Σάββατο
23
Νοέμβριος
TOP

Σωκράτης Παπασταθόπουλος: “Να επενδύουν, αλλά να τηρούνται οι νόμοι”

Η κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο που δεν τον εκπλήσσει πια. Οι απαραίτητοι επενδυτές που πρέπει να σέβονται τους νόμους. Ο κορμός της Εθνικής και το επόμενο Euro. Οι σκέψεις για επιστροφή στην Ελλάδα και ο Γκουαρδιόλα. Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος σε μια Unique συνέντευξη στο Sport24.gr.

Φέτος συμπληρώνει δέκα χρόνια μακριά απ’ την Ελλάδα. Σ’ αυτό το διάστημα έχει πραγματοποιήσει μία σημαντική καριέρα στο εξωτερικό με τη φανέλα των Τζένοα, Μίλαν, Βέρντερ Βρέμης και Ντόρτμουντ. Για τους ξένους είναι ο Sokratis, ένας αξιόλογος και σταθερός αμυντικός. Για τους Έλληνες ο (υπ)αρχηγός της Εθνικής κι ένας απ’ τους λίγους ποδοσφαιριστές που δεν διστάζουν να βγουν μπροστά και να καταθέσουν την άποψή τους δίχως φόβο και περιστροφές.

Η εμπειρία του εξωτερικού τον έχει βοηθήσει να βλέπει τα πράγματα με μία ξεκάθαρη ματιά, μακριά απ’ το “αρρωστημένο” ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν κι ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος ήταν εξ αρχής ένας συγκροτημένος ποδοσφαιριστής με συγκεκριμένη κοσμοθεωρία, χωρίς κολλήματα και προκαταλήψεις.

Το Sport24.gr τον συνάντησε στο ξενοδοχείο που έχει καταλύσει η Εθνική και ο διεθνής στόπερ επέλεξε γι’ ακόμα μία φορά να πάει κόντρα στο ρεύμα και να μην στρογγυλέψει τις γωνίες. Καυτηριάζει τα κακώς κείμενα του ελληνικού ποδοσφαίρου, επαναλαμβάνει σε πολλά σημεία της συζήτησης πως “πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι για όλους”, τονίζει πως δεν τον εκπλήσσουν πλέον όσα συμβαίνουν στο ελληνικό πρωτάθλημα, αφού “δεν βρήκαμε τώρα το φως μας”, ενώ απαντάει αν σκέφτεται την επιστροφή στην Ελλάδα.

Παράλληλα, εκφράζει την απογοήτευσή του για τη χαμηλή προσέλευση του κόσμου στα παιχνίδια της Εθνικής, μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον Μίχαελ Σκίμπε κι αφήνει τα πάντα ανοιχτά όσον αφορά στο μέλλον του, παρά το γεγονός πως έχει συμβόλαιο με την Ντόρτμουντ μέχρι το καλοκαίρι του 2019.

– Παίξατε ένα δυνατό φιλικό με την Ελβετία και έχετε μπροστά σας ακόμη ένα με την Αίγυπτο, δύο ομάδες που θα βρεθούν στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τι περιμένεις να αποκομίσετε απ’ αυτά τα παιχνίδια;

Μαζευτήκαμε ύστερα από 3-4 μήνες και κοιτάξαμε, σε πρώτη φάση, να ξαναβρούμε το οικογενειακό κλίμα μας και να βοηθήσουμε τα νέα παιδιά να προσαρμοστούν στην ομάδα. Πάντα κοιτάζουμε τα θετικά στοιχεία απ’ τους αγώνες. Η αλήθεια είναι πως το πρώτο φιλικό δεν μας βοήθησε πολύ λόγω συνθηκών. Ήταν πάρα πολύ μικρή η προσέλευση του κόσμου, με αποτέλεσμα να μην βγάλουμε το ανάλογο πάθος και την ενέργεια στον αγωνιστικό χώρο. Αυτές δεν είναι συνθήκες για εθνική ομάδα. Παρ’ όλα αυτά, κρατάμε τα θετικά, γνωρίζουμε τι πρέπει να βελτιώσουμε και προσπαθούμε προς αυτή την κατεύθυνση“.

– Θεωρείς πως έπαιξε ρόλο το γήπεδο ή γενικότερα υπήρχε μία απογοήτευση στον κόσμο;

Γενικά θεωρώ πως έχει να κάνει με τη νοοτροπία του Έλληνα. Υπάρχει μία γενικότερη απογοήτευση για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Κατά τη γνώμη μου, η εθνική ομάδα είναι εθνική ομάδα και θα έπρεπε πάντα ο κόσμος να βρίσκεται στο πλευρό της. Όμως, ίσως κι οι ιθύνοντες της ΕΠΟ θα πρέπει να σκεφτούν κάποια απ’ τα φιλικά της Εθνικής να διεξάγονται στην επαρχία, προκειμένου να έχει περισσότερο κόσμο“.

– Βέβαια, απ’ το Σεπτέμβρη δεν θα υπάρχουν πλέον φιλικά παιχνίδια, αφού αρχίζει μία νέα διοργάνωση, το Nations League. Πώς βλέπεις αυτή την αλλαγή της UEFA;

Είναι μία καινούργια διοργάνωση και ουσιαστικά μία πρώτη ευκαιρία για μία ομάδα να πάει στην τελική φάση του Euro. Απ’ την πλευρά μας, με βάση και τον όμιλο (σ.σ. Ουγγαρία, Φινλανδία και Εσθονία), θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Στόχος είναι να πάμε στο Euro, είτε με τον ένα (σ.σ. Nations League), είτε με τον άλλον τρόπο (σ.σ. προκριματικά)“.

– Άρα, βάσει και της εικόνας που είχατε στο προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ο στόχος είναι η πρόκριση στα τελικά του Euro.

Ναι, ξεκάθαρα“.

Η φανέλα της Εθνικής δεν είναι σαν των συλλόγων

– Ήσουν απ’ τους παίκτες που στήριξαν εξ αρχής τον Μίχαελ Σκίμπε. Τι σου άρεσε στη φιλοσοφία του και τι θεωρείς πως μπορεί να προσφέρει στην Εθνική;

Ήμουν απ’ τους ποδοσφαιριστές όχι μόνο που στήριξαν, αλλά και που πιστεύει ότι η Εθνική θα πρέπει να έχει έναν σταθερό προπονητή. Πριν απ’ τον κ. Σκίμπε, υπήρξαν τρεις αλλαγές προπονητών, συμπεριλαμβανομένου και του κ. Τσάνα, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Πιστεύω πως δεν είναι σωστό να αλλάζεις τόσο γρήγορα προπονητές, ειδικά σε μία ομάδα που είχε δύο (σ.σ. Ρεχάγκελ, Σάντος) για δέκα και έξι χρόνια. Δεν είναι καλό για την ομάδα. Από εκεί και πέρα, την παραμονή του κ. Σκίμπε αποφάσισε η διοίκηση της ΕΠΟ. Ήταν ξεκάθαρα δικό της θέμα.

Προσωπικά, θεωρώ πως είναι ένας προπονητής που γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα και με τη νοοτροπία που έχει, μπορεί να προσφέρει πράγματα στην Εθνική. Από εκεί και πέρα, είναι στα πόδια των παικτών να κατορθώσουμε να πάμε σε μία διοργάνωση“.

– Είσαι, πλέον, απ’ τους παλαιότερους στην ομάδα. Πώς βλέπεις την ανανεωμένη Εθνική;

Υπάρχουν κάποια παιδιά που δείχνουν ότι μπορούν να βοηθήσουν. Βέβαια, θα πρέπει να ξέρουμε πως η φανέλα της Εθνικής είναι διαφορετική απ’ τη φανέλα της εκάστοτε ομάδας. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε χρόνο μπροστά μας προκειμένου να δημιουργήσουμε μία καλή ομάδα και να πάρουμε την πρόκριση στο Euro“.

– Επομένως, είσαι της άποψης πως η Εθνική θα πρέπει να λειτουργεί με τη λογική του “κλειστού κλαμπ” και να υπάρχει μία συνέπεια στις κλήσεις;

Πιστεύω πως η Εθνική ομάδα θα πρέπει να έχει έναν κορμό κι από εκεί και πέρα, να γίνονται κάποιες έξτρα κλήσεις με βάση την παρουσία των παικτών κατά τη διάρκεια της σεζόν. Για να υπάρχει το καλό κλίμα των προηγούμενων χρόνων, θα πρέπει να υπάρχει ένας κορμός παικτών που θα γνωρίζουν την Εθνική και θα βοηθούν τους νεότερους να μπουν πιο γρήγορα στο κλίμα της ομάδας“.

Δεν με εξέπληξαν όσα έγιναν στην Τούμπα

– Πρόσφατα είχατε μία συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη για όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Βλέπεις πως υπάρχει διάθεση απ’ την Πολιτεία να βοηθήσει προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση;

Απ’ την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι της Πολιτείας, όπως σας έχουν πει κι οι ίδιοι, θέλουν να κάνουν πράγματα. Το θέμα είναι κατά πόσο οι άνθρωποι που έχουν τις ομάδες, αλλά και ο κόσμος, είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν στην αλλαγή του ελληνικού ποδοσφαίρου προς το καλύτερο. Αν το θελήσουμε όλοι, απ’ τον πρώτο μέχρι το τελευταίο, τότε το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα μπορεί να γίνει μία υγιής επιχείρηση, μέσω της οποίας θα βγαίνουν περισσότεροι παίκτες, αλλά και οι παράγοντες δεν θα έχουν χασούρα“.

– Ζεις σχεδόν δέκα χρόνια στο εξωτερικό. Βλέποντας όσα συνέβησαν στο ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, αλλά και στο ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, πώς ένιωσες;

Δεν είναι κάτι που με ξαφνιάζει γιατί το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έγινε τώρα έτσι. Το ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν χρόνια σ’ αυτή την κατάσταση. Ούτε πρέπει να πούμε πως βρήκαμε το φως μας επειδή συνέβη το περιστατικό στην Τούμπα.

Η Ελλάδα και το ελληνικό ποδόσφαιρο χρειάζονται ανθρώπους, οι οποίοι επενδύουν χρήματα. Απλά, θα πρέπει να καταλάβει ο καθένας που θέλει να επενδύσει σ’ αυτό το χώρο, απ’ τον παράγοντα έως τον φυσικοθεραπευτή, ότι υπάρχουν κάποιοι νόμοι που οφείλουμε να τους τηρούμε. Και θα πρέπει οι νόμοι να ισχύουν για όλους.

Βέβαια, όπως προείπα, δεν βρήκαμε τώρα το φως μας. Κι ούτε το περιστατικό στην Τούμπα θα πρέπει να σβήσει όλα όσα έχουν γίνει στο παρελθόν. Γιατί έχουν συμβεί πολλά αντίστοιχα περιστατικά κατά το παρελθόν, δίχως να μπαίνω στη λογική αν ήταν καλύτερα ή χειρότερα απ’ το συγκεκριμένο. Απλά θα πρέπει να θεσπιστούν νόμοι προκειμένου οι άνθρωποι που έρχονται να επενδύσουν στην Ελλάδα να γνωρίζουν μέχρι πού μπορούν να φτάσουν“.

– Ίσως, βέβαια, έπαιξε ρόλο το γεγονός πως το περιστατικό στην Τούμπα έκανε το γύρο του κόσμου.

Ναι, ίσως έπαιξε κάποιο ρόλο παραπάνω το γεγονός πως πήρε μεγάλη δημοσιότητα. Απλά, θεωρώ πως υπάρχουν νόμοι και θα πρέπει να εφαρμόζονται. Όσοι επενδύουν στην Ελλάδα και το ελληνικό πρωτάθλημα είναι καλοδεχούμενοι, αρκεί να υπάρχει αξιοκρατία. Ό,τι συμβαίνει, θα πρέπει να γίνεται για το καλό του ποδοσφαίρου“.

– Σε ρώτησαν οι συμπαίκτες σου στην Ντόρτμουντ τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Τους απασχόλησε καθόλου;

Το είδαν στο ίντερνετ, το συζήτησαν για δύο λεπτά και πέρασε. Ούτως ή άλλως δεν είναι ένα θέμα που αξίζει να ασχοληθείς παραπάνω. Στο είπα και νωρίτερα, δεν ήταν κάτι που με εξέπληξε. Και δεν το λέω επειδή έχω πρόβλημα με τον ΠΑΟΚ ή με τον κ. Σαββίδη. Ίσα-ίσα, χαίρομαι που έχει επενδύσει τόσα εκατομμύρια στην Ελλάδα.  Όμως, υπάρχουν νόμοι και πρέπει να εφαρμόζονται“.

– Όπως όλα δείχνουν το πρωτάθλημα θα κριθεί στις δικαστικές αίθουσες. Όπως είχε συμβεί και τη σεζόν 2007-08, όταν ήσουν στην ΑΕΚ. Ποια είναι η ψυχολογία ενός παίκτη που βλέπει ο κόπος του να κρίνεται έξω απ’ τον αγωνιστικό χώρο;

Γι’ αυτό σου είπα ότι δεν μου κάνει εντύπωση. Επειδή το έχω ζήσει ως ποδοσφαιριστής. Πώς πιστεύεις πως αισθάνεται ένας παίκτης που βλέπει ότι από πρωταγωνιστής του ποδοσφαίρου γίνεται κομπάρσος; Πώς να αισθάνεται;

Εδώ στην Ελλάδα, οι περισσότεροι που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο ενδιαφέρονται πιο πολύ για το pre game και το post game, παρά για το ίδιο το ματς. Δηλαδή, για τα γύρω-γύρω. Δεν τους νοιάζει τι θα γίνει μέσα στο γήπεδο. Επομένως, ο ποδοσφαιριστής δεν είναι ποτέ ο πρωταγωνιστής“.

Μακρινή η επιστροφή στην Ελλάδα

– Με όλα αυτά που συμβαίνουν, μπαίνεις σε σκέψεις για το αν θα πρέπει να επιστρέψεις στην Ελλάδα για να κλείσεις την καριέρα σου ή δεν θα επηρεάσει την απόφασή σου;

Όχι, σίγουρα με επηρεάζουν όσα συμβαίνουν. Όμως, η σκέψη επιστροφής στην Ελλάδα είναι ακόμη μακρινή. Για παράδειγμα, σε 3-4 χρόνια. Θα δούμε πώς θα είναι τα πράγματα τότε και τι θα έχω κι εγώ στο μυαλό μου. Ούτως ή άλλως, δεν χρειάζεται να παίξω ποδόσφαιρο στην Ελλάδα για να ζήσω την οικογένειά μου. Απλά, αν γύριζα στην Ελλάδα, θα γύριζα για να ολοκληρώσω την καριέρα μου σε ένα πρωτάθλημα που ο ποδοσφαιριστής θα ήταν πρωταγωνιστής. Τώρα τι θα γίνει, κανείς δεν ξέρει“.

– Πιστεύεις πως είσαι στο peak της καριέρας σου; Και τι βλέψεις έχεις για το μέλλον απ’ τη στιγμή που το συμβόλαιό σου με την Ντόρτμουντ ολοκληρώνεται σε ένα χρόνο;

Ναι, πιστεύω πως είμαι στο peak. Έχω συμβόλαιο, όπως είπες, μέχρι το 2019. Περιμένω να ολοκληρωθεί αυτή η δύσκολη χρονιά και το καλοκαίρι θα έχω πολύ χρόνο να σκεφτώ το μέλλον μου“.

– Μίλησες για μία δύσκολη σεζόν. Τι συνέβη κι απομακρύνθηκε τόσο γρήγορα ο Μπος; Γιατί είναι κάτι που δεν συνηθίζεται ούτε στην Ντόρτμουντ, αλλά ούτε και γενικά στις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες.

Ναι, η αλήθεια είναι πως στο εξωτερικό δεν συνηθίζεται κάτι τέτοιο, καθώς οι προπονητές στηρίζονται απ’ τις ομάδες. Όμως, όταν ένας προπονητές αρχίσει με 6Χ6 νίκες και στη συνέχεια κάνει μόλις μία σε 13 παιχνίδια, σημαίνει πως κάτι δεν πάει καλά. Είναι ο πρώτος που θα την πληρώσει, αφού δεν γίνεται να διώξεις 24 ποδοσφαιριστές.

Σίγουρα, κανείς ποδοσφαιριστής είναι στην ίδια κατάσταση με πέρυσι και πρόπερσι. Όμως, απ’ τη στιγμή που συμβαίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να δούμε για ποιο λόγο δεν είμαστε στην επιθυμητή κατάσταση. Προφανώς έχουν κι οι παίκτες ευθύνη, αλλά όταν σε μία ομάδα κανείς βρίσκεται σε φόρμα, κάτι φταίει.

Από εκεί και πέρα, οι διοικούντες την Ντόρτμουντ έχουν την τεχνογνωσία για να βρουν τις κατάλληλες λύσεις. Σίγουρα, η φετινή χρονιά δεν κύλησε ιδανικά, αλλά μπορεί να κλείσει καλά με την κατάκτηση μίας θέσης που οδηγεί στο Champions League της επόμενης σεζόν“.

– Κλείνοντας, θεωρείς πως ο Γκουαρδιόλα επηρέασε το γερμανικό ποδόσφαιρο; Υπάρχουν ομάδες που προσπαθούν να ακολουθήσουν το μοντέλο του ή πιστεύεις πως οι περισσότεροι προπονητές στη Γερμανία είναι της λογικής του Νάγκελσμαν;

Σίγουρα ο Γκουαρδιόλα επηρέασε το γερμανικό πρωτάθλημα, επειδή δίδαξε ένα διαφορετικό ποδόσφαιρο. Τώρα, το αν θα ξαναβρεθεί Γκουαρδιόλα ή αν το γερμανικό ποδόσφαιρο βαδίζει σε μία άλλη λογική δεν μπορώ να το ξέρω.

Για παράδειγμα, ο Τόμας Τούχελ ήταν πάρα πολύ καλός προπονητής κι ήταν στο στυλ του Γκουαρδιόλα. Αυτό που καταλαβαίνω και βλέπω είναι πως το γερμανικό πρωτάθλημα τείνει να αποκτήσει περισσότερη τεχνική. Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να χάσει σε ταχύτητα ή θέαμα, που είναι και τα χαρακτηριστικά του“.

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου-Watkinson

πηγή: sport24.gr