Σάββατο
23
Νοέμβριος
TOP

Απονεμήθηκε το βραβείο του Γενικού Γιατρού της Χρονιάς για όλη την Ευρώπη στον Ανάργυρο Μαριόλη

Ανάργυρος Μαριόλης Έλληνας ο Γενικός Γιατρός της Χρονιάς για όλη την Ευρώπη

Απόσπασμα από το πρακτικό απόφασης της Επιτροπής Βράβευσης WONCA Europe 2019

*Ο Ανάργυρος Μαριόλης είναι ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ).

«Ο Ήρωας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα», «Πρότυπο Γενικού Γιατρού», «Σαμαρείτης Ιατρός στα εδάφη της αρχαίας Σπάρτης» … Οι εντυπωσιακοί αυτοί χαρακτηρισμοί, αποσπάσματα από δηλώσεις δημοσιογράφων, ασθενών και πολιτών, μοιάζουν μικροί μπροστά στην πρόκληση να περιγράψουν την εμπνευσμένη μορφή του Δρ.Ανάργυρου Μαριόλη. Έχοντας γίνει ο μόνος Γενικός Ιατρός που βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών (2016) για τις υπηρεσίες του στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας,η προσφορά του στην ελληνική κοινωνία είναι πολυδιάστατη.

  • Ο Δρ. Μαριόλης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) το 1996, ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή με βαθμό Άριστα στο ΕΚΠΑ και ολοκλήρωσε την ειδίκευσή τουστη Γενική Ιατρική το 2000.
  • Σε ηλικία 30 ετών ο Δρ. Μαριόλης συνέλαβε την ιδέα και ίδρυσε-δημιούργησε το πρώτο Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στην Ελλάδα, το Κέντρο Υγείας Βύρωνα, μια εντυπωσιακή επιτυχία με σημαντικό αντίκτυπο στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο εξυπηρετούσε περισσότερες από 150.000 επισκέψεις ετησίως, με μια διεπιστημονική ομάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Υπουργοί Υγείας από διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σουηδίας, της Τουρκίας και της Αιγύπτου, επισκέφθηκαν το Κέντρο Υγείας ως πρότυπο, ώστε να αποκτήσουν γνώσεις για την επιστημονική του λειτουργία. Ο Δρ.Μαριόλης διοργάνωσε διάφορες εκστρατείες και δημιούργησε, σε συνεργασία με τον Δήμο Βύρωνα και άλλους φορείς, ειδικό ξενώνα κοινωνικής μέριμνας με 150 δωμάτια, όπου οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, οι άποροι έμεναν για να λαμβάνουν φροντίδα.
  • Το 2010 ο Δρ. Μαριόλης έφυγε από την πρωτεύουσα για να αφιερωθεί σε έναν άλλο αγώνα, για την ανάπτυξη του Κέντρου Υγείας Αρεόπολης (http://hcareopolis.blogspot.com/). Στην απομακρυσμένη περιοχή της Μάνης, ανέπτυξε το Κέντρο, στο οποίο γίνονται δεκτοί περίπου 2.500 ασθενείς μηνιαίως. Ο Δρ.Μαριόλης δημιούργησε μια διεπιστημονική ομάδα, με ιατρούς, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας, μαίες, κοινωνικούς λειτουργούς και διοικητικούς υπαλλήλους.
  • Ο Δρ. Μαριόλης βοηθά,με οποιοδήποτε τρόπο πέρα από την περίθαλψη, απόρους, πρόσφυγες και μετανάστες στα πρώτα βήματά τους στην Ευρωπαϊκή επικράτεια. Για τα επιτεύγματα αυτά, η εφημερίδα «Καθημερινή»τον συμπεριέλαβε μεταξύ των προσώπων της χρονιάς ως «Γιατρό Εφημερεύοντα Σαμαρείτη».
  • Ως ηγέτης υγείας της τοπικής κοινότητας, ο Δρ. Μαριόληςέχει οργανώσει μια σειρά εκστρατειών πρόληψης σε σχολεία για διάφορες ηλικιακές ομάδες, αλλά και για άλλες ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού. Έχειοργανώσει καινοτόμα προγράμματα, όπως ένα πρόγραμμα για την ενσωμάτωση εξειδικευμένης φροντίδας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα, προσκαλώντας ειδικούς στο Κέντρο Υγείας, οι οποίοι, μαζί με τον εξοπλισμό τους παρέχουν φροντίδα (προσυμπτωματικό έλεγχο, διάγνωση και θεραπεία) και στους κατοίκους των πιο απομακρυσμένων χωριών που μεταφέρονται στο Κέντρο Υγείας. Έχει οργανώσει φροντίδα-νοσηλείακατ’ οίκον για ειδικές ομάδες ασθενών, αναλαμβάνοντας ενεργό δράση. Πολυάριθμα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τηλεοπτικά κανάλια, εφημερίδες έχουν καλύψει τις ενέργειές του,αποκαλώντας το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης«Πρότυπο Κέντρο Υγείας» στην Ελλάδα.
  • Ο Δρ. Μαριόλης έχει δώσει περισσότερες από 600 διαλέξεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια, είναι συγγραφέας 78 άρθρων που έχουν δημοσιευθεί στη βάση PubMed (σχεδόν 1.000 βιβλιογραφικές αναφορές στο ερευνητικό έργο του, h-index: 17, σύμφωνα με τη βάση SCOPUS). Έχει λάβει 15 βραβεία σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια για άριστες ερευνητικές εργασίες σε θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Έχει συγγράψει-επιμεληθεί πολυάριθμα κεφάλαια βιβλίων σχετικά με την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τη Γενική/Οικογενειακή Ιατρική. Έχει διατελέσει επιστημονικός σύμβουλος σε αρκετές επιτροπές του ΥπουργείουΥγείας της Ελλάδας, σχετικά με θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στον τομέα της διδασκαλίας, ο Δρ.Μαριόλης έχει εφαρμόσει ένα Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης, μοναδικό στη χώρα μας, τόσο στο Κέντρο Υγείας του Βύρωνα, όσο και στο Κέντρο Υγείας της Αρεόπολης, με ξεχωριστές ενότητες για ιατρούς, νοσηλευτές και άλλους επαγγελματίες υγείας. Ευρέως αναγνωρισμένοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό έχουν συμμετάσχει ως εκπαιδευτές στο Πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης. Επιπλέον, εισήγαγε την εκπαίδευση των προπτυχιακών φοιτητών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο πρόγραμμα σπουδών του ΕΚΠΑ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Πειραματικής Φυσιολογίας. Οι φοιτητές Ιατρικής τουΕΚΠΑ έρχονταιστα Κέντρα Υγείας για την πρώτη τους επαφή με την κλινική πράξη και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (πρακτική άσκηση Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας). Το Κέντρο Υγείας Αρεόπολης είναι τομόνο Κέντρο Υγείας της χώρας συνδεδεμένο με την Ιατρική Σχολή τουΕΚΠΑ, σε κλινικό, επιστημονικό και ερευνητικό επίπεδο, με γνώμονα την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ο Δρ. Μαριόλης υπήρξε για αρκετά χρόνια μέλος της εξεταστικής επιτροπής για την ιατρική ειδικότητα της Γενικής Ιατρικής στην Ελλάδα και είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής/ΟικογενειακήςΙατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ), υποστηρίζοντας ως Μέντορας γενικούς ιατρούς σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό για την επίτευξη των επιστημονικών τους στόχων.

Ο Δρ. Μαριόλης παρέλαβε το βραβείο του Γενικού Ιατρού της Χρονιάς για την Ευρώπη,στο συνέδριο WONCA Europe στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας.

Ευχαριστήρια Δήλωση Ανάργυρου Δ. Μαριόλη

Βραβείο Καλύτερου Οικογενειακού Ιατρού της Ευρώπης

Ερχόμενος εδώ στην Σλοβακία, στην όμορφη Μπρατισλάβα, ξεκινώντας από το νοτιοανατολικότερο σημείο της Ηπειρωτικής Ευρώπης, τη Μάνη, που γειτνιάζει με τα εδάφη της Αρχαίας Σπάρτης, αποδέχτηκα για λογαριασμό των ασθενών, την τιμή που μου γίνεται και σπεύδω να τους την ανταποδώσω.

Ο αγώνας και η ελπίδα είναι τα άστρα που ανέκαθεν με οδήγησαν, γιατί το καθήκον και η ευθύνη είχαν και έχουν θεσμοθετηθεί από τον ίδιο τον Άνθρωπο, δηλαδή από τους ίδιους τους πολίτες – ασθενείς.

Μου αποδόθηκαν οι χαρακτηρισμοί «Ο Ήρωας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα», «Πρότυπο Γενικού Γιατρού», «Σαμαρείτης Ιατρός στα εδάφη της Αρχαίας Σπάρτης», παρόλο που η ιατρική προσφορά δεν τιμάται συχνά, ίσως επειδή μεγαλώνει ολοένα το χάσμα ανάμεσα στο ιατρικό έργο και την κοινωνία που είναι υποταγμένη στις υλικές ανάγκες.

Εσείς, ως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός, με κάνατε να μπορώ να σηκώσω το πρόσωπο που τώρα το φωτίζει η τιμή της απονομής του βραβείου του Γενικού Ιατρού της Χρονιάς για την Ευρώπη.

Νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος, επειδή συνέβαλα, έστω και λίγο, στην αλλαγή που προσπαθούμε να κάνουμε στη χώρα μας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και για τον Οικογενειακό Ιατρό.

Μαζί με τους συνεργάτες μου, όλα αυτά τα χρόνια, είχα δημιουργήσει για την αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Ελλάδα, αρκετές κρυψώνες αντίστασης και θέλησης.

Πιστεύω πως έχω καθήκον, ως Γενικός Ιατρός, να συνεχίσω να είμαι φίλος με  τις ανυποχώρητες ανθρώπινες θέσεις που εκφράζονται μέσα στο ιατρικό λειτούργημα. Δεν θα γεμίσω με λέξεις την σημερινή μου παρουσία, γιατί κάθε ασθενής είναι ένα σημάδι για μια συνάντηση σε σταυροδρόμι. Γιατί στόχος μου ήταν μια πέτρα ή ένας κορμός δέντρου που πάνω τους κάποιος ή κάποιοι Γενικοί Ιατροί να έρθουν αργότερα και να μπορέσουν να χαράξουν καινούργια μηνύματα.

Όλοι μας βαδίζουμε σε δρόμους παράλληλους. Με το μυαλό να αναμοχλεύει στο χθες και τα μάτια να κοιτούν στο αύριο, θα ζωγραφίσουμε σε όλη την Ευρώπη έναν ήλιο πιο φωτεινό για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και για τον Οικογενειακό Ιατρό.

Ίσως γι’ αυτό έφτασα εδώ σήμερα.

Η ψυχή μου φεύγοντας από εδώ και επιστρέφοντας στην πατρίδα μου, θα έχει νέα κύματα νοσταλγίας.

Σας ευχαριστώ θερμά, επαναλαμβάνοντας τον εαυτό μου μέσα στη σιωπή.