Κυριακή
29
Ιανουάριος
TOP

8,6 εκατ. πολίτες θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών

Σε υψηλά επίπεδα βρίσκεται ο υδράργυρος, με το θερμόμετρο να ξεπερνά κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου αυτό το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η μέγιστη θερμοκρασία χθες Σάββατο κινήθηκε στην περιοχή των 40 βαθμών, ενώ σήμερα, Κυριακή, κατά τόπους θα ξεπεράσει το φράγμα των 40 βαθμών.

Καύσωνας: 8,6 εκατ. πολίτες θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών την Κυριακή-1

Στην εικόνα που ακολουθεί παρουσιάζεται η μέγιστη θερμοκρασία που αναμένεται σήμερα, καθώς και ο πληθυσμός που θα επηρεαστεί ανά εύρος θερμοκρασίας.

Έτσι για παράδειγμα, μέγιστες θερμοκρασίες μεταξύ 37 και 39 βαθμών θα βιώσουν περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ θερμοκρασίες 39 έως 43 βαθμών θα βιώσουν περίπου 630.000 πολίτες.

Καύσωνας: 8,6 εκατ. πολίτες θα βιώσουν θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών την Κυριακή-1
Πηγή: meteo.gr

Σημειώνεται από το meteo.gr ότι τα δημογραφικά στοιχεία αφορούν του μόνιμους κάτοικους κάθε περιοχής ενώ οι οποιεσδήποτε μετακινήσεις (πχ λόγω θερινών διακοπών) που μεταβάλλουν πρόσκαιρα τους κατά τόπους πληθυσμούς, δεν λαμβάνονται υπόψη.

Υπενθυμίζεται πως σε ισχύ βρίσκεται έκτακτο δελτίο που εξέδωσε την Παρασκευή, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).

Ο καιρός σήμερα

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, σήμερα, Κυριακή, ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 και πρόσκαιρα τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή, θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα και οι μέγιστες τιμές της στα ηπειρωτικά θα φτάσουν τους 39 με 40 βαθμούς, ενώ λόγω τοπικών συνθηκών (μικροκλίμα, καταβάτες άνεμοι) και ειδικότερα σε περιοχές στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας που δεν επηρεάζονται από θαλάσσιες αύρες η θερμοκρασία θα φθάσει τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου.

Πιο συγκεκριμένα θα επηρεαστούν περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου. Στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη θα φθάσει τους 35 με 37 βαθμούς, ενώ στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Πρόγνωση για Δευτέρα και Τρίτη

Τη Δευτέρα και την Τρίτη αναμένεται γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά ηπειρωτικά την Τρίτη, ωστόσο στις πεδινές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς οι τιμές της θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα.

ΠΗΓΗ