Σάββατο
23
Νοέμβριος
TOP

Οι χώρες που κάνουν την καλύτερη -και την χειρότερη- δουλειά εναντίον του κορονοϊού

Αν και είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε καθοριστικά συμπεράσματα για τον τρόπο αντιμετώπισης του COVID-19, δεν είναι λίγες οι χώρες που έχουν αναλάβει δράσεις που φαίνεται να φέρνουν αποτελέσματα. Τι κάνει η Ελλάδα.

ASSOCIATED PRESS

«Μείνετε ψύχραιμοι», είπε η Βρετανία. Η χώρα με τα λιγότερα μέτρα στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της πανδημίας που έχει κοστίζει την ζωή σε χιλιάδες άτομα. Προτού βέβαια κάνει στροφή 180 μοιρών το βράδυ της Δευτέρας, μετά την προειδοποίηση για το πόσοι άνθρωποι μπορούν να πεθάνουν από τον κορονοϊό.

Η Κίνα, που ήταν και η πρώτη χώρα που επλήγη από τον ιό, φαίνεται πως είναι και η πρώτη που θέτει υπό έλεγχο την εξάπλωσή του και μεταφέρει μηνύματα αισιοδοξίας. Και η Ελλάδα; πως αντιμετωπίζει τον ιό; Μαγαζιά, καταστήματα και καφετέριες έχουν κλείσει και μόνο φαρμακεία και σουπερμάρκετ έχουν παραμείνει ανοιχτά για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η πλειοψηφία των παγκόσμιων εμπειρογνωμόνων στον τομέα της δημόσιας υγείας πιστεύει ότι οι χώρες πρέπει να δράσουν γρήγορα και αποφασιστικά για να μειώσουν αυτό που ο Ρόμπερτ Μούγκα – κορυφαίος ειδικός σε θέματα κινδύνου και ασφάλειας στη Βραζιλία – δήλωσε ότι «αποτελεί τη σημαντικότερη απειλή για την υγεία του πληθυσμού και την πολιτική και οικονομική σταθερότητα μιας γενιάς».

Αν και είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε καθοριστικά συμπεράσματα για τον τρόπο αντιμετώπισης του COVID-19, δεν είναι λίγες οι χώρες που έχουν αναλάβει δράσεις που φαίνεται να φέρνουν αποτελέσματα. Άλλες χώρες από την άλλη, αγωνίζονται καθημερινά για να περιορίσουν την μετάδοση του ιού.

Αυστραλία

SIPA USA/PA IMAGES

Η αυστραλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 27 Φεβρουαρίου μια σειρά μέτρων έκτακτης ανάγκης για να περιοριστεί η εξάπλωση της ασθένειας COVID-19, χαρακτηρίζοντας τον κορονοϊό παγκόσμια πανδημία, πολύ πριν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο Μάικλ Γουόλαχ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ, δήλωσε ότι αυτή η ανακοίνωση έδωσε πολύτιμο χρόνο στα νοσοκομεία να προετοιμαστούν για πιθανούς ασθενείς.

Από τις 17 Μαρτίου οι θάνατοι στην χώρα ανέρχονται στους 5, ενώ υπάρχουν – μέχρι στιγμής- πάνω από 375 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Μάλιστα, όποιος ταξιδεύει στην Αυστραλία πρέπει να απομονωθεί για 14 ημέρες, ανεξάρτητα από το αν έχει ή όχι εκτεθεί στον ιό.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Σκοτ Μόρισον, έχει σταματήσει να επιβάλλει το κλείσιμο των σχολείων και συστήνει την εθελοντική απομόνωση των κατοίκων.

Ο Γουόλαχ δήλωσε επίσης πως ναι μεν η ανακοίνωση του κορονοϊού ως πανδημία βοήθησε την χώρα να προετοιμαστεί έγκαιρα, αλλά από την άλλη έσπειρε «πρώιμο πανικό», σημειώνοντας ότι η Αυστραλία, ήταν από τις πρώτες χώρες που ο κόσμος άρχισε να αγοράζει μαζικά χαρτί υγείας.

Βρετανία

JOHN SIBLEY / REUTERS

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναγνώρισε ότι η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη «μεγαλύτερη κρίση στην δημόσια υγεία» εδώ και δεκαετίες. Από τις 17 Μαρτίου, η Βρετανία καλείται να αντιμετωπίσει περισσότερα από 1.950 κρούσματα και 71 θανάτους.

Ο Τζόνσον παραδέχθηκε ότι «πολλοί αγαπημένοι μας θα πεθάνουν» και φαίνεται πως ακολουθεί μια αμφιλεγόμενη πολιτική που βασίζεται στην ιδέα πως επειδή ο Covid-19 θα εξαπλωθεί ευρέως στην κοινωνία, το καλύτερο στοίχημα της χώρας θα είναι να προσπαθήσει να επιτύχει ανοσία ”αγέλης”, ή πλειονότητας, όσο γρηγορότερα γίνεται.

Το σκεπτικό πίσω από αυτό είναι ότι θα προστατεύσει τη χώρα μακροπρόθεσμα αν, όπως συνέβη με την ισπανική γρίπη του 1918, εμφανιστεί ένα δεύτερο κύμα λοιμώξεων, πολύ πιο θανατηφόρο, κάποια στιγμή στο μέλλον.

Η ιδέα δεν είναι μόνο ένα τεράστιο πολιτικό ρίσκο. Ιατρικοί εμπειρογνώμονες επισημαίνουν πως αποδεικτικά στοιχεία που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την θεωρία, δεν θα είναι διαθέσιμα έως ότου τα άτομα που έχουν νοσήσει, αναρρώσουν και μελετηθούν για μήνες.

Δεν είναι επίσης σαφές πόσο καιρό θα διαρκούσε οποιαδήποτε ανοσία. Την Δευτέρα, ο Τζόνσον άλλαξε δραματικά την τακτική του, αφότου ερευνητές στο Imperial College του Λονδίνου προέβλεψαν ότι περίπου 250.000 άνθρωποι στη Βρετανία θα πεθάνουν, αν οι «αλυσίδες μετάδοσης του ιού» δεν επιβραδυνθούν άμεσα ή σπάσουν.

Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία

SERGIO PEREZ / REUTERS

Οι αρχές στη Γερμανία έχουν υιοθετήσει σχετικά αυστηρά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος όλων των σχολείων και των κέντρων φροντίδας. Εκδηλώσεις με περισσότερα από 50 άτομα έχουν απαγορευτεί.

Μουσεία, κινηματογράφοι, γυμναστήρια, πισίνες και νυχτερινά κέντρα έχουν επίσης κλείσει προσωρινά. Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, έχει ακόμη απαγορεύσει τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία, εκτός εάν είναι απολύτως «αναγκαία και όχι για τουριστικούς λόγους».

Η Μέρκελ επί αρκετές εβδομάδες, είχε υποστηρίξει την στενή συνεργασία με τα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού. Ωστόσο, λόγω της ταχείας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων έκλεισε τα σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία, την Ελβετία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και τη Δανία. Η Γερμανία έχει πάνω από 7.636 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 12 θανάτους, μέχρι τώρα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν έχει επίσης περιορίσει την κυκλοφορία στη Γαλλία για τις επόμενες δύο εβδομάδες. Θα επιτρέπονται μόνο οι μετακινήσεις στους γιατρούς και στα καταστήματα τροφίμων. Ο Μακρόν καθυστέρησε επίσης τις εκλογές.

Από τις 17 Μαρτίου, η Γαλλία είχε περισσότερες από 6.600 κρούσματα και 148 θανάτους. Η Ισπανία, η τέταρτη χώρα μετά την Κίνα που έχει μολυνθεί περισσότερο από ιούς, έχει προβεί σε παρόμοιες ενέργειες με τη Γαλλία, η οποία την στιγμή που γράφεται το κείμενο έχει πάνω από 11.100 κρούσματα και 491 θανάτους

Ισραήλ

ASSOCIATED PRESS

Περισσότερα από 300 άτομα έχουν διαγνωστεί με κορονοϊό στο Ισραήλ, με τον αριθμό να αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκλεισε τα σύνορα του Ισραήλ για όλους τους ξένους.

Την Τρίτη, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι η μυστική υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας «Σιν Μπετ» της χώρας θα ξεκινήσει την εφαρμογή των τεχνολογικών μέτρων αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, προκειμένου να βοηθήσει στην καταπολέμηση της εξάπλωσης του COVID-19 στο Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η τεχνολογία δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ για τους πολίτες και ότι θα προκαλούσε ορισμένο βαθμό παραβίασης της ιδιωτικής ζωής. Ενέκρινε τη χρήση του για 30 ημέρες.

Ιράν

REUTERS

Οι αρχές του Ιράν αρνούνταν για μέρες τον κίνδυνο της εξάπλωσης του ιού, ακόμα και όταν μεγάλος αριθμός βουλευτών άρχισε να αρρωσταίνει συμπεριλαμβανομένου του ανώτερου αντιπροέδρου του Ιράν, των υπουργών του υπουργικού συμβουλίου, των μελών της Φρουράς της Επανάστασης, και στενοί βοηθοί του Ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ο ιός στο Ιράν έχει σκοτώσει 988 άτομα και υπάρχουν πάνω από 16.000 κρούσματα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Ιράν, αν και υπάρχουν φόβοι ότι είτε η χώρα δεν αναφέρει όλες τις περιπτώσεις, είτε απλά δεν γνωρίζει την πραγματική έκταση της επιδημίας.

Ο Χαμενεΐ εξέδωσε μια θρησκευτική απόφαση, η οποία απαγορεύει την «άσκοπη» μετακίνηση μετά την προηγούμενη προειδοποίηση των Ιρανών ότι «εκατομμύρια» θα μπορούσαν να πεθάνουν αν δεν αρχίσουν να περιορίζουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Πηγές από το Ιράν αναφέρουν στο USA TODAY, ότι παρά τις οδηγίες της κυβέρνησης πολλοί Ιρανοί συνεχίζουν να βγαίνουν στους δρόμους, παρά τις εκκλήσεις των αρχών να παραμείνουν σπίτι.

Ιταλία

ASSOCIATED PRESS

Μετά την Κίνα, η Ιταλία έγινε το νέο επίκεντρο της εξάπλωσης του COVID-19, σύμφωνα με την Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στην Ιταλία έχουν υπάρξει σχεδόν 31.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότεροι από 2.500 θάνατοι.

Καθώς η επιδημία εξαπλώνεται η ζήτηση για κλίνες στη ΜΕΘ αυξάνεται. Κάθε φορά που ένα κρεββάτι μένει ελεύθερο, οι γιατροί καλούνται να αποφασίσουν ποιος θα το πάρει. Η ηλικία και οι προϋπάρχουσες παθήσεις είναι σημαντικοί παράγοντες. Όπως και εάν ο ασθενής έχει οικογένεια.

Η πιο καταστροφική κρίση στον τομέα της Υγεία που βιώνει η Ιταλία μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αναγκάζει τους γιατρούς, τους ασθενείς και τις οικογένειές τους να πάρουν αποφάσεις που ο Ρέστα, πρώην στρατιωτικός γιατρός και αναισθησιολόγος, λέει ότι δεν είχε πάρει ούτε στον πόλεμο.

Η Ιταλία επέβαλε σχεδόν πλήρη απομόνωση στους πολίτες της, ενώ μόνο τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία είναι ανοιχτά στο κοινό. Υπάρχουν δρομολόγια κυκλοφορίας και περιορισμοί στα ταξίδια.

Όπως εξηγεί το 50% των ατόμων με COVID-19 που γίνονται δεκτά σε μονάδες εντατικής θεραπείας στην Ιταλία πεθαίνουν ενώ το συνηθισμένο ποσοστό θνησιμότητας σε αυτές τις μονάδες ήταν από από 12% έως 16% σε εθνικό επίπεδο.

Οι γιατροί έχουν προειδοποιήσει ότι όσα συμβαίνουν σήμερα στη βόρεια Ιταλία είναι η όψη των κρίσεων που θα ξεσπάσουν σε πολλές ακόμη χώρες εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού. Η επιδημία έπληξε τις βόρειες περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Βένετο, καταστρέφοντας το τοπικό δίκτυο νοσοκομείων και προκαλώντας τεράστια πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Σιγκαπούρη

SIPA USA/PA IMAGES

Λίγες χώρες τα έχουν καταφέρει τόσο καλά όσο η Σιγκαπούρη. Έχει μόνο 243 κρούσματα και κανέναν θάνατο.

Σύμφωνα με τον Μάικλ Μέρσον, διευθυντής του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Υγείας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης και τον Wolfgang Joklik, η χώρα έχει μια σειρά παράγοντες που δύσκολα μπορούν να αντιγραφούν όπως: ένα εξαιρετικό σύστημα υγείας, αυστηρά προγράμματα δοκιμών και πολίτες που ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό τις οδηγίες της κυβέρνησης.

Ο Μέρσον είπε ότι η Σιγκαπούρη έχει επιτρέψει σε επιχειρήσεις και ορισμένα πανεπιστήμια να παραμείνουν ανοιχτά αλλά με πολύ αυστηρές οδηγίες σχετικά με το μέγεθος των συγκεντρώσεων (25 ή λιγότερα άτομα). ”

«Παίρνουν προληπτικά μέτρα πρόληψης, αλλά δεν έχουν κλείσει βάλει όλη την χώρα σε καραντίνα καθώς έχουν εμπειρία με το SARS (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο, έναν πολύ πιο θανατηφόρο ιό)» δήλωσε στο USA TODAY.

Στις 16 Μαρτίου η  Σιγκαπούρη ανέφερε 17 κρούσματα, τον υψηλότερο αριθμό που έχει αναφέρει σε μια μέρα- 11 από αυτές ήταν άτομα που δεν έμεναν στην Σιγκαπούρη.

Τώρα η κυβέρνηση έχει επιβάλει 14 μέρες καραντίνα σε όλους νεοαφιχθέντες στην χώρα.

Νότια Κορέα

SIPA USA/PA IMAGES

Η χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας που έχει πληγεί περισσότερο από το COVID-19 εκτός Κίνας, με περισσότερες από 8.000 κρούσματα και τουλάχιστον 75 θανάτους.

Η Νότια Κορέα, όπως η Σιγκαπούρη, η Ταϊβάν και το Χονγκ Κονγκ, είναι ένας από τους πολλούς τόπους στην Ασία, όπου οι αρχές φαίνεται να έχουν σημειώσει κάποια επιτυχία «περιορισμού» μετάδοσης του ιού.

Όμως, ο Μέρσον είπε ότι δεν είναι σαφές για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό και εάν ο ιός θα επιστρέψει δριμύτερος μετά την κατάργηση των μέτρων.

«Πρέπει να παρακολουθήσουμε προσεκτικά τι συμβαίνει στην Κίνα, είπε, αναφερόμενος στην απόφασή του να ανοίξουν σταδιακά τα σχολεία και μερικές επιχειρήσεις σε ορισμένες περιοχές.

Κίνα

Παρά την κριτική που της ασκήθηκε αρχικά για την προσπάθειά της να καλύψει το ξέσπασμα του κορονοϊού, η Κίνα τώρα είναι από τις πρώτες χώρες που καταφέρνουν να περιορίσουν αποτελεσματικά την μετάδοσή του.

Συνολικά τα κρούσματα φτάνουν 80.860 εκ των οποίων περισσότεροι από 67.000 έχουν αναρρώσει.

Ωστόσο για να το καταφέρει αυτό πήρε σκληρά μέτρα, με τους ανθρώπους να κάθονται για εβδομάδες σπίτι τους, απαγόρευσε όλες τις μορφές δημόσιων συγκεντρώσεων και 120 εκατομμύρια μαθητές διδάσκονταν από το διαδίκτυο.

Ηνωμένες Πολιτείες

ASSOCIATED PRESS

Οι πόλεις στις ΗΠΑ έχουν ήδη αρχίσει να κλείνουν σχολεία, εστιατόρια, αθλητικά γήπεδα και χώρους διασκέδασης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ παρότρυνε τους Αμερικανούς να αποφεύγουν τη συγκέντρωση σε ομάδες περισσότερων των δέκα ατόμων για να εμποδίσουν την εξάπλωση του ιού. Δήλωσε μάλιστα σε διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό το βράδυ της Παρασκευής ότι η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις ΗΠΑ.

Όπως διευκρίνισε, 50 δισεκατομμύρια δολάρια καθίστανται διαθέσιμα για την καταπολέμηση του ιού, που έχει προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 41 ανθρώπων και έχει μολύνει πάνω από 1.600.

Παράλληλα ανακοίνωσε ομοσπονδιακή βοήθεια για σπουδαστικά δάνεια φοιτητών και πάγωμα των τόκων μέχρι νεωτέρας. Επιπλέον είπε πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα για να επιτύχει την παραγωγή διαγνωστικών τεστ ώστε να γίνουν ευρέως διαθέσιμα στους Αμερικανούς.

Πρόσθεσε πως θα υπάρχουν διαθέσιμα περίπου 5 εκατομμύρια τεστ για τον κορονοϊό, αλλά εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσον είναι αναγκαία τόσα πολλά. Παρότρυνε τους Αμερικανούς να επιδιώξουν να εξεταστούν μόνο αν αισθάνονται ότι το έχουν ανάγκη.

Ελλάδα

ASSOCIATED PRESS

Στα 387 αυξήθηκαν την Τρίτη τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμοξιωλόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Ενας ακόμα άνθρωπος που αντιμετώπιζε κι άλλα προβλήματα υγείας έχασε την ζωή του, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους πέντε.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι υπάρχουν 35 νέα κρούσματα. Ο μέσος όρος ηλικίας ανέρχεται στα 68 έτη. Δεκατέσσερις συμπολίτες μας έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Από τα καταγεγραμμένα κρούσματα, από ηλικία 0-17 ετών είναι τα 11, από ηλικία 18-39 είναι τα 59 και από την ηλικία 40-64 είναι τα 132, και όλα τα υπόλοιπα, δηλαδή 185, αφορούν ανθρώπους άνω των 65 ετών.

Με την ασθένεια να εξαπλώνεται με τρομακτικού ρυθμούς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να κλείσουν όλα τα εμπορικά κέντρα, μπαρ, καφέ και καφετέριες, όλη η εστίαση, εκτός ντελίβερι και take away, οι αθλητικές εγκαταστάσεις εκτός από τις ανοιχτούς χώρους για μεμονομένη άθληση, τα κέντρα αισθητικής, βιβλιοθήκες, μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, θα παραμείνουν ανοιχτά μόνο τα καταστήματα τροφίμων, φούρνοι, τα ζαχαροπλαστεία (εφόσον δεν διαθέτουν τραπεζοκαθίσματα) ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας και τα φαρμακεία.

Κανονικά θα συνεχίσουν να λειτουργούν και οι τράπεζες, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, στην οποία ζητείται από «το συναλλακτικό κοινό να περιορίσει τη διενέργεια συναλλαγών με φυσικό τρόπο, όπως επίσης και τη χρήση μετρητών και να επιλέξει ένα από τα πολλά σύγχρονα μέσα της τεχνολογίας, ιδίως δε τις ανέπαφες συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες».

*Με πληροφορίες από USA TODAY