Παραδόθηκαν επίσημα, το βράδυ της Τετάρτης 3 Απριλίου 2019, στο Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία Νομού Μεσσηνίας και στην Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Νότιας Πελοποννήσου οι χώροι γραφείων, τους οποίους ο Δήμος Καλαμάτας παρεχώρησε δωρεάν και βρίσκονται στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό Καλαμάτας. Η μετεγκατάσταση των Συλλόγων αυτών από το Ανατολικό Κέντρο στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό έγινε, αφού προηγήθηκαν εργασίες ανακαίνισης και προσαρμογής στις ανάγκες των χρηστών (ράμπες, τουαλέτες ΑμεΑ κ.λπ.), ενώ ακολούθησαν παρεμβάσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης. Σημειώνεται ότι οι εργασίες καλύφθηκαν από το Δημοτικό Προϋπολογισμό.
Σε χαιρετισμό τον οποίον απηύθυνε, ο Δήμαρχος τόνισε ότι ο χώρος του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού είναι του Ελληνικού Δημοσίου. Δυστυχώς, ήταν εγκαταλελειμμένος και σε αυτόν συγκεντρώνονταν παραβατικά στοιχεία. Ο Δήμος ζήτησε να του παραχωρηθεί και, σε συνδυασμό με το σιδηροδρομικό σταθμό Παραλίας στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, πληρώνει ενοίκιο 3.500 ευρώ το μήνα για να τον χρησιμοποιεί. Το χώρο αυτό μετέβαλε σε χώρο πολιτιστικής δημιουργίας και έκφρασης, αλλά και κοινωνικής προστασίας, καθώς έχουν στεγασθεί σε αυτόν η «Αρμονία», ο «Ορφέας», Σύλλογοι ΑμεΑ, μικρό μουσείο, θερινός κινηματογράφος.
ΔΥΟ «ΦΩΛΙΕΣ» ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Ο Π. Νίκας εξέφρασε τη χαρά του διότι «στο πιο κεντρικό σημείο της Καλαμάτας δώσαμε δύο ‘φωλιές’ για τους συνανθρώπους μας, που αντιμετωπίζουν προβλήματα», εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι ο Δήμος Καλαμάτας θα είναι και στο μέλλον στο πλάι των Συλλόγων αναπήρων και ατόμων με προβλήματα όρασης.
Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις δράσεις του Δήμου Καλαμάτας υπέρ των συνανθρώπων μας με αναπηρία, τονίζοντας ότι δεν είναι αρκετές και ζήτησε «να αξιοποιήσουμε το ευρωπαϊκό παράδειγμα και να καταβληθούν προσπάθειες για την επαγγελματική κατάρτιση των ατόμων με αναπηρία». Επιπλέον, τόνισε ότι σε λίγους μήνες θα παραδώσει ο Δήμος Καλαμάτας ένα χώρο στο ισόγειο του δημοτικού κτηρίου της οδού Θουκυδίδου, για τη διημέρευση ατόμων με άνοια – Αλτσχάιμερ και κινητικά προβλήματα. Ανέφερε, επίσης, ότι ο Δήμος Καλαμάτας θα ενοικιάσει το πρώην Ιεροσπουδαστήριο στην οδό Αγίου Γεωργίου, όπως έχει συμφωνηθεί με το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη, ώστε το κτήριο αυτό να αποτελέσει ένα «στρατηγείο» για τα άτομα με αναπηρία. Επίσης, θα προχωρήσουν τα έργα προσβασιμότητας.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ Πελοποννήσου, Νίκος Καραλής τόνισε πως «μακάρι να είχαν κάνει και οι άλλοι Δήμαρχοι της Πελοποννήσου όσα έκανε ο Δήμαρχος Καλαμάτας» για τους αναπήρους. Επεσήμανε, μάλιστα, την τοποθέτηση των Seatrac, ώστε τα άτομα με προβλήματα κινητικότητας να μπορούν να κάνουν αυτόνομα μπάνιο στη θάλασσα και στο σημείο αυτό παρενέβη ο Δήμαρχος, λέγοντας ότι θα εγκαταστήσει ο Δήμος Καλαμάτας και άλλους τέτοιους μηχανισμούς. «Αυτό σημαίνει ότι κάνουμε τουρισμό για ΑμεΑ» καθώς η Καλαμάτα γίνεται πόλη ελκυστική διεθνώς, είπε ο κ. Καραλής, ο οποίος ζήτησε να τεθεί ως προτεραιότητα η βελτίωση της προσβασιμότητας και σε επιχειρήσεις.
Θερμές ευχαριστίες προς το Δήμαρχο Καλαμάτας, στον οποίο επέδωσαν τιμητική πλακέτα, εξέφρασαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών. Επίσης, από την κεντρική διοίκηση του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών ο Δημήτρης Σηφάκης εξέφρασε ευχαριστίες προς το Δήμαρχο και ζήτησε να υπάρξουν τέτοιες δράσεις σε όλους τους Δήμους της Ελλάδας. Ομοίως, η Αικατερίνη Νιφούδη-Κεράνη, από το Σύλλογο Γονέων
& Κηδεμόνων ΑμεΑ Ν. Μεσσηνίας «Η υπομονή», ευχαρίστησε το Δήμαρχο για την επί 20 συναπτά έτη βοήθειά του προς τα άτομα με αναπηρία, περιλαμβανομένης της διάθεσης προσωπικού από την ΚΕ «Φάρις» στο ΚΕΦΙΑΠ, ενώ τόνισε τη θετική εντύπωση που έχει προκληθεί ανά την Ελλάδα από την ύπαρξη του ΚΔΑΠ/ΜΕΑ. Τέλος, επεσήμανε ως ένα όνειρο των φορέων των ατόμων με αναπηρία τη δημιουργία στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης.