Σάββατο
23
Νοέμβριος
TOP

Χλωροκίνη: Τι γνωρίζουμε για το φάρμακο που δημιουργεί ελπίδες ενάντια στον κορωνοϊό – Η χορήγηση εκτός νοσοκομείου

Ελπίδα σε ερευνητές και ιατρικό προσωπικό δίνουν τα ερευνητικά δεδομένα για την συμβολή της χλωροκίνης στην αντιμετώπιση της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Στη χρήση της χλωροκίνης αναφέρθηκε ο Γάλλος λοιμωξιολόγος και καθηγητή Ιατρικής και διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας δρ. Ντιντιέ Ραούλ. Συνεργάτης του πριν από περίπου δύο εβδομάδες υποστήριξε ότι από τα πρώτα αποτελέσματα σε περιορισμένης κλίμακα έρευνα σε 24 ασθενείς της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, προκύπτει ότι όσοι έλαβαν την υδροξυχλωροκίνη, μετά από 6 μέρες, ήταν αρνητικοί στα τεστ για τον κορωνοϊό και έπαυαν να μεταδίδουν τον ιό.

Σύμφωνα με την ομάδα του Ραούλτ, η ουσία θεράπευσε το 75% των ασθενών με κορωνοϊό που συμμετείχαν σε κλινική δοκιμή σε νοσοκομείο της Μασσαλίας. Ο Γκρεγκορί Ριγκανό, ένας εκ των συντακτών της επιστημονικής δημοσίευσης, τόνισε ότι συνιστώμενη δόση υδροξυχλωροκίνης είναι τα 600mg ημερησίως. Από νέα μεγαλύτερη μελέτη του δρ. Ραούλ, η οποία δημοσιεύθηκε χθες τα αποτελέσματα είναι ακόμα πιο ενθαρρυντικά. Σε αυτή 1.004 ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία με συνδυασμό χλωροκίνης και αζιθρομυκίνης. Από αυτούς οι 1.003 θεραπεύτηκαν ενώ ο ένας απεβίωσε.
Τα θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν από τη χρήση χλωροκίνης έχουν κινήσει το ενδιαφέρον παγκοσμίως με πλήθος χωρών να προχωρούν σε παραγγελίες μεγάλων ποσοτήτων. Στη χώρα μας, αν και πλέον απαγορεύθηκε η διάθεση των σκευασμάτων φωσφορικής και θειικής χλωροκίνης άνευ ιατρικής συνταγής για να μην παρατηρηθούν ελλείψεις καθώς αρκετοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να προμηθευτούν φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία,το Σάββατο 21 Μαρτίου, η φαρμακοβιομηχανία Uni-pharma SA προμηθεύτηκε ποσότητα 5 τόνων χλωροκίνης. Η Uni-pharma SA θα διαθέσει δωρεάν 24 εκατομμύρια δόσεις Unikinon στο ελληνικό κράτος. Το θεραπευτικό σχήμα θα καθορισθεί, ανάλογα με τις συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας. Στην ανακοίνωσή της, η εταιρεία σημειώνει ότι «η Uni-pharma SA έλαβε για πρώτη φορά άδεια προϊόντος χλωροκίνης στην Ελλάδα, το 1984» και προσθέτει: «Με υψηλό αίσθημα ιστορικής ευθύνης και κοινωνικής προσφοράς, η Uni-pharma SA δηλώνει ότι βρίσκεται πάντα κοντά στον Έλληνα ασθενή και τις ανάγκες του, στηρίζοντας τη δημόσια Υγεία, όπως άλλωστε αυτό πράττει τα τελευταία 57 έτη. Γιατί πάνω απ’ όλα, στόχος μας πρέπει να είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των ασθενών στις θεραπείες τους και ιδιαίτερα την ώρα της ανάγκης».

Τι γνωρίζουμε για την χλωροκίνη
Στη δραστική ουσία χλωροκίνη έχει αναφερθεί εκτενώς στις ενημερώσεις του υπουργείου Υγείας ο εκπρόσωπος για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας. «Είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη μαλάρια εδώ και δεκαετίες και δίνεται και προληπτικά για την εμφάνιση μαλάριας, ελονοσίας δηλαδή. Είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται όντως και σε κατηγορίες ασθενών που έχουν ρευματολογικά νοσήματα. Θεωρώ ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα του φαρμάκου και μπορεί και διατίθεται αυτή τη στιγμή και στην ελληνική αγορά. Εγώ γνωρίζω, γιατί είμαι σε επικοινωνία με όλους τους γιατρούς σε όλα τα νοσοκομεία που περιθάλπουν ασθενείς με το νέο κορωνοϊό, ότι όλοι παίρνουν χλωροκίνη», είχε τονίσει ο κ. Τσιόδρας σε μία από τις ενημερώσεις του υπουργείου Υγείας. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε και την Δευτέρα στη χλωροκίνη απαντώντας σε ερώτηση με αφορμή τα νεότερα στοιχεία του δρ. Ραούλ για την αποτελεσματικότητα της δραστικής ουσίας, σχετικά με τα δεδομένα που διαθέτει πλέον η Ελλάδα από τη χρήση της σε ασθενείς. «Οι περισσότεροι έχουν πάρει το φάρμακο. Τα αποτελέσματα που έχουμε σχετικά με την θνητότητα, βλέπετε ότι κυμαίνονται γύρω στα 3%. Σε παγκόσμια επίπεδο, είναι γύρω στο 6%. Είμαστε λίγο παρακάτω», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας. Συνεχίζοντας τόνισε ωστόσο ότι «δεν μπορεί να πει κανείς με σαφήνεια, αυτή τη στιγμή, αν αυτό οφείλεται στο ότι πήραν θεραπεία έγκαιρα, στο ότι αναγνωρίστηκαν και νοσηλεύτηκαν και τους δόθηκε η κατάλληλη προσοχή έγκαιρα» και σημείωσε ότι «χρειάζεται προσοχή στο να βγάζουμε μηνύματα ότι αυτό δουλεύει καλύτερα από κάτι άλλο, που είναι η υποστηρικτική θεραπεία στους αρρώστους αυτή τη στιγμή». Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας οι περισσότεροι ασθενείς έχουν λάβει τη χλωροκίνη σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα και για αυτόν τον λόγο «είναι δύσκολο όταν παίρνεις διπλό ή τριπλό σχήμα να αξιολογήσεις το αποτέλεσμα του ενός ή των δύο ή των τριών μαζί» «Όλα αυτά, πρέπει να γίνουν μεθοδικά. Με βάση δεδομένων η οποία προχωράει και νομίζω γρήγορα θα έχουμε και αποτελέσματα από τον ελληνικό χώρο των νοσοκομείων», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο ασφαλή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα θεραπειών ενάντια στον νέο κορωνοϊό και τη νόσο που προκαλεί θα έχουμε σε 10 περίπου μέρες. Παρόλα τα ενθαρρυντικά σημάδια, ο Έλληνας καθηγητής λοιμωξιολογίας δεν παρέλειψε να τονίσει ότι υπάρχουν και αντικρουόμενες επιστημονικές απόψεις. «Έχουμε μία αισιοδοξία ότι θα υπάρξει βοήθεια από αυτό το φάρμακο (χλωροκίνη), αλλά ακούγονται και αντικρουόμενες επιστημονικές απόψεις. Είχαμε πρόσφατα μία μελέτη από την Κίνα, η οποία δεν έδειξε πολύ μεγάλη βοήθεια. Θέλω να έχω περισσότερα δεδομένα στα χέρια μου πριν σας πω με σιγουριά ότι βοηθάει στους Έλληνες αρρώστους. Είναι οπωσδήποτε ένα φάρμακο που υιοθετούν στρατηγικά οι περισσότερες χώρες αυτή τη στιγμή, ευτυχώς έχουμε πάρει και στη χώρα μας με ενέργειες που έχουν γίνει από το Υπουργείο Υγείας και θεωρώ ότι δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς, παρά να τους το δώσουμε», τόνισε.

Με κοκτέιλ φαρμάκων θεραπεία και εντός του σπιτιού
Στο μεταξύ ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε την Δευτέρα την απόφαση να ξεκινήσει η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής σε ασθενείς με κορωνοϊό που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό. Όπως είπε ο λοιμωξιολόγος, αποφασίστηκε να συσταθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, στην οποία θα μπορούν να απευθύνονται, υπό αυστηρούς όρους, όσοι επιθυμούν να λάβουν προληπτικά φαρμακευτική αγωγή. Με αυτό τον τρόπο, οι Αρχές θα έχουν επιπλέον στοιχεία για την πορεία της νόσου Covid-19 που προκαλεί ο κορωνοϊός και την επίδραση των φαρμάκων, όπως η χλωροκίνη, σε άτομα που έχουν διαγνωσθεί θετικά στον ιό.

Ειδική μέριμνα για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό
Ο κ. Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη μνεία έκανε στο ζήτημα της προληπτικής προφύλαξης των υγειονομικών επισημαίνοντας ότι εξετάζεται και από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων η δυνατότητα να τους δοθεί «για μια περίοδο 8 -12 εβδομάδων θεραπεία η οποία είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τον ιό».

Εξετάζεται η χρήση της χλωροκίνης αλλά και ενός άλλου (καρδιοπροστατευτικού) φαρμάκου, αγωγές που φαίνεται ότι βοηθούν στην προστασία κυρίως από τις επιπλοκές του κορωνοϊού. Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι οι διαφορετικές αυτές θεραπευτικές προσεγγίσεις θα χορηγηθούν σε ξεχωριστές ομάδες υγειονομικών που θα δεχθούν να μπουν σε παρακολούθηση για αυτή την προεκθεσιακή φαρμακευτική προφύλαξη όπως είπε καθώς υπάρχει και η μεταεκθεσιακή προφύλαξη, δηλαδή φάρμακα που δίνονται αφού κάποιος εκτεθεί στον ιό.

Σύμφωνα πάντως με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), 101 υγειονομικοί νοσούν από την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, 4 νοσηλεύονται, ένας έχει χάσει τη ζωή του και 500 βρίσκονται σε καραντίνα.

Πηγή: iefimerida.gr