Κυριακή
21
Ιούλιος
TOP

86.000 νέες θέσεις εργασίας μέσω ΟΑΕΔ – «Ευκαιρίες στους αδύναμους» το μήνυμα Μητσοτάκη

Η παρουσίαση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για το 2022, μέσω των οποίων θα προσφερθούν 86.000 νέες θέσεις εργασίας, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που έγινε το πρωί στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ενημερώθηκε επίσης από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και τον Διοικητή του ΟΑΕΔ, Σπύρο Πρωτοψάλτη, για τα αποτελέσματα των προγραμμάτων τόνωσης της απασχόλησης την τελευταία διετία.

Αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα

Από τον Μάιο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021, φάση κατά την οποία ήταν σε εξέλιξη η πανδημία, δημιουργήθηκαν 50.131 νέες θέσεις εργασίας χάρη σε 16 προγράμματα που υλοποίησε ο ΟΑΕΔ. Το 2022 θα προσφερθούν επιπλέον 86.000 νέες θέσεις, μέσω 11 νέων τα οποία θα αντλήσουν σχεδόν 590 εκατομμύρια ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, αλλά και μέσω επτά συνεχιζόμενων δράσεων.

«Νομίζω ότι τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους: 42.000 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τα τέσσερα και κάτι χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης. Μόνο μέσα σε δύο χρόνια δημιουργήσαμε 50.000 θέσεις εργασίας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και βέβαια ο στόχος είναι εξαιρετικά φιλόδοξος: να δημιουργήσουμε 86.000 θέσεις εργασίας μέσα στο 2022, με πόρους οι οποίοι θα έρχονται αφενός από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφετέρου από το ΕΣΠΑ», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Αυτές οι πολιτικές αποτελούν και την καλύτερη απόδειξη του προοδευτικού στίγματος της συνολικής πολιτικής που έχει η κυβέρνηση στον τομέα της εργασίας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπληρώνοντας ότι ο προσανατολισμός της κυβέρνησης «αποδεικνύει στην πράξη ότι η μείωση των ανισοτήτων και οι ευκαιρίες στους πιο αδύναμους αποτελούν αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας».

Τα προγράμματα της περιόδου 2020-21 κινούνταν σε τρεις κατευθύνσεις: την τόνωση της απασχόλησης, την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Χαρακτηρίστηκαν από υψηλό βαθμό απορροφητικότητας, σε αντίθεση με προηγούμενα έτη, όταν είχε διαπιστωθεί ότι δράσεις με υψηλούς προϋπολογισμούς είχαν απορροφητικότητα ακόμα και 3% έως 8%.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι χάρη στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, την εκπόνηση νέων προγραμμάτων και την τροποποίηση παλαιότερων που είχαν σχετικά μικρή αποτελεσματικότητα, επιτεύχθηκε μέσα σε ενάμιση χρόνο αύξηση 17,9% στη δημιουργία θέσεων σε σύγκριση με ολόκληρη την τετραετία 2016-2019, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά εργασίας.

«Μόνο μία πτυχή της πολιτικής μας»

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι το έργο του ΟΑΕΔ εντάσσεται στο ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο που έχει θέσει η κυβέρνηση για την ενίσχυση της απασχόλησης, την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών που βλάπτουν τους εργαζόμενους αλλά και για καλύτερη ισορροπία μεταξύ της προσωπικής και της επαγγελματικής σφαίρας.

«Να τονίσω ότι τα προγράμματα του ΟΑΕΔ αποτελούν μόνο μία πτυχή της συνολικής πολιτικής που το Υπουργείο Εργασίας έχει, συνολικά, στα ζητήματα απασχόλησης. Έχουμε μιλήσει πολύ για τη σημασία του “Πρώτου Ενσήμου”, δηλαδή για τη δυνατότητα ένας νέος στην πατρίδα μας να σπάει αυτόν το φαύλο κύκλο της μη δυνατότητας να έχει προϋπηρεσία», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην ψηφιακή κάρτα εργασίας, τόνισε πως πρόκειται για «μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, την οποία νομοθετήσαμε το περασμένο έτος, η οποία θα μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μια πολύ ακριβή αποτύπωση, σε real time, του χρόνου τον οποίο εργάζονται οι εργαζόμενοι, έτσι ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα τα οποία στο παρελθόν δυστυχώς έχουν στιγματίσει αρνητικά την αγορά εργασίας, εις βάρος των εργαζόμενων», ενώ στάθηκε και στη σημασία της θεσμοθέτησης της άδειας και για τους δύο γονείς.

«Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία σε όλες τις πολιτικές που στηρίζουν τους εργαζόμενους γονείς αλλά και τους εργαζόμενους πατεράδες. Η γονική άδεια και για τους δύο γονείς είναι μία σημαντική πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση. Και βέβαια η περαιτέρω ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας, έτσι ώστε να αποφεύγουμε φαινόμενα εκμετάλλευσης εργαζόμενων από τους εργοδότες αποτελεί κι αυτή μια πολιτική που πιστεύω ότι θα βοηθήσει στον περαιτέρω εξορθολογισμό της αγοράς εργασίας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός. 

Τόνωση της εργασίας και μείωση των ανισοτήτων

Στο πλαίσιο της αποτελεσματικότητάς τους, τα προγράμματα του 2020 και του 2021 ήταν ιδιαίτερα στοχευμένα ώστε να υποστηρίξουν τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης και επανένταξης ευάλωτων ομάδων ή ομάδων που υποεκπροσωπούνται στο εργατικό δυναμικό.

Ενδεικτικά, περισσότερες από τις μισές προσλήψεις έγιναν σε περιοχές της περιφέρειας και εκτός των δύο μεγαλύτερων αστικών ζωνών της χώρας, δηλαδή εκτός Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Πάνω από το 50% αφορά γυναίκες και περίπου τέσσερις στις δέκα αφορούν μακροχρόνια άνεργους. Πρώτη σε προσλήψεις κατατάχθηκε η ηλικιακή ομάδα έως 29 ετών.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός των δράσεων του ΟΑΕΔ συνδέεται με τις κεντρικές προτεραιότητες που έχουν τεθεί για τον πράσινο μετασχηματισμό της οικονομίας και της ηλεκτροπαραγωγής, καθώς τέσσερα από τα νέα προγράμματα που θα υλοποιηθούν το 2022 συνδέονται με την μεταλιγνιτική μετάβαση στις λιγνιτικές περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία.

«Θέλω να σταθώ επίσης στο γεγονός ότι τα προγράμματα αυτά έχουν μία στόχευση η οποία δεν είναι μόνο ηλικιακή αλλά και γεωγραφική», σημείωσε σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ξέρουμε ότι πρέπει να προσφέρουμε στους εργαζόμενους αλλά και τους ανέργους της περιοχής νέες ευκαιρίες, καθώς θα δρομολογούμε μία σημαντική μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή», προσέθεσε.

Δείτε εδώ την παρουσίαση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ

Κ. Χατζηδάκης: «Στήριξη των αδύναμων και ίσες ευκαιρίες για όλους»

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι τα προγράμματα του ΟΑΕΔ έδωσαν ισχυρή στήριξη στην απασχόληση εν μέσω πανδημίας αφού χάρη σε αυτά δημιουργήθηκαν 50.000 νέες θέσεις εργασίας από τον Μάιο του 2020 έως τον Δεκέμβριο του 2021, αριθμός που υπερβαίνει τις θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας 2016-2019 (42.507 θέσεις).

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε δε ότι η στήριξη όχι απλώς θα συνεχιστεί, αλλά θα ενταθεί φέτος, καθώς μέσα στο 2022 θα ανοίξουν 86.000 νέες θέσεις εργασίας με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 587 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις άλλες πρωτοβουλίες του Υπουργείου Εργασίας για την περαιτέρω μείωση της ανεργίας, κάνοντας ειδική μνεία στο νέο πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» (που προωθεί την ένταξη για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας νέων 18-29 ετών) και την επέκταση -με άλλες 50.000 νέες θέσεις- του επιτυχημένου προγράμματος των 100.000 νέων θέσεων εργασίας.

«Κοινή ομπρέλα όλων των δράσεων που υλοποιούμε είναι η στήριξη των αδύναμων και οι ίσες ευκαιρίες για όλους, με στόχο να μην μείνει κανένας και καμία πίσω την επόμενη ημέρα, καθώς η οικονομία ανακάμπτει με ισχυρούς ρυθμούς», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης. 

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

«Κύριε Υπουργέ, κύριε Διοικητά, κυρία Γενική Γραμματέα, κ. Υφυπουργέ, αγαπητά στελέχη του ΟΑΕΔ, χαίρομαι ιδιαίτερα που μου δίνεται σήμερα η δυνατότητα να επισκεφτώ τον Οργανισμό και να ενημερωθώ για τις πολύ σημαντικές ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης που δρομολογούνται από τον ΟΑΕΔ υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου Εργασίας.

»Χαίρομαι ιδιαίτερα διότι επιστρέφω και σε έναν χώρο ο οποίος μου είναι οικείος. Ίσως κάποιοι από εσάς γνωρίζετε ότι εδώ, το καλοκαίρι του ‘91, κόλλησα το πρώτο μου ένσημο στην Ελλάδα, εργαζόμενος με την τότε Διοικήτρια του Οργανισμού, λίγο πριν καταταγώ στον Στρατό. Οπότε έχω πολύ ευχάριστες αναμνήσεις από την εργασία μου σε αυτό το κτήριο, πριν από 31 ακριβώς χρόνια.

»Αλλά χαίρομαι πρωτίστως για το γεγονός ότι οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης τις οποίες έχουμε θέσει σε απόλυτη προτεραιότητα αποδίδουν απτά αποτελέσματα. Και κατά την άποψή μου αυτές οι πολιτικές αποτελούν και την καλύτερη απόδειξη του προοδευτικού στίγματος της συνολικής πολιτικής που έχει η κυβέρνηση στον τομέα της εργασίας.

»Γιατί το λέω αυτό; Διότι οι πολιτικές αυτές δίνουν ευκαιρίες κατ’ εξοχήν σε αυτούς οι οποίοι για κάποιους λόγους έχουν βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας. Είτε μιλάμε για μακροχρόνια ανέργους είτε μιλάμε για γυναίκες είτε μιλάμε για νέους είτε μιλάμε για άτομα με αναπηρία, άτομα με μεγάλες δυσκολίες να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, έχετε καταφέρει αυτά τα δύο και κάτι χρόνια να επιταχύνετε σημαντικά την κατάρτιση και υλοποίηση νέων στοχευμένων προγραμμάτων, που επιτρέπουν σε Έλληνες οι οποίοι είχαν βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας μέσα από καλά σχεδιασμένα προγράμματα.

»Πραγματικά θέλω να σας συγχαρώ για την θέρμη με την οποία έχετε αγκαλιάσει αυτό το πολύ σημαντικό για την κυβέρνηση αντικείμενο, αλλά και για τον έξυπνο σχεδιασμό των προγραμμάτων.

»Αναφερθήκατε στα στοιχεία, τα οποία νομίζω ότι μιλούν από μόνα τους: 42.000 θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τα τέσσερα και κάτι χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης. Μόνο μέσα σε δύο χρόνια δημιουργήσαμε 50.000 θέσεις εργασίας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και βέβαια ο στόχος είναι εξαιρετικά φιλόδοξος: να δημιουργήσουμε 86.000 θέσεις εργασίας μέσα στο 2022, με πόρους οι οποίοι θα έρχονται αφενός από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφετέρου από το ΕΣΠΑ.

»Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτούς τους στόχους που έχουμε θέσει διότι αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει πια μία πολύ σημαντική τεχνογνωσία στον Οργανισμό, που μας επιτρέπει να υλοποιούμε γρήγορα τα προγράμματα αυτά. Και χαίρομαι ιδιαίτερα διότι, όπως είπατε, υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από την αγορά εργασίας και αυτό μας κάνει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι και να θέλουμε να επιταχύνουμε κι άλλο τους ρυθμούς μας.

»Θέλω να σταθώ επίσης στο γεγονός ότι τα προγράμματα αυτά έχουν μία στόχευση η οποία δεν είναι μόνο ηλικιακή αλλά και γεωγραφική. Αναφερθήκατε στο γεγονός ότι στα προγράμματα τα οποία θα δρομολογήσουν μέσα στο 2022 θα υπάρχουν τέσσερα ειδικά προγράμματα για τις περιοχές οι οποίες εντάσσονται στα προγράμματα της απολιγνιτοποίησης, ειδικά στην Δυτική Μακεδονία, όπου ξέρουμε ότι πρέπει να προσφέρουμε στους εργαζόμενους αλλά και τους ανέργους της περιοχής νέες ευκαιρίες, καθώς θα δρομολογούμε μία σημαντική μετάβαση στην μεταλιγνιτική εποχή. Και είμαι σίγουρος ότι τα προγράμματα αυτά είναι εξαιρετικά επιτυχημένα και υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και μεγάλη συμμετοχή.

»Επίσης να τονίσω ότι τα προγράμματα του ΟΑΕΔ αποτελούν μόνο μία πτυχή της συνολικής πολιτικής που το Υπουργείο Εργασίας έχει, συνολικά, στα ζητήματα απασχόλησης. Έχουμε μιλήσει πολύ για τη σημασία του «Πρώτου Ενσήμου», δηλαδή για τη δυνατότητα ένας νέος στην πατρίδα μας να σπάει αυτόν το φαύλο κύκλο της μη δυνατότητας να έχει προϋπηρεσία, κάτι το οποίο πολύ συχνά εργοδότες επικαλούνται -δικαιολογημένα ή πολύ συχνά αδικαιολόγητα- για να μην του προσφέρουν αυτή την πρώτη εργασία. Με εργαλεία όπως το «Πρώτο Ένσημο», το οποίο δίνει μία βοήθεια στον εργαζόμενο αλλά και στον εργοδότη για να προσλάβει έναν νέο ο οποίος θα εργαστεί για πρώτη φορά, εφόσον αυτός είναι κάτω των 29 ετών, δίνουμε πιστεύω ένα αυξημένο κίνητρο στους εργοδότες να προσλάβουν νέα παιδιά και να τους ανοίξουν έτσι το δρόμο για τη μελλοντική επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

»Επίσης, πολύ σημαντικό Υπουργέ, να υλοποιήσουμε γρήγορα -αποτελεί και δικό σου προσωπικό στοίχημα- την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, την οποία νομοθετήσαμε το περασμένο έτος, η οποία θα μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε μια πολύ ακριβή αποτύπωση, σε real time, του χρόνου τον οποίο εργάζονται οι εργαζόμενοι, έτσι ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα τα οποία στο παρελθόν δυστυχώς έχουν στιγματίσει αρνητικά την αγορά εργασίας, εις βάρος των εργαζόμενων.

»Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία σε όλες τις πολιτικές που στηρίζουν τους εργαζόμενους γονείς αλλά και τους εργαζόμενους πατεράδες. Η γονική άδεια και για τους δύο γονείς είναι μία σημαντική πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση. Και βέβαια η περαιτέρω ενίσχυση της Επιθεώρησης Εργασίας, έτσι ώστε να αποφεύγουμε φαινόμενα εκμετάλλευσης εργαζόμενων από τους εργοδότες αποτελεί κι αυτή μια πολιτική που πιστεύω ότι θα βοηθήσει στον περαιτέρω εξορθολογισμό της αγοράς εργασίας.

»Θα αναμένω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, κ. Διοικητά, την απολογιστική αξιολόγηση των προγραμμάτων που δρομολογούμε. Διότι το ζητούμενο εδώ δεν είναι απλά να προσφέρουμε σε ανέργους την ευκαιρία να εργαστούν για κάποιους μήνες στον ιδιωτικό τομέα -το τονίζω αυτό, είναι πολύ σημαντική η αλλαγή που έχουμε επιφέρει, να χτίζουμε τα προγράμματά μας γύρω από τον ιδιωτικό τομέα, κι όχι γύρω από το Δημόσιο. Και πολύ σημαντική βέβαια κι αυτή η μετάβαση την οποία κάνουμε από την επιδότηση της ανεργίας στην επιδότηση της εργασίας. Είναι κάτι το οποίο κουβεντιάζαμε πάρα πολλά χρόνια στην χώρα μας, ερχόμαστε σήμερα και το κάνουμε πράξη.

»Το σημαντικό όμως είναι αυτά τα πράγματα να αποτελέσουν το πρώτο βήμα για μια μόνιμη απασχόληση. Είτε στην εταιρεία την οποία απασχολείται ο εργαζόμενος μέσω ενός επιδοτούμενου προγράμματος είτε σε κάποια άλλη επιχείρηση, καθώς πια θα έχει την προϋπηρεσία εκείνη που θα τον κάνει πιο ελκυστικό για τον εργοδότη.

»Άρα έχει πολύ μεγάλη σημασία να μπορούμε να παρακολουθούμε ex post ποια προγράμματα είναι τα πιο αποτελεσματικά, ώστε ακριβώς να δίνουν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους για μία πιο μόνιμη συμμετοχή στην αγορά εργασίας, έτσι ώστε να μπορούμε να χτίσουμε για τα μελλοντικά προγράμματά μας με βάση τη γνώση την οποία έχουμε αποκόμισει από την αξιολόγηση των υφιστάμενων προγραμμάτων.

»Να κλείσω δίνοντάς σας και πάλι θερμά συγχαρητήρια σε σας, σε όλους τους εργαζόμενους στον ΟΑΕΔ, στο Υπουργείο, για την πολύ ουσιαστική και εποικοδομητική συνεργασία. Και να μη διστάσουμε να θέσουμε τον πήχη των προσδοκιών ψηλά, οι ενεργητικές πολιτικές εργασίας αποτελούν προτεραιότητα για αυτήν την κυβέρνηση και την καλύτερη απόδειξη του πραγματικού προοδευτικού στίγματος, το οποίο αποδεικνύει στην πράξη ότι η μείωση των ανισοτήτων και οι ευκαιρίες στους πιο αδύναμους αποτελούν αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητά μας.

»Και πάλι συγχαρητήρια και καλή δύναμη».

Πηγή: in.gr