓΗ mononews.gr